Dette spiser en av verdens beste kokker i helgene

4. november 2016Aktuelt
HELGEFØLELSEN: Selv om du vil lage mat raskt en fredag ettermiddag, kan du løfte tacoen noen hakk med gode smaker, mener Ørjan Johannessen. Foto: Fra boken «Endelig helg»/Tom Haga
HELGEFØLELSEN: Selv om du vil lage mat raskt en fredag ettermiddag, kan du løfte tacoen noen hakk med gode smaker, mener Ørjan Johannessen. Foto: Fra boken «Endelig helg»/Tom Haga

Ørjan Johannessen (31) er tidligere verdensmester i kokkekunst, men hjemme spiser han helst pizza, taco eller asiatisk når helgen kommer.

For mange er helgematen den beste maten. Da har vi gjerne litt bedre tid til å kose oss ekstra på kjøkkenet – gjerne med familie og venner. Dette gjelder også kokker i verdensklassen.

– Vi kokker er som vanlige folk når helgen kommer, glade i god mat og sosial hygge rundt bordet, men ingen helg er lik, forteller mesterkokk Ørjan Johannessen.

VERDENSMESTER: Johannessen har tidligere blitt omtalt som «kjøkkenets svar på Petter Northug» av Eyvind Hellstrøm. Foto: Privat
VERDENSMESTER: Johannessen har tidligere blitt omtalt som «kjøkkenets svar på Petter Northug» av Eyvind Hellstrøm. Foto: Privat

I 2015 gikk han helt til topps i den internasjonale kokkekonkurransen Bocuse d’Or. Vanligvis står kokken for maten til gjestene på Bekkjarvik Gjestgiveri på Austevoll utenfor Bergen. Hans forhold til helgemat er derfor mest på restaurantsiden, men hvis han har fri koser han seg sammen med kona Cecilie og datteren Leah på kjøkkenet. Det er imidlertid ikke ofte han bruker mange timer på å lage mat hjemme hvis han har fri. På fredager blir det fort pizza, biff med bearnés eller taco.

I 2016 ga han ut sin første kokebok siden han ble kåret verdensmester med tittelen «Endelig helg» - en bok der alle oppskriftene har en tilknytning til helgen. Og fordi ingen helg er lik, er også kapitlene delt opp deretter; etter stemning, hvor mye tid en har og hvilke venner og familie en får på besøk.

Gode forberedelser

Selv serverer kokken gjerne crispy duck eller småretter som tapas hvis de får besøk. I helgen spiser de også ofte andre asiatiske smaker som myke vårruller eller sashimi. En helgefavoritt er imidlertid vanskelig for han å plukke ut.

– En favoritt handler ofte om hvilken dagsform jeg har på kjøkkenet. Det hender jo at jeg handler inn for hele uken, også har jeg ikke lyst på noe av det.

Har han veldig god tid til å kose seg med matlaging en hel lørdag formiddag er det hjemmelagde pølser med masse godt tilbehør – alt laget fra bunnen av – som står på menyen.

– Det absolutt viktigste for å kunne kose seg med mat er forberedelser, forklarer Johannessen og fortsetter:

– Skal du ha et stort selskap i helgen, kan du fordele arbeidsoppgaver utover uken. Lag en ting hver dag, det meste holder seg bra i kjøleskapet. Når helgen kommer, så er maten klar. Ikke bare slipper du å tenke på all oppvasken, men du får også mer tid til å være tilstede og få en hyggelig kveld.

Løft fredagstacoen

Mesterkokken mener at det derimot kan gjøres ganske raskt en fredag kveld uten at resultatet blir noe kjedeligere av den grunn. Nøkkelen er nok en gang forberedelser.

– Lag klar pizzadeigen torsdag kveld og la den kaldheve i kjøleskapet – da har du spart 45 minutter til en time. Eller gjør klar kjøttstykker og grønnsaker, sånn at det bare er å varme eller koke dagen det skal serveres, tipser Johannessen.

Og går du for nordmenns store fredagsfavoritt, kan du løfte det et hakk med ordentlig hjemmelaget taco.

– Det trenger ikke å ta lenger tid hvis du har alle ingrediensene i hus. Bytt ut kjøttdeigen og ferdigkrydderet med for eksempel godt kvernet kjøtt som du blander med bønner og krydder.

Løk, salat, forskjellige mikser som avokadokrem og tomatsalsa, kjøtt, bønner og hvetelefser er vanlig å finne på tacobordet hjemme hos familien Johannessen.

– Selvfølgelig tar det lenger tid å lage hvetelefser selv, men du får en annen smak og konsistens. Det å få mest mulig ut av smakene av alle ingrediensene er essensielt.

Noen ganger lager de også en thai-variant av tacoen med kvernet kyllingdeig med ingefær servert i lefser. En perfekt kombinasjon hvis du er lysten på både asiatisk og taco, mener kokken.

– Det er ingen fasit når det kommer til matlaging. For oss kokker handler det om å inspirere folk til å prøve nye ting hjemme og å gi dem en pekepinn på hva man bør tenke på, sier Johannessen.

Søndagen er imidlertid hellig. Da samles hele familien med søsken, ektefeller og hos foreldrene hans og spiser en skikkelig god og typisk søndagsmiddag med fårikål, kjøttkaker eller steik.

Publisert: 04.11.2016 kl. 10:15
Oppdatert: 02.02.2017 kl. 10:22


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Hvordan var din opplevelse i dag?