Ti ting du kanskje ikke visste om banan

20. april 2016Aktuelt
GAMMEL OG POPULÆR: Banan kommer opprinnelig fra India, og er en av våre eldste kulturplanter. Foto: NTB Scanpix
GAMMEL OG POPULÆR: Banan kommer opprinnelig fra India, og er en av våre eldste kulturplanter. Foto: NTB Scanpix

Banan er en selvfølge på mange norske fruktfat, men visste du at den avlange frukten egentlig er et bær?

1. Norge er en banannasjon! Banan er frukten vi spiser aller mest av. Nordmenn spiser årlig rundt 17 kilo hver, ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt.

2. Å spise en banan kan lette på humøret. Bananer er den eneste frukten som inneholder aminosyren tryptofan og vitamin B-6 som sammen hjelper kroppen å produsere signalstoffet serotonin. Lavt serotinnivå i hjernen menes å være en medvirkende årsak til blant annet depresjon.

3. Bananer blir høstet før de blir modne og vanligvis transportert til Europa i kjølerom. Deretter modnes de i egne bananmodnerier før de selges i butikkene.

4. Finner du fortsatt kun umodne, grønne bananer? Legg dem i en pose med et eple, og etylengassen vil virke som et aldringshormon og fremskynde modningen.

5. Bananplanter er egentlig en gjeng med kloner. Det hele startet da noen snublet over et banantre med en mutasjon for over 10.000 år siden. Treet bar sterile frukter uten frø inni, og det ble dermed plantet stiklinger av det muterte treet - og slik har det fortsatt verden over frem til i dag.

Artikkelen fortsetter under.

BRUK OPP GAMMELT BRØD: Moden banan gir en naturlig søt smak og passer bra i bakst, som for eksempel brødpudding med banan og sjokolade. Oppskrift finner du her. Foto: Elin Vatnar Nilsen
BRUK OPP GAMMELT BRØD: Moden banan gir en naturlig søt smak og passer bra i bakst, som for eksempel brødpudding med banan og sjokolade. Oppskrift finner du her. Foto: Elin Vatnar Nilsen

6. Majoriteten av bananene som omsettes på verdensmarkedet er av typen Cavendish - disse går under kategorien fruktbanan. Det er denne gule varianten vi er mest vant til her til lands, men det finnes også røde bananer samt grønne kokebananer.

7. Botanisk er bananen faktisk et bær, men i Norge blir den sett på og brukt som frukt.

8. Det er kanskje ikke banan du går for når du trenger noe leskende, men bananer inneholder 75 prosent vann. Når bananen modnes fra grønn til gul og brun øker innholdet av vann og sukker i fruktkjøttet. Trenger du energi raskt, tar du den gulbrune bananen. Vil du ha langsom energi kan du gå for den gulgrønne.

9. Bananskall er ikke bare søppel. Skallet kan faktisk gjøre nytte for seg på flere måter: Den naturlige oljen i skallet kan hjelpe å fjerne penneblekk på hendene. Bananskall fungerer også utmerket som skopuss, og om myggstikket klør kan du gni stikket med innsiden av et bananskall.

10. Over tolv millioner mennesker har sett «How to Peel a Banana Like a Monkey» på YouTube. For selv om mange automatisk skreller bananen fra stilken, er det nemlig mer naturlig å skrelle den fra andre enden.

Superenkel bananis med sjokolade

Kilder: Frukt.no, Store norske leksikon, Wikipedia, ernæringsbiolog Lise von Krogh, Iform.nu, Forskning.no.

Publisert: 20.04.2016 kl. 07:06
Oppdatert: 28.11.2017 kl. 15:15


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?