Høyt henger de

13. november 2012Aktuelt
God appetitt: Kremen smelter lett ved første møte. (Foto: Vegard Eggen)
God appetitt: Kremen smelter lett ved første møte. (Foto: Vegard Eggen)
Foto: Vegard Eggen
AvOle Jacob Hoel, Lars LianogVegard Eggen

Ikke det at vi oppfordrer til vinningskriminalitet, men…

Det føles meningsløst at høstmodne epler bare henger og henger og henger i hager omkring deg. Til slutt faller de ned og venter på den endelige ydmykelsen; enten blir de tråkket i hjel eller så råtner de på bakken.

Isolert sett er det ikke noe veldig galt med de vakumpakkede Pink Lady som tilbys på Rema flybåret fra andre kanter i verden. Men det er lite bærekraftig og ganske meningsløst at de beste og helt gratis paieplene bare blir hengende i hagene til folk som kjøper epler i butikken.

Derfor gjør vi naturen en tjeneste om vi tar den i bruk, og sørger for at de beste norske eplene ikke blir oversett og ulykkelige.

Vi lager pai av dem. Av mange gode og enkle eplekakeoppskrifter, velger vi i dag en av de enkleste og beste. En eplepai uten bunn, men med et sprøtt og godt lokk.

Enkelt å lage, enkelt å spise.

Og råvarene? Ja, de er rett utenfor kjøkkenvinduet. De henger kanskje høyt, de er kanskje sure. Men servert i en pai ender de blant høstens høydepunkter.

Vi bare elsker det når triste historier får en lykkelig slutt.

Eplepai

Foto: Vegad Eggen
Foto: Vegad Eggen
Foto: Vegard Eggen

Godt dynket: Egg og fløte høyner smaken. (Foto: Vegard Eggen)

100 g smør

50 g sukker

250 g hvetemel

1 sitron (bare skallet)

1 ss maisenna

5 epler

4 ss demarara-sukker

2 ts vaniljesukker

1 ts kanel

1,5 dl fløte (eller creme fraiche)

2 eggeplommer

1 ts sukker

1 eggeplomme til pensling

smør til paiform

Finrasp det gule fra sitronskallet. Legg halvparten til side. Bruk resten sammen med 100 g romtemperert smør, 50 g sukker, resten av sitronskallet og mel. Elt sammen. Om den blir for tørr, kan du tilsette noen dråper melk. La deigen så ligge i kjøleskap i minst en halv time.

Skrell eplene, del hvert i åtte biter. Rør inn resten av sitronskallet sammen med maisenna, vaniljesukker, kanel og demararasukker. Legg i paiform smurt med smør.

Bland fløte, eggeplommer og sukker. Hell over eplene i formen.

Kjevle ut deigen så stor at den dekker formen. Skjær av det av deigen som havner utenfor formen.

Pensle med eggeplomme blandet med litt vann

Stek på 190 grader i cirka 30 minutter. La hvile i en halvtimes tid. Server lun med løspisket krem eller god vaniljeis.

Foto: Vegard Eggen
Foto: Vegard Eggen
Foto: Vegard Eggen

Godt penslet: For å få den rette gylne glød. (Foto: Vegard Eggen)

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:48


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?