Til hovedinnhold

Blomkål med ny vri

13. november 2012Aktuelt
Når blomkålen er på sitt beste, er den hvit, fast, og de grønne bladene rundt er friske og fine. (Foto: Gidske Stark)
Når blomkålen er på sitt beste, er den hvit, fast, og de grønne bladene rundt er friske og fine. (Foto: Gidske Stark)
AvFredrik HaldogGidske Stark

Synes du blomkål er kjedelig? Oppskriftene i dag vil i så fall motbevise at den er det.

Jeg synes vi tar blomkålen litt for gitt – vi burde se på den med nye øyne og bruke den på spennende måter i kjøkkenet vårt.

Min mor brukte blomkål i mange ulike retter. Favoritten min var gratengen som jeg ofte fikk være med å lage. Vi laget hvit saus som vi spedde med kraften fra lettkokt blomkål, deretter hadde vi i eggeplommer og blomkål, og til slutt vendte vi inn stivpisket eggehvite for ha det hele i ildfast form med rikelige mengder ost på toppen. Når vi laget gratengen, følte jeg alltid at vi hadde et festmåltid.

Blomkålpureen passer veldig godt til kraftige fiskeretter og viltretter, men selvfølgelig også til andre kjøttretter. Å bruke blomkålen rå er også kjempegodt, marinert med ulike smaker. Også stekt blomkål er kjempegodt.

Blomkål gir meg også en særegen følelse av å høre til, særlig når jeg kjøper den om høsten. Da er det som om jeg føler at Norge er et land som tar vare på sine ressurser og bruker jorden. Jeg synes også det er viktig at vi gir våre barn den samme følelsen, slik at de kan ta vare på produkter som blomkål.

Blomkålsuppe med reker og urter

Foto: Gidske Stark
Foto: Gidske Stark

Frisk opp blomkålsuppen med reker og friske urter. (Foto: Gidske Stark)

400 g blomkål oppdelt i små stykker

2 dl fiskekraft

4 dl fløte/H-melk

3 dl vann

28 pillete reker

4 ss crème fraîche

4 ss hakket persille

Salt og pepper

Ha blomkål, fiskekraft og fløte, vann i en panne og kok det mørt. Kjør suppen på stavmikseren til en jevn og fin blanding.

Ha i crème fraîche, smak til med salt og pepper.

Ha reker og persille i skålen og hell over suppen.

Blomkålcarpaccio

Foto: Gidske Stark
Foto: Gidske Stark

Server blomkålcarpaccioen som forrett eller en lett lunsjrett. (Foto: Gidske Stark)

240 g blomkål

4 ss god olivenolje

4 stk. store reddiker

1 stk. vårløk

4 ss frisk dill

1 ts limejus (rull limen hardt på benken før du presser den, da får du ut mer saft)

Salt og pepper

Skjær grønnsakene i tynne skiver. Ha noen dråper olivenolje i bunnen av tallerkenen. Legg blomkål på tallerkenen, ha så på reddik og vårløk. Avslutt med salt, pepper, olivenolje, limejus og dill.

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:48
Oppdatert: 08.09.2015 kl. 14:50


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?