Til hovedinnhold

Ti ting du kanskje ikke visste om vannmelon

10. juli 2015Aktuelt
SNACKS: Biter av vannmelon er enkel og smakfull snacks på sommeren. Foto: Microstock/NTB Scanpix
SNACKS: Biter av vannmelon er enkel og smakfull snacks på sommeren. Foto: Microstock/NTB Scanpix

Vannmelonen kan kjøpes hele året, men det er utvilsomt om sommeren vi spiser mest av den.

1. Kanskje ikke så rart vannmelon er mest populært på sommeren, da den gir en god tilførsel av væske når det er varmt. Den inneholder nemlig 90 prosent vann, og kan nytes som drikke i fast form. De ti siste prosentene er stort sett sukkerarter.

2. Noen spiser vannmelon raskere enn andre. Indiske Dinesh Shivnath Upadhyaya har verdensrekorden i effektiv vannmelon-spising: I oktober 2017 spiste han 367,8 gram på 30 sekunder, ifølge Guinness rekordbok.

3. Vannmelonens friske, rødrosa farge skyldes fargestoffet lykopen, som er et karotenoid i familie med betakaroten, skriver bramat.no

4. Vannmelonjuice er kanskje ikke det du lager oftest. Men den saftige melonen egner seg veldig godt både til juice og smoothies. Et godt tips er å blande forskjellige melonsorter sammen med syrlige frukter for et forfriskende og sunt resultat.

5. Vannmelon er ikke alltid billig: I 2013 ble det solgt en svart vannmelon at typen «densuke» på en auksjon i Japan. Prisen? 18.000 kroner!

6. Det mest kjente og elskede sitatet om vannmelon kommer fra filmklassikeren «Dirty Dancing» fra 1987. Hovedrollefiguren Baby (Jennifer Grey) er mo i knærne over bad boy’en Johnny (Patrick Swayze) – og det eneste hun klarer å si til ham når hun møter ham, er: «I carried the watermelon».

7. Det finnes imidlertid flere kjente sitater om vannmelon. Den amerikanske forfatteren Mark Twain var også kjent for sine visdomsord, og ett av dem handlet nettopp om vannmelonen: «Det er en luksus av denne verden. Når du smaker den, du skjønner hva englene spiser.»

8. Har du noen gang fundert på hvordan vannmelon vokser? De vokser på bakken på samme måte som gresskar. Begge er for øvrig i samme gresskarfamilie, og andre viktige planter i denne familien er agurk, flaskegresskar og melon.

9. I Afrika, hvor vannmelonen opprinnelig kommer fra, vokser den fortsatt vilt. Mens mesteparten av det som fortæres i Norge er nå dyrket i Sør-Europa.

10. Lei av peanøtter? I noen deler av verden blir faktisk vannmelonfrøene i seg selv servert som snacks. Her blir frøene tørket og noen ganger ristet i panne.

Sjekk hvordan du kan kutte vannmelonterninger raskt i videoen under:

Slik kutter du en vannmelon

Kilder: Bama, VG Helg, Whataboutwatermelon.com, Frukt.no, Store norske leksikon.

Publisert: 10.07.2015 kl. 16:11
Oppdatert: 16.05.2019 kl. 15:19


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?