Derfor velger toppkokken skrei
På denne tiden av året er det en råvare som slår alt annet, i følge Cru-sjef Kari Innerå.
Den vandrende torsken, skreien, har alltid vært en del av livet til kokk Kari Innerå. Og selv om hun nå driver en eksklusiv restaurant i Oslo, lar hun aldri skreisesongen forbigå i stillhet.
- Jeg er jo nordlending. Forfedrene mine rodde på Lofotfiske. Vi spiste fisk minst fire ganger i uken, og da skreien kom var det den som sto på menyen.
Skreien har hatt en enorm betydning for Norge. Den har brødfødd folket i tusenvis av år, og den har skapt arbeidsplasser og rikdom langs kysten. I dag er den norske skreien ikke bare en viktig del av norsk kultur og historie, det spises også enorme mengder av norskfisket skrei i land som Spania og Portugal - i form av tørrfisk og kllippfisk, ifølge i følge Norges sjømatråd. Og det er nettopp her Innerå til tider har hentet inspirasjon, når hun serverer gjestene sine skrei i eksklusivt format.
- Vi er ikke en tradisjonell restaurant, så vi serverer ikke skreimølje. Skreien er ikke bare en delikat råvare som åpner for de sarte smakene, det er også en råvare som tåler ufattelig mye smak. Så i enkelte retter har vi latt oss inspirere av Østen, hvor soya og asiatiske urter utgjør viktige smaker. Andre ganger har vi sett til Spania og Portugal, hvor råvarer som chili og paprika er viktige i smaksbildet, sier hun.
Hver eneste vinter serverer Innerå skrei på restaurant Cru.
- Jeg har det på menyen i sesongen. Det har jeg hatt i alle år. Og det er også noe av det jeg får mest skryt av fra gjestene. De liker at vi tar i bruk denne fantastiske råvaren, sier hun.
I vinter serverer Innerå skreien med erter, hvitløk, litt potet og persille.
Selv om det er Lofoten som er mest kjent for sitt skreifiske, strekker gyteområdet seg fra Mørekysten til Finnmark. Den beveger seg i hele Barentshavet, før den hver vinter returnerer til Norskekysten, hvor den gyter. Det er da Lofotfisket tar til, og tusenvis av tonn veltrent og glinsende fisk med perlemorskjøtt dras opp av havet.
- Skrei kommer i så mange varianter. Du har den ferske skreimøljen, med rogn og lever. Men resten av året spiser vi jo tørrfisk og klippfisk, boknafisk, og så har du selvsagt torsketungene, som også er nydelig mat.
- Er det noe vi ikke skal gjøre med skrei?
- Tja. Den tåler mye juling, og kan serveres på mange vis. Men jeg ville nok ikke laget farse på skrei. Så må man selvsagt passe på at fisken ikke oversaltes eller overkokes, avslutter Innerå.
Publisert: 04.03.2015 kl. 15:24
Lag deg en gratis konto