Høyt henger de
Ikke det at vi oppfordrer til vinningskriminalitet, men…
Det føles meningsløst at høstmodne epler bare henger og henger og henger i hager omkring deg. Til slutt faller de ned og venter på den endelige ydmykelsen; enten blir de tråkket i hjel eller så råtner de på bakken.
Isolert sett er det ikke noe veldig galt med de vakumpakkede Pink Lady som tilbys på Rema flybåret fra andre kanter i verden. Men det er lite bærekraftig og ganske meningsløst at de beste og helt gratis paieplene bare blir hengende i hagene til folk som kjøper epler i butikken.
Derfor gjør vi naturen en tjeneste om vi tar den i bruk, og sørger for at de beste norske eplene ikke blir oversett og ulykkelige.
Vi lager pai av dem. Av mange gode og enkle eplekakeoppskrifter, velger vi i dag en av de enkleste og beste. En eplepai uten bunn, men med et sprøtt og godt lokk.
Enkelt å lage, enkelt å spise.
Og råvarene? Ja, de er rett utenfor kjøkkenvinduet. De henger kanskje høyt, de er kanskje sure. Men servert i en pai ender de blant høstens høydepunkter.
Vi bare elsker det når triste historier får en lykkelig slutt.
Eplepai
Godt dynket: Egg og fløte høyner smaken. (Foto: Vegard Eggen)
100 g smør
50 g sukker
250 g hvetemel
1 sitron (bare skallet)
1 ss maisenna
5 epler
4 ss demarara-sukker
2 ts vaniljesukker
1 ts kanel
1,5 dl fløte (eller creme fraiche)
2 eggeplommer
1 ts sukker
1 eggeplomme til pensling
smør til paiform
Finrasp det gule fra sitronskallet. Legg halvparten til side. Bruk resten sammen med 100 g romtemperert smør, 50 g sukker, resten av sitronskallet og mel. Elt sammen. Om den blir for tørr, kan du tilsette noen dråper melk. La deigen så ligge i kjøleskap i minst en halv time.
Skrell eplene, del hvert i åtte biter. Rør inn resten av sitronskallet sammen med maisenna, vaniljesukker, kanel og demararasukker. Legg i paiform smurt med smør.
Bland fløte, eggeplommer og sukker. Hell over eplene i formen.
Kjevle ut deigen så stor at den dekker formen. Skjær av det av deigen som havner utenfor formen.
Pensle med eggeplomme blandet med litt vann
Stek på 190 grader i cirka 30 minutter. La hvile i en halvtimes tid. Server lun med løspisket krem eller god vaniljeis.
Godt penslet: For å få den rette gylne glød. (Foto: Vegard Eggen)
Publisert: 13.11.2012 kl. 15:48
Lag deg en gratis konto