Til hovedinnhold

Fem enkle krydder- og marinadetriks til grillmaten

TØRR MARINADE: Gnidd med krydder blir kyllingen skikkelig smakfull. Foto: Jon Krog Pedersen
TØRR MARINADE: Gnidd med krydder blir kyllingen skikkelig smakfull. Foto: Jon Krog Pedersen

Kast kjøpemarinaden! Sesongens urter og frukter gir den aller beste smaken enten du griller koteletter, biff, kylling eller laks.

Marinader er litt myteomspunnet: De skal liksom gjøre kjøttet mørere, men for at det skal skje en faktisk mørning av kjøttet, må det ligge veldig lenge i marinaden. Marinaden skal trekke inn i kjøttet, men effekten av det er helt minimal. Det som skjer er først og fremst at du smakssetter overflaten.

Ikke det at ikke overflaten er viktig - det er jo der man virkelig får de svære smakene. Men det er viktig å huske på at hvis du marinerer med søt marinade på forhånd, vil den brenne seg på grillen. Og hvis du marinerer i olje, isolerer du overflaten mer enn du smakssetter den, og det flammer lettere opp også.

Her er fem enkle tips for å få mest og best smak på grillmaten:

1. Urtebørste

URTEBØRSTE: Når urtene blir varme gir de fra seg masse smak. Foto: Jon Krog Pedersen
URTEBØRSTE: Når urtene blir varme gir de fra seg masse smak. Foto: Jon Krog Pedersen

Lag en kost av skikkelig robuste urter, som rosmarin, timian eler salvie eller en kombinasjon av disse. Ha ha litt smør i en kasserolle og smelt det på grillen, og bruk urtekosten til å pensle kjøttet med smør gjentatte ganger mot slutten av grillingen. Når urtene blir varme gir de fra seg masse smak.

2. Gni med hvitløk

FULL AV SMAK: Ved enkelt å gni et hvitløksfedd på kjøttet mot slutten får det ekstra, deilig smak.
FULL AV SMAK: Ved enkelt å gni et hvitløksfedd på kjøttet mot slutten får det ekstra, deilig smak.

Skjær et hvitløksfedd på langs og gni kjøttet med snittsiden av hvitløken mot slutten av grillingen.

3. Marinere etter steking

PENSLE: Med sukkerholdige marinader må man pensle og snu raskt, ellers blir det brent. Foto: Jon Krog Pedersen.
PENSLE: Med sukkerholdige marinader må man pensle og snu raskt, ellers blir det brent. Foto: Jon Krog Pedersen.

Svinenakke er en råvare som bør grilles (eller bakes i ovn) først en stund for å mørnes, før man begynner på stekeskorpen. Lag en enkel mariande av honning, soya og malt anis, og pensle kjøttet i blandingen før du snur det raskt på grillen igjen. Gjenta mange ganger, til overflaten er skikkelig karamellisert og sticky.

4. Marinere i vin

RØDVINSMARINERT LAMMEKJØTT: Vinen gir masse smak til stekeskorpen. Vinrestene kan du koke saus på, eller du kan fryse ned for senere marinering. Foto: Jon krog Pedersen.
RØDVINSMARINERT LAMMEKJØTT: Vinen gir masse smak til stekeskorpen. Vinrestene kan du koke saus på, eller du kan fryse ned for senere marinering. Foto: Jon krog Pedersen.

Hvis du vil marinere på forhånd, bruk salte eller syrlig væsker, ikke olje. Rødvin er klassisk og bra - øl funker også, men unngå bitre sorter. Legg kjøttet i en pose med vin og urter, grill. Vend gjerne kjøttet i marinaden flere ganger under steking, selv om effekten av dette er mindre når det ikke er sukker i.

5. «Rub» med tørre krydder

MIKS OG TRIKS: Med litt ulike kryddere i morteren får du en god krydderskorpe på kyllingen.
MIKS OG TRIKS: Med litt ulike kryddere i morteren får du en god krydderskorpe på kyllingen.

Tørre krydder gir smak på en mer direkte måte enn saus. Her har jeg brukt en kombinasjon av svart pepper, hel koriander og fennikkel. Den du ser på bildet er med fenikkelpollen, som jeg fikk hos en spør slakter i Chianti, men det tror jeg ikke er så lett å få andre steder. Vanlige fenikkelfrø funker også veldig bra. Det viktige er å knuse krydderne selv, og ikke bruke ferdig malt, da får du definitivt mest smak.

Følg oss påInstagram ogFacebook for inspirerende matbilder og oppdateringer hver dag!

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?