Få bakebloggerens beste tips for perfekt pisket krem

4. mai 2015Aktuelt
KREMKAKE: Prøv en ny vri på bløtkaken med lagvis kakebunn, mascarponekrem og jordbær - uten noe ekstra pynt. Klikk her for Lise Finckenhagens oppskrift. Foto: Sara Johannessen / VG
KREMKAKE: Prøv en ny vri på bløtkaken med lagvis kakebunn, mascarponekrem og jordbær - uten noe ekstra pynt. Klikk her for Lise Finckenhagens oppskrift. Foto: Sara Johannessen / VG
Camilla Berg Hansen
Camilla Berg Hansen

Ingenting sier fest som kremkaker. Men er du stiv i piskingens kunst? Sjekk hva du må tenke på og slik vet du at kremen er ferdigvispet.

Perfekt pisket krem skal være skinnende hvit og glatt – heeelt glatt. Og ikke:

– Kornete? Da har du pisket for lenge.

KREM: Kristine står bak Norges største bakeblogg. Nå deler hun tipsene for å piske perfekt krem. Foto: Christina Børding
KREM: Kristine står bak Norges største bakeblogg. Nå deler hun tipsene for å piske perfekt krem. Foto: Christina Børding

Hadde hun vært den strenge typen, ville hun nok brukt sinnastemmen over å høre at vi pleier å piske kremen til den nupper seg. Men Kristine Ilstad er feststemt og bobleblid. Som hun selv sier:

– Å, jeg elsker mai. Mai er jo festkaketid!

Kristine er kjent for en av landets mest populære kakeblogger, «Det søte liv», hvor hun har samlet over 3.300 oppskrifter på godbiter hun har bakt, smakt og testet ut selv.

I dagene rett før 17. mai har Kristine rekordregistrert opp mot 40.000 besøkende på jakt etter kakeoppskrifter. Hva slags kaker vi helst vil ha?

– Kremkaker, slår Kristine fast, og nevner slagere som pavlova, bløtkake, verdens beste, iskake, fromasj- og ostekake.

Felles for dem er at de skal være «lette, luftige og lekre». Dersom du skal lykkes, må du lykkes med å piske krem.

Bruk kald fløte

Først og fremst, sier Kristine, må du bruke kremfløte, ikke matfløte eller andre lettvarianter som ikke lar seg piske.

– Videre må fløten være helt kald, rett fra kjøleskapet. Har du varmt kjøkken, legg gjerne bollen i fryseren i ti minutter før du begynner å vispe.

Skal du sukre kremen, anbefaler hun å bruke melis, 2 spiseskjeer på en boks fløte (3 dl). Tilsett før visping.

Neste tips: Ikke pisk mer enn 7,5 dl fløte om gangen.

– Dersom du pisker du for mye, kan kremen bli varm av mikseren. Selv setter jeg mikseren på full guffe når jeg pisker krem. Det spruter litt i starten, men jeg lærte et lurt triks av bestemor: Legg over et kjøkkenhåndkle til kremen får tyknet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KAKEDRØM: Matblogger Trine Sandberg har sverget til samme 17.mai-kake i over 18 år. Oppskriften på den fristende sjokoladekaken med krem, sjokoladekrem og bær finner du her. Foto: Trine Sandberg/V
KAKEDRØM: Matblogger Trine Sandberg har sverget til samme 17.mai-kake i over 18 år. Oppskriften på den fristende sjokoladekaken med krem, sjokoladekrem og bær finner du her. Foto: Trine Sandberg/V

Perfekt vispet

Krem er perfekt ferdigvispet når mikseren setter spor i fløten og kremen er akkurat stiv nok til at den holder fasongen.

– Begynner den å korne seg, har du vispet for mye. Krem skal ikke få gulskjær. Du kan forsøke å redde deg ved å piske inn en liten skvett fløte.

Ellers er det bedre å piske den til smør og tilsette salt, litt persille eller andre krydder for å lage ditt eget nydelige kryddersmør.

Krem liker ikke å stå. De fleste kremkaker bør lages så tett opptil servering som mulig, men du kan likevel gjøre forarbeid til kakefesten.

– Iskaker kan du lage god tid i forveien. En til to dager før 17. mai kan du lage fromasjkaker eller ostekaker. Sukkerbrød eller marengs baker du dagen før slik at du enkelt kan vispe sammen krem og fylle ferske kremkaker morgenen 17. mai. Vips!

Visste du at ...

Kjempekaken

I nyttårshelgen giftet den filippinske skuespilleren Dingdong Dantes seg med Marian Rivera i Manila. Paret satset alt for å sikre seg Guinness-rekord for verdens største bryllupskake. Kaken ble over 3,6 meter høy og regnes som den største kremkake servert i et bryllup, ifølge ABC News.

Rekordkjempekaken

Den største bryllupskaken som er laget, ble satt sammen av kokkene ved Mohegan Sun Hotel and Casino i Connecticut, USA. Kaken veide over 6,8 tonn. Den ble laget til hotellets visningshelg for bryllup i 2004.

Fløtebasert sjokoladekrem

5 dl kremfløte

400 g sjokolade

Tips: Du kan bruke kokesjokolade, melkesjokolade eller hvit sjokolade, avhengig av hvilken farge du vil ha på kremen. Sjokoladekrem laget med hvit sjokolade kan farges med konditorfarge.

Start dagen før med å koke opp kremfløten i en kjele. Ta kjelen av platen og tilsett oppdelt sjokolade. La sjokoladen smelte i den varme fløten og rør blandingen jevn. Sett kjelen i kjøleskapet til dagen etter.

Dagen etter piskes den tykke sjokoladefløten opp med elektrisk håndmikser til du får en sjokoladekrem.

Publisert: 04.05.2015 kl. 09:29
Oppdatert: 28.04.2016 kl. 11:49


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?