Lag din egen fruktjuice – her er tre forfriskende varianter

13. mai 2016Aktuelt
FRISKT OG SUNT: En fruktig smoothie til frokost eller juice-påfyll etter trening - juicing er en glimrende anledning til å fylle på med frukt og grønt. Foto: Christin Eide
FRISKT OG SUNT: En fruktig smoothie til frokost eller juice-påfyll etter trening - juicing er en glimrende anledning til å fylle på med frukt og grønt. Foto: Christin Eide

Ferskpresset juice er en enkel måte å få i seg «fem om dagen» på rekordtid. Sunt og godt til frokost eller som mellommåltid. 

– Det er ofte vanskelig å få i seg de anbefalte fem om dagen. Egenpresset juice er derfor en lettvint måte å få i seg mer frukt og grønt, sier juiceterapeut Vibeke Blomvågnes til Godt.

Med trening- og ernæringsbakgrunn har hun alltid vært opptatt av sunt kosthold, men interessen for juicing begynte da Vibeke oppdaget at det var enklere å få i seg nok grønnsaker til både seg selv og barna gjennom juicer.

JUICEEKSPERT: Vibeke Blomvågnes er kvalifisert juiceterapeut etter å ha fullført studier på juice-akademi. Foto: Christin Eide
JUICEEKSPERT: Vibeke Blomvågnes er kvalifisert juiceterapeut etter å ha fullført studier på juice-akademi. Foto: Christin Eide

Juicing har eksistert i over 100 år, men det er først de siste årene interessen for den sunne «hurtigmaten» har økt. Stadig flere putter frukt og grønnsaker i juicemaskin og blender som presser ut friske juicer eller smoothies etter smak.

Og med et større utvalg av effektive og praktiske maskiner på markedet har det blitt enklere å lage ferskpresset juice uten tilsetningsstoffer hjemme på kjøkkenbenken.

Flytende vitaminer

Vibeke står bak boken «Bare juice det», som inspirasjon til alle som ønsker å lage egenpresset juice fulle av vitaminer, mineraler og enzymer.

– Mange lager det samme og glemmer kanskje at man kan juice mer enn epler og appelsiner. Grønnsaker som spinat og brokkoli fungerer også utmerket i juicer, forteller Blomvågnes, som mener oppskriftene kun er ment som en mal.

– Det går fint an å kutte ingredienser du ikke liker eller erstatte med noe annet. Det er bare å bruke fantasien og prøve seg frem, sier juiceterapeuten.

Juice eller blender

Forutsetningene for å lage juice krever en juicemaskin, gjerne i kombinasjon med en blender. Ved å bruke kun juicemaskin separeres avfallet og etterlater saften, mens kjøres ingrediensene i en blender bevares alt og blir til en smoothie.

– Ved å skille de uoppløselige fibrene og saften fra hverandre, blir tilgjengeligheten på vitaminer og andre næringsstoffer lettere tilgjengelig for kroppen. Fibrene som er oppløselige i kroppen, blir bevart i selvpresset juice.

Kombinerer du juicen med for eksempel banan, avokado, bær eller nøtter i blenderen får du en mer tyktflytende smoothie.

Juiceterapeutens beste juicing-tips:

  • Bruk ingefær og sitron – det gir en frisk smak til juicen. Liker du for eksempel ikke smaken av selleri eller brokkoli bidrar de til å kamuflere smakene, og du får i deg grønnsaker og frukt du normalt ikke ville spist.
  • Skal du bruke urter eller bladgrønnsaker som spinat, er det lurt å pakke det godt sammen ved å legge det mellom to vannholdige frukter i juiceprosessen, da vil du få presset mest mulig saft ut av dem.
  • Vask maskinen umiddelbart etter bruk – helst før du drikker juicen. Mens glasset står og kjøler seg med noen isbiter kan du skylle maskinen. Hvis ikke blir det fort et ork å vaske fordi restene allerede har satt seg.
  • Ha juicemaskinen lett tilgjengelig. La den stå på kjøkkenbenken i stedet for kaffemaskinen, slik at det aldri er tiltak å ta den i bruk.

Sjekk Vibeke Blomvågnes' tre forfriskende juiceoppskrifter under.

Foto: Christin Eide
Foto: Christin Eide

- Dette er en energirik frokost som gir kroppen en god start på dagen. Glasset inneholder et fullverdig måltid med fett, karbohydrater og proteiner, som holder deg mett. Müslien gir litt tyggemotstand, hvis du ikke blender den altfor hardt.

Foto: Christin Eide
Foto: Christin Eide

- Ferskpresset juice er en enkel og smakfull måte å få i barna «5 om dagen» på. Alle smakene glir sammen, og denne juicen er rik på A- og C-vitaminer, betakaroten og mineraler.

Foto: Christin Eide
Foto: Christin Eide

- Denne grønne og friske juicen kompenserer for noe av mineraltapet som oppstår når man trener og svetter mye. Passer svært bra etter kondisjonstrening.

Vis oss din favoritt-juice eller smoothie på Instagram og merk bildet med #godtno, så plukker vi deg kanskje til siden vår.

Publisert: 13.05.2016 kl. 11:23


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?