Smaken av Italia: Lises perfekte pizzavarianter

9. august 2013Aktuelt
Rød Pizza: cherrytomater, basillikum, ost og italiensk pølse. Foto: Sara Johannessen
Rød Pizza: cherrytomater, basillikum, ost og italiensk pølse. Foto: Sara Johannessen

Her er tre lekre pizzavarianter, én norsk og to klassiske italienere.

En skulle kanskje tro man ble lei pizza etter to uker i Italia, men nei, sånn er det altså ikke. Når man i tillegg har vært så heldig å få leke seg med en eldgammel vedfyrt steinovn blir man rett og slett mer pizzafrelst en noensinne.

Mye av hemmeligheten ligger selvsagt i selve ovnen, men med en bra pizzadeig kommer man også langt.

Denne deigen jeg har laget inneholder ganske lite gjær, skal eltes til den blir skikkelig elastisk for så å kaldheves i kjøleskapet natten over. Selve utbakningen bør foregå ved at man klemmer, drar og strekker deigen ut fremfor iherdig kjevling (litt kjevlehjelp er lov).

Neste viktige moment er ikke å bruke for mye saus og fyll (italieneren kan dog være litt vel sparsomme på fyllet spør du meg).

Også til slutt; pizza skal stekes ved høy varme, i fravær av en steinovn funker det veldig bra i en liten pizzaovn, eller med en pizzastein i stekeovnen. Gleden og tilfredsstillelsen over knasende sprø pizza er like stor enten toppingen er italiensk- eller norskinspirert.

Pizza med nypoteter, lodderogn og rømme

HVIT PIZZA: Norskinspirert, med potet, rogn og dill. Foto:Sara Johannessen
HVIT PIZZA: Norskinspirert, med potet, rogn og dill. Foto:Sara Johannessen

Pizza med salsiccia og blåmuggost

FRISK: Med cherrytomater, basillikum, ost og italiensk pølse. Foto:Sara Johannessen
FRISK: Med cherrytomater, basillikum, ost og italiensk pølse. Foto:Sara Johannessen

Pizza med salami, sopp og artisjokk

SMAK AV ITALIA: Med sopp, artiskokk og salami. Foto: Sara Johannesen
SMAK AV ITALIA: Med sopp, artiskokk og salami. Foto: Sara Johannesen

Mye deig - mange bunner

Det går fint å halvere oppskriften på pizzadeig hvis du ikke ønsker å lage så mange bunner. Her har jeg laget åtte bunner av en oppskrift, men du kan gjerne lage færre og større, eller flere mindre. Selv bruker jeg og ”halvsteke” de bunnene jeg eventuelt ikke skal bruke for så å legge de i fryseren til senere bruk.

Pizzaolje:

Hvitløk og chiliolje med rosmarin

5 hvitløkfedd

1 ½ dl solsikkeolje eller mild olivenolje

2 små tørket chili, hel cayennepepper

1 ren og pen frisk rosmarinstilk

Skrell og skjær hvitløkfeddene i tynne skiver. Bland hvitløk, knust chili og olje i en liten kasserolle. Varm det forsiktig opp til hvitløken syder. Hvitløkskivene må gjerne bli lett gylne. Trekk kasserollen til side og tilsett rosmarinen når oljen har fått avkjølt seg noe. Oppbevar oljen på en flaske eller et lite glass med tett lokk.

Tips:

Lag en søt dessertpizza. Smør pizzabunnen med litt crème fraiche eller vaniljekrem, legg på frukt i skiver (for eksempel plommer, fersken eller nektarin) eller søte bær. Dryss over litt sukker, melis eller hakket hvit sjokolade og stek dessertpizzaen gyllen og fin. Noe små blader frisk rosmarin eller sitrontimian bryter litt med det søte og smaker veldig godt sammen med frukt og bær.

«Det er best at du deler pizzaen i fire stykker, for jeg er ikke sulten nok til å spise seks.»

- Yogi Berra

Publisert: 09.08.2013 kl. 11:15


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?