McDonald’s setter nytt miljømål

19. januar 2018Aktuelt
GRØNNERE EMBALLASJE: Med restauranter i over 100 land verden rundt får McDonald's en omfattende jobb å gjøre for å nå miljømålene. Foto: Jan Petter Lynau/VG
GRØNNERE EMBALLASJE: Med restauranter i over 100 land verden rundt får McDonald's en omfattende jobb å gjøre for å nå miljømålene. Foto: Jan Petter Lynau/VG

Målet er at all emballasje hos alle restaurantene til burgergigantene skal være bærekraftig innen 2025. Framtiden i våre hender mener de kan gjøre enda mer for miljøet. 

Stadig flere store aktører blir mer og mer opptatt av miljøet. I fjor skrev vi om IKEA som fikk internasjonal oppmerksomhet for deres nye initiativ, hvor målet var å halvere matavfallet innen 2020. Nylig ble det også kjent at den britiske supermarkedkjeden Iceland blir den første i verden i sin kategori til å fjerne all plast fra egenproduserte produkter.

Nå kaster også verdens største burgerkjede seg på den grønne bølgen.

I en pressemelding annonserer McDonald’s at de har satt et nytt mål om at 100 prosent av emballasjen skal bestå av kun resirkulerte eller fornybare materialer innen 2025. Nyheten er blitt omtalt av blant annet Reuters, BBC og The Independent.

I dag er halvparten av innpakningen når du spiser på McDonald's kvalifisert som bærekraftig. Samtidig er det estimert at omtrent kun 10 prosent av alle restaurantene resirkulerer. Burgergiganten sikter seg mot at både resirkulering og 100 prosent bærekraftig emballasje er på plass i alle deres 37.000 restauranter verden rundt innen 2025, ifølge BBC.

Leder av Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
Leder av Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

– Det er kjempeviktig at de store går foran og inspirerer andre til å følge etter. Jeg håper flere bedrifter vil konkurrere om å bli best på klima og miljø. Hvis McDonald's kan bli 100 prosent resirkulerbar og droppe plastsugerør - så kan Burger king, KFC, og alle de andre gjøre det samme, sier leder i Framtiden for våre hender, Anja Bakken Riise, om nyheten.

Videre sier hun at den største miljøbelastningen McDonald's står for er bruken av storfe, og at hun håper de kan bli mer aktive i promoteringen av vegetarburgeren sin.

– Samtidig kan McDonald's gjøre enda mer, for eksempel ved å garantere at produktene deres også er uten miljøgifter. Og viktigst av alt: prøve å få folk til å spise litt mindre kjøtt, og oppfordre til en veggis- eller fiskeburger i blant.

Fjerner plastsugerør

McDonald's Global understreker at det kan være utfordringer å nå miljømålet i alle land fordi infrastruktur, regelverk og kundeadferd varierer over hele verden.

Kommunikasjon- og myndighetskontakt i McDonald's Norge, Erik Lødding, forteller at de har bærekraft som ett av sine viktigste mål. I dag kommer 64 prosent av fiberemballasjen i alle McDonald's-restaurantene i verden fra sertifiserte eller resirkulerte kilder, men i Norge ligger vi allerede foran.

– Ved McDonald’s i Norge har all fiberemballasje kommet fra sertifiserte og resirkulerbare kilder siden 2015, så her er vi i forkant av tidsplanen som er skissert. Selv om vi allerede har gjennomført mange viktige tiltak innenfor bærekraft, fortsetter vi arbeidet i 2018, sier Lødding til Godt.

Årets tiltak er allerede kommet et stykke på vei:

– Vårt første tiltak i 2018 er å fjerne plastikklokket fra McFlurry, og implementere miljøvennlige pappbeger. Vårt mål er å ha dette på plass innen utgangen av april i år. Vi jobber nå også for å fjerne plastsugerør i alle våre restauranter her i Norge, og har igangsatt arbeidet med å finne en god og miljøvennlig erstatning til disse så snart som mulig. Dette er et omfattende arbeid som kan ta noe tid, sier Lødding.

– Må fase ut miljøgifter

I desember gjennomførte Norsk Institutt for luftforskning en undersøkelse for Framtiden i vår hender. Her ble det oppdaget miljøgiftfunn i emballasjen til hamburgeren på McDonald's og pommes frites-posen på både McDonald's og Burger King.

– Miljøgiftene (PFAS-ene) vi fant i McDonald’s sin emballasje før jul hopes opp i miljøet og brytes ikke ned. Før eller siden blir disse til et problem. Derfor er vi opptatt av at McDonald's og andre må fase ut bruken av miljøgifter, sier Bakken Riise fra Framtiden i våre hender.

Til NRK fortalte McDonald's Norge før jul at de var i ferd med å fase miljøgift ut av sine produkter.

– Dette går etter planen, og vil bli fullført ut innen utgangen av denne måneden, forteller Lødding til Godt.

Publisert: 19.01.2018 kl. 14:53


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?