Seks matspørsmål du kanskje ikke visste svaret på

11. mars 2016Aktuelt
GOD SMAK: Vi salter maten både under matlagingen og etter at den har kommet på bordet. Men vet du egentlig hvorfor vi har salt i maten? Foto: NTB Scanpix.
GOD SMAK: Vi salter maten både under matlagingen og etter at den har kommet på bordet. Men vet du egentlig hvorfor vi har salt i maten? Foto: NTB Scanpix.

Vi har funnet ut hvorfor chili svir, hvorfor man får vondt i hodet når man spiser is og hvorfor vi egentlig bruker salt i maten.

Vi koker egg til frokost og krydrer maten med både chili og salt uten å tenke så mye over det. Men hva skjer egentlig med egget når det koker? Og hvorfor svir det så innmari i øyet når du klør deg etter å ha skåret chili? Og hvorfor bruker vi salt i maten?

Her får du svaret på disse og på tre andre matspørsmål vi alltid har lurt på:

Hvorfor får du «brain freeze» når du spiser is?

PÅ GANEN: Når du spiser is fort er det lett å få en liten hodepine.  Foto: Sara Johannessen/VG
PÅ GANEN: Når du spiser is fort er det lett å få en liten hodepine. Foto: Sara Johannessen/VG

Du sitter og koser deg med favorittisen, men så kommer den utrolig ubehagelige isingen på hjernen, også kjent som «brain freeze». Forskere har tidligere ikke kunne forklare grunnen til denne hodepinen før nylig. Da oppdaget de at det som skjer er at når den kalde maten eller drikken berører ganen, trekker blodkarene seg sammen i et forsøk på å hindre tap av kroppsvarme. Når kulden avtar igjen, går blodkarene tilbake til normalt og blodet vil strømme raskt opp til hjernen. Det er nemlig denne plutselige blodtilførselen som forårsaker isingen i hjernen, men som gjerne kjennes i pannen eller bak øyne.

Tips: For å bli kvitt isingen kan du drikke noe varmt eller stikke tungen opp i ganen.

Hvorfor svir det når du tar deg i øyet etter at du har hakket chili?

SVIENDE: Det er typisk å gni seg selv i øyne etter å ha kuttet chili. Foto: Magnar Kirknes/VG
SVIENDE: Det er typisk å gni seg selv i øyne etter å ha kuttet chili. Foto: Magnar Kirknes/VG

Har du gått på smellen der du glemmer at du kuttet chili for kort tid siden, men blir fort påminnet i det du kommer borti øyet med fingrene? Det har vi! Chilipepper (og andre frukter i paprikaslekten) inneholder nemlig capsaicin, som er det viktigste av stoffene som gir chilien sterk smak. Stoffet stimulerer nerver i huden og tungen og gjør at hjernen lures til å kjenne det som om det brenner.

Tips: Det hjelper som regel ikke å vaske hendene fordi capsaicin er lite vannløselig. Å smøre hendene med litt olivenolje skal visstnok hjelpe å bli kvitt chilihendene. Eventuelt dypp fingrene i melkeprodukter.

Hvorfor skal du kaste åpne blåskjell?

HØY KVALITET: Blåskjell som du kjøper i butikken skal være trygge å spise, men ta noen forholdsregler før og ved servering. Foto: Magnar Kirknes/VG
HØY KVALITET: Blåskjell som du kjøper i butikken skal være trygge å spise, men ta noen forholdsregler før og ved servering. Foto: Magnar Kirknes/VG

Blåskjell er smakfull og enkel mat å tilberede, men spørsmålet er ofte hvilke skjell kan du trygt spise og hvilke skal du la være? En kjent regel er at skjell som ikke åpner seg etter dampingen ikke bør spises fordi de er døde.

Det er imidlertid like viktig å være obs før de går i kjelen. Ifølge Godfisk skal de nemlig være så ferske som mulige og levende helt frem til tilberedningen starter. Når du renser skjellene finnes det flere måter å skille mellom levende og døde blåskjell, for eksempel via «kakkemetoden» eller «flytemetoden». De som ikke lukker seg bør du plukke ut. Men husk at blåskjell lukker seg sakte.

Hva betyr egentlig «smak til» med salt?

SALT I MATEN: Vi salter maten både før og etter servering, for at den skal smake bedre. Foto: NTB Scanpix.
SALT I MATEN: Vi salter maten både før og etter servering, for at den skal smake bedre. Foto: NTB Scanpix.

I mange oppskrifter står det at man skal «smake til» med salt, enten underveis i matlagingen eller på slutten. Men hva betyr det egentlig? Det betyr egentlig at vi tilsetter salt for å gjøre maten bedre. Salt er en av de fem smakene, de andre er søtt, bittert, surt og umami, og for at mat skal smake godt er det viktig at det føles som om alle disse er riktig balansert i forhold til hverandre. Salt, i tillegg til at det selvsagt kan øke saltsmaken i en rett når dette er nødvendig, kan bidra til å redusere bittersmaken. Det gir også en annen dimensjon til mat som er særlig søtt eller surt, ved at hovedsmaken er mindre skarp og dermed passer oss bedre. Prøv deg på en bit med salt karamell og du vil oppdage at den plutselig smaker mye mer interessant - eller strø litt salt på neste gang du skal spise grapefrukt og du vil kjenne at noe av bitterheten har forsvunnet.

Akkurat hvor mye salt du skal ha i en matrett for at den skal bli perfekt er vanskelig å si - og det er nettopp derfor det heter «smak til». Du skal altså smake på maten først, så tilsetter du litt salt og smaker igjen. Så gjentar du bare til du er helt fornøyd.

Hva skjer med egget når det kokes?

HELT KOKT: Egg forandrer konsistens når det varmebehandles, det er på grunn av proteinene i både plommen og hviten. Foto: Magnar Kirknes/VG.
HELT KOKT: Egg forandrer konsistens når det varmebehandles, det er på grunn av proteinene i både plommen og hviten. Foto: Magnar Kirknes/VG.

Det er stor forskjell på et rått og et kokt (eller stekt) egg. Og det er stor forskjell på et bløtkokt og et hardkokt egg. Egghviten går fra å ha en slags geléaktig konsistens til å bli mer gummiaktig, mens eggeplommen, som rå er som sen slags tykk saus, kan bli både hard og smuldrete. Så, hva er det som skjer med egget når det varmebehandles?

Egg innholder mage forskjellige proteiner. Disse proteinene endrer konsistens, eller koagulerer, ved forskjellige temperaturer; derfor endrer konsistensen seg mer og mer ettersom egget blir varmere og varmere. Når egget koagulerer betyr det i praksis at det stivner. Proteinene i både eggeplommen og eggehviten begynner å stivne når de når en temperatur på 60 grader og fortsetter å bli mer og mer faste ettersom temperaturen kryper opp til 70-80 grader.

Nå lurer du sikkert på en ting til, for det er jo slik når du koker eller steker egg at det er hviten som stivner først; men forklaringen på det er så enkel som at fordi hviten ligger ytterste eller underst utsettes den for mer direkte varme enn plommen - og når dermed høyere temperatur først.

Er tomat en frukt eller en grønnsak?

TA EN TOMAT: Tomaten er egentlig en frukt - og kan godt spises som det også. Foto: Trond Solberg.
TA EN TOMAT: Tomaten er egentlig en frukt - og kan godt spises som det også. Foto: Trond Solberg.

De fleste av oss tenker på tomaten som en grønnsak; vi er vant til spise den i salater, til middag eller kanskje med en skive ost eller skinke på brødskiven. Frukt er gjerne noe vi koser oss med som en snack eller har til dessert. Men i følge den botaniske definisjonen - at frukt kommer av at blomsterfrø blir befruktet og utvikler seg til... frukt - er tomaten (og squash og gresskar og paprika og agurk, for den sakens skyld) faktisk frukt. Definisjonen av en grønnsak er litt mer kompleks og favner egentlig alt vi spiser i naturen som ikke er frukt eller sopp - som røtter (gulrøtter), blader (salat) og frø (erter).

Det betyr ikke at man ikke kan fortsette å nyte tomater i alle slags matretter, faktisk betyr frukt, eller det latinske fructus som ordet kommer fra, nettopp å nyte.

Kilder: Medicalnewstoday.com, Godfisk.no, Today I found out, Wikipedia, Huffington Post, Pop Sugar, National Geographic.

Publisert: 11.03.2016 kl. 14:58
Oppdatert: 01.04.2016 kl. 10:04


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?