Denne grønnsaken kan du spise så mye du vil av

9. april 2014Aktuelt
UNIK SMAK: Selleri har en bitter smak, som piffer opp enkle retter som wok eller suppe. Foto: Magnar Kirknes/VG
UNIK SMAK: Selleri har en bitter smak, som piffer opp enkle retter som wok eller suppe. Foto: Magnar Kirknes/VG
Kristine Hovda
Kristine Hovda

Hva kan du spise så mye du vil av og samtidig holde deg sunn og sprek og klar i toppen? Stilkselleri er bitter i ganen og søt for helsen. 

Minner fra barndommens waldorfsalat sitter hardnakket i. Angstfylt plukking mellom blå druer og fløtekrem, den bitre erkjennelsen av tap idet munnen fylles av den umiskjennelige smaken. Ingen barn glemmer første gang de setter tennene i en knasende bit stilkselleri. Den er ikke for alle. Men det burde den kanskje bli.

- Stilkselleri er en grønnsak vi spiser mer og mer av i Norge, forteller informasjonssjef Britt Kåsin ved Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Og det er ikke rart. Den blekgrønne rakkeren i familie med knollselleri er proppfull av kalium, a-, b- og C-vitaminer, fosfor, folsyre, kostfiber og jern. Og så smaker den noe helt for seg selv.

Det latinske navnet på stilkselleri er graveolens, som betyr sterkt luktende. Fargen kan variere fra mørk grønn til lys gul. Stilksellerien kommer opprinnelig fra Asia, der den først og fremst ble brukt som en helsebringende urt som fremmet fordøyelsen og senket blodtrykket. Senere ble den foredlet og videreutviklet i Italia på 1600-tallet, stilkene ble tynnere og mer delikate i smaken. I dag er det amerikanerne som virkelig har tatt stilksellerien til hjertet, men stadig flere europeere, også nordmenn, er i ferd med å få øynene opp for stilkselleriens mange bruksområder.

- Vi har hatt for vane å bruke det opp mot ost, i gryteretter og stuinger og supper, eller som snacks med dip. Stilkselleri med normanna- eller blåmuggost er jo en vidunderlig variant, sier Kåsin, og fortsetter:

- Det er veldig godt i wokretter, eller man kan lage seg grønnsaksblandinger for å grille. Den har en spesiell, krydret smak og en god aroma. Og selvfølgelig er den frisk og fin å ha i salatbollen.

FRISKT: Stangselleri gjør seg i supper, slik som denne ferske kjøttsuppen full av gode smaker. Klikk her for oppskrift. Foto: Petter Oftedal
FRISKT: Stangselleri gjør seg i supper, slik som denne ferske kjøttsuppen full av gode smaker. Klikk her for oppskrift. Foto: Petter Oftedal

Stilkselleri er også nesten helt fri for kalorier.

- For den som bryr seg om sånt, kan det noteres at den beregnes å ha åtte til ti kalorier per 100 gram.

Bra for helsen, smaksløkene og vekten, altså. Som om ikke det var nok: En studie gjennomført ved Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles i 2008 har vist at stoffer i stilkselleri kan bidra til å bekjempe Alzheimers og lignende sykdommer. Forbindelsene luteolin og diosmin som finnes i selleri, kan blokkere betennelsene som gradvis ødelegger hjernen til pasienter med Alzheimers. Forskerne brukte mus som var genmodifisert til å utvikle Alzheimers, og ga dem siden luteolin og diosmin. Dette bremset utviklingen av sykdommen kraftig ved å redusere nivåene av amyloid beta, som danner avleiringene i hjernen til alzheimerpasienter.

- Luteolin og diosmin vil kunne brukes i renset form som terapeutiske midler. Forbindelsene har få bivirkninger og er tilgjengelige som kosttilskudd, sa Dr. Terrence Town ved Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles til The Sunday Times i 2008.

Overlege og Alzheimer-ekspert Sigurd Sparr ved Universitetssykehuset Nord-Norge har ikke hørt om undersøkelsen. Han er skeptisk.

- Det kommer stadig meldinger om nye vidunderkurer mot Alzheimers sykdom. Ingenting har til nå vist seg å stemme. Det er mye genetikk når det gjelder Alzheimer. Det man kan påvirke er debuttidspunktet, og da gjelder de vanlige tingene; fysisk trening, sunn og variert kost, passe på blodtrykket og la være å røyke.

- Så det er ingen grunn til å kaste seg over stilksellerien?

- Nei, det tror jeg ikke. Ikke mot Alzheimer i hvert fall.

I rekken av udokumenterte påstander om stilkselleri: Den inneholder også stoffet kumarin, som kan bremse utviklingen av kreft. Kumarin stimulerer utviklingen av hvite blodlegemer, som hjelper immunforsvaret med å lete fram og ødelegge skadelige celler.

Kanskje for godt til å være sant. Da er det bra at det er helt sant at stilkselleri også er godt.

Visste du at...

SNACKS: Stilkselleri passer ypperlig som snacks med en deilig dipp - alene eller sammen med andre småretter. Foto: Magnar Kirknes/VG
SNACKS: Stilkselleri passer ypperlig som snacks med en deilig dipp - alene eller sammen med andre småretter. Foto: Magnar Kirknes/VG

Skjær av bunnen, riv stilkene fra hverandre og skyll godt. Bruk de friske bladene som urter, hakk stilken i små biter og hiv i smoothien for en frisk start på dagen.

Stilkselleri med ost er en sikker vinner som forrett, tapas eller kveldskos. Bland 200 gram norzola eller annen blåmuggost med 100 gram kremost naturell. Skyll stilkselleri og del opp i passelige lengder. Bruk en sprøytepose og fordel ostekremen i stilkene. Pynt med reddikskiver og litt sitron. Voila!

Virgin Mary er den perfekte drinken etter en hard natt på byen. Kombinasjonen tomatjuice, chili og stilkselleri styrker immunforsvaret, virker slimløsende og hindrer skallebank. Og du; husk å spise pynten!

1 dl tomatjuice

1 ts sitronsaft

1 klype sellerisalt

4-6 dråper Worchester saus

Litt nykvernet pepper

Tabasco etter ønsket styrke. Blandes i et stort glass. Pynt med en bit stilkselleri til ved servering.

Ha en stav stilkselleri i sausen neste gang du lager spaghetti bolognese. Det tilfører fylde og aroma og løfter smaken tilnye høyder.

Publisert: 09.04.2014 kl. 10:09
Oppdatert: 09.04.2014 kl. 10:49


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?