Resikulere eller ikke resirkulere? Dette skal du gjøre med pizzaesken

FETTSØL: Pizzaesker som er veldig sølete skal kastes i restavfall. Hvis det bare er papiret under pizzaen som er sølete, kan du fjerne dette og resirkulere selve esken. Foto: Sally Anscombe/Getty Images
FETTSØL: Pizzaesker som er veldig sølete skal kastes i restavfall. Hvis det bare er papiret under pizzaen som er sølete, kan du fjerne dette og resirkulere selve esken. Foto: Sally Anscombe/Getty Images
Maria Tveiten Helgeby

Nei, du skal ikke resirkulere pizzaesken hvis den er dekket av masse fett og matsøl.

I fjor skrev vi om aluminiumsformer som blant annet følger med fersk laks, og hvordan bare tre av ti nordmenn kildesorterer den.

Nå er det pizzaeskens tur. I England skulle man tidligere ikke gjenvinne pappeskene takeaway-pizza kommer i, da disse ofte er fettete eller har matrester i seg.

– Hvis pizzaesken er flekkete med fett er de IKKE resirkulerbare og burde kastes i søppelkassen, het det tidligere på Recyclenow, en nasjonal resirkuleringskampansje i England.

De har nå snudd, og sier at pizzaesker kan resirkuleres, selv om de har fettflekker.

Bim Cornelia Kase er kommunikasjonsrådgiver i Norsk Gjenvinning, og kan fortelle at vi her i landet ikke skal kaste tilgrisede pizzaesker i papirgjenvinning.

– Dersom det ligger bakepapir i bunn, og emballasjen er ren bør man kaste den i papiravfallet, slik at den kan resirkuleres. Hvis det derimot er full av matsøl skal den i restavfall, sier Kase.

Grunnen er at fett og matsøl påvirker kvaliteten på fibrene.

– Er den ren kan vi gjenvinne fibrene i emballasjen. Er den tilgriset med matrester vil kvaliteten bli for dårlig til å gjenvinne.

HØY PROSENT: Kommunikasjonssjef Kari-Lill Ljøstad kan fortelle at vi resirkulerer cirka 70 prosent av all emballasje. Foto: Grønn Punkt Norge
HØY PROSENT: Kommunikasjonssjef Kari-Lill Ljøstad kan fortelle at vi resirkulerer cirka 70 prosent av all emballasje. Foto: Grønn Punkt Norge

Kari-Lill Ljøstad er kommunikasjonssjef i Grønn Punkt Norge, og kan fortelle at det resirkuleres store mengder emballasje i Norge hvert år.

– Årlig sendes det ut 576 000 tonn emballasje på markedet i Norge, og vi får tilbake 402 426 tonn. Det er altså over 70 prosent, noe jeg synes er kjempebra, sier Ljøstad.

Hun sier det viktig å «ikke gjøre det vanskelig» å skulle resirkulere matemballasje, særlig med tanke på rengjøring.

– Vi forventer ikke at folk skal sende inn matemballasje som er klinisk ren. Det man kan tenke er at mesteparten av matemballasje er helt ren og fin når den er tom. Det er helt greit om det er et lite fettlag etter pølsene, for eksempel. Det viktigste er at det ikke er noen produktrester igjen, sier Ljøstad.

Dette er både av hensyn til de som jobber i retursystemet, og fordi det ødelegger for den gode gjenvinningsgraden hvis det er ordentlig skittent, ifølge kommunikasjonssjefen.

Apropos miljø: I juni i fjor kunne vi fortelle at IKEA ønsket å halvere matsvinnet innen virksomheten innen september 2020. Da hadde så langt 20 prosent av varehusene totalt tatt i bruk løsningen «Food is Precious», som hadde ført til en redusering av matavfall tilsvarende 176 000 måltider.

Systemet gikk ut på at de skulle måle all maten som ble kastet i blant annet IKEA-restauranten, noe som ga dem oversikt over hvor mye av hva som ble kastet.

I en tidligere versjon av denne artikkelen stod det at man i England ikke skulle gjenvinne pizzaesker med fettflekker, men det har nå endret seg til at man faktisk kan gjenvinne disse, ifølge Recycle Now.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?