Til hovedinnhold

Comfort food-guide: Den beste kosematen i London og Paris

19. oktober 2018Aktuelt
VARMENDE FRISTELSER: Du finner både saftige ostesmørbrød og varmende ramen på stedene du blir tipset om lenger ned i artikkelen. Foto: Nora Thorp Bjørnstad/VG
VARMENDE FRISTELSER: Du finner både saftige ostesmørbrød og varmende ramen på stedene du blir tipset om lenger ned i artikkelen. Foto: Nora Thorp Bjørnstad/VG
Nora Thorp Bjørnstad
Nora Thorp Bjørnstad

LONDON/PARIS (VG): Høstkulden setter inn, og lysten på deilig kraftkost som kan få deg til å holde ut kulden, kommer snikende. VG har plukket ut noen av Europas beste steder for «Comfort food», mat som får deg til å digge at det er blitt kaldere i været.

Smeltet-ost-himmelen:

Osterestauranten The Cheese Bar har bare vært oppe i et års tid, men allerede rukket å bli kåret til innehaver av Storbritannias beste ostesmørbrød av storavisen The Telegraph.

Artikkelen fortsetter under bildet.

CHEESY: The cheese bar er kåret til beste sted i Storbritannia for ostesmørbrød. Stedet tar «Comfort food» til et nytt nivå. Her: Cheddar grilled sandwich. Foto: Nora Thorp Bjørnstad/VG
CHEESY: The cheese bar er kåret til beste sted i Storbritannia for ostesmørbrød. Stedet tar «Comfort food» til et nytt nivå. Her: Cheddar grilled sandwich. Foto: Nora Thorp Bjørnstad/VG

Og ganske riktig: Det klassiske grillede ostesmørbrødet med dobbel ost - britisk cheddar og ogleshield, og tynne skiver rødløk mellom surdeigsbrød, er et lite stykke himmel.

Mozzarella-kubbene med marinarasaus serveres rykende ferske og varme. Et knekk, og smeltet ost renner ut av det sprø skallet. Kokkens anbefaling, blåmuggost-raclette, ryktes å være noe av det beste man kan få innen sjangeren smeltet ost.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FRISTENDE: Mozarella-sticks med tomatsaus serveres rykende varme. Foto: Nora Thorp Bjørnstad/VG
FRISTENDE: Mozarella-sticks med tomatsaus serveres rykende varme. Foto: Nora Thorp Bjørnstad/VG

Eiernes slagord og mål er «spis mer britisk ost!» Vi er klare til å gjøre en real innsats.

The Cheese Bar

Adresse: Camden Stables, unit 93–93

Åpningstider: Hverdager fra 12-22, helger 11–20.

Pris: Grilled cheese sandwiches fra 6,50 GBP

Varmende østlig

Glem alle ramen du tidligere har smakt: Dette er perfeksjon. Bone Daddies' signaturrett er ramen der kraften er kokt i 20 timer for å skape en helt himmelsk fylde, men du trår slett ikke feil om du prøver variantene med kyllingkraft eller den vegetariske med Shitakesopp, heller.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HØSTMAT: Bone Daddies i London serverer ekte høstmat – som en varmende japansk ramensuppe bedre enn noen andre, ifølge VGs journalist. Foto: Nora Thorp Bjørnstad/VG
HØSTMAT: Bone Daddies i London serverer ekte høstmat – som en varmende japansk ramensuppe bedre enn noen andre, ifølge VGs journalist. Foto: Nora Thorp Bjørnstad/VG

Den smakfulle, salte nudelsuppen kommer med delikate crispy asparges, bønnespirer og bambusskudd, bløtkokt krydder-egg og chiliolje for den som ønsker. Visuelt er retten også svært tiltalende. Å velge seg noen søte «buns» til forrett anbefales!

Sånn en megasuksess har restauranten opplevd siden de først åpnet i 2016, at de nå har kunnet ekspandere til seks ulike steder i Storbritiannias metropol. Når høststormen raser på utsiden, finnes det bare én ting å gjøre: Benke seg med en bolle østlig perfeksjon.

Bone Daddies

Seks ulike restauranter rundt i London (sjekk bonedaddies.com)

Pris for ramen fra 10 GBP

Prøv å lage ramen selv:

Morgenkur for høst-blues

Når kulden setter inn, selv i lysenes by Paris, skal du ta en morgentur til vakre, lille BOL for en kjærlig og varmende start på dagen.

Her serves alle tenkelige typer grøt i skjønn innpakning av de to hyggelige innehaverne Maike og Audrey.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GOD FROKOST: Grøtbaren BOL i Paris gir deg alt det du trenger av varme, sødme og omsorg for en god start på en kald høstmorgen. Foto: BOL porridge bar
GOD FROKOST: Grøtbaren BOL i Paris gir deg alt det du trenger av varme, sødme og omsorg for en god start på en kald høstmorgen. Foto: BOL porridge bar

Maike fikk ideen til grøtbaren etter å ha bodd 3 år i København, like ved restauranten Grød, og sett at denne retten kunne være så mye mer enn kjapp mat med sukker og kanel. Maike har gitt det en svært vellykket «fransk tvist», og tilbyr morgenmat som er like vakker som deilig.

Her er det noe for alle, også de med ulike former for allergi. Det var ingen liten sjanse hun tok, med franskmenn som helst spiser croissanter til frokost og ikke egentlig liker grøt, men 2 1/2 år etter tyder alt på at hun har lyktes med kunder som strømmer til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VARIASJON: De serverer grøt som passer for alle – inkludert de som har allergier. Foto: BOL porridge bar
VARIASJON: De serverer grøt som passer for alle – inkludert de som har allergier. Foto: BOL porridge bar

Den mest populære varianten er den der du selv bestemmer hvilken topping du ønsker, og du kan velge blant et stort utvalg frukt, bær, nøttesmør og frø. Til lunsj serverer de «salte boller», risotto-varianter med deilige toppinger som posjert egg, kokos og karrikylling. Høstkos i en bolle!

BOL porridge bar

Åpningstider: Hverdager mellom 08.30 og 14.30

Pris: Grøtbolle fra 3,5 euro og oppover.

Magiske umami

Maten du får på nabolagsrestauranten Nan Chang i Paris, burde komme med en advarsel: Den er fullstendig avhengighetsskapende.

Rettene, som er billige nok til at du bør bestille flere og enda litt til, er badet i en hjemmelaget marinade som trykker på alle de rette knappene på smaksløkene. Søtt, salt, syrlig og masse deilig umami, gjerne nærmest karamellisert, og akkurat så sterkt som du liker det (du velger styrkegrad mellom 1 og 3, sistnevnte er for de virkelig hardhause!).

Artikkelen fortsetter under bildet.

GREASY CHINESE: Den kinesiske nabolagsrestauranten Chez Nan Chang har blitt en ukentlig hang-up hos mange parisere. Maten de serverer er fullstendig avhengighetsskapende! Foto: Nora thorp Bjørnstad/VG
GREASY CHINESE: Den kinesiske nabolagsrestauranten Chez Nan Chang har blitt en ukentlig hang-up hos mange parisere. Maten de serverer er fullstendig avhengighetsskapende! Foto: Nora thorp Bjørnstad/VG

Det sjarmerende lokalet er i seg selv er verdt et besøk. Særlig Paris' unge kinesere elsker nedpå jorda-stemningen med papirduker og fargerike retro-plakater av Mao, i tillegg til hundrevis av morsomme kinesiske postkort på veggen. Vannet serveres i kamuflasjefargede militærflasker med skrukork, og bestillingen foregår ved at du setter kryss ved de rettene du vil ha (mer eller mindre forståelig google-oversatt fra kinesisk til fransk), oppgir styrkegrad, og så kommer herligheten fort på bordet.

Pass på å smake noen av ris- eller nuddelrettene med raust med snadder, søtsalt topping basert på kjøtt, kylling eller tofu. Grønnsaks- og kjøttspydene fra grillen er himmelske – gudene vet hva de gjør med brokkolien for at den skal smake så deilig.

Literflaskene med kinesisk øl er nærmest obligatorisk følge.

I sum – en effektiv kur for høst-blues!

Chez Nan Chang

Åpningstider: 18- 22.30 hver dag

Pris: Småretter fra 1 euro, mettende hovedretter fra ca. 8 euro.

Publisert: 19.10.2018 kl. 14:52


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?