Prøv rakfisktapas - enklere å lage enn taco

28. november 2013Aktuelt
TRADISJONSMAT: Den beste rakfisken du kan kjøpe, er den vellagrede. Skjær heller tynne skiver hvis du skal servere til noen som ikke har smakt rakfisk før. Foto: Lars Erik Lappen
TRADISJONSMAT: Den beste rakfisken du kan kjøpe, er den vellagrede. Skjær heller tynne skiver hvis du skal servere til noen som ikke har smakt rakfisk før. Foto: Lars Erik Lappen
Foto: Foto: Lars Erik Lappen

Rakfisk er enkelt og herlig høytidelig, og servert med champagne på lille julaften er det en fin start på julen.

Ukens matblogger Lars Erik Lappen (35)Er siviløkonomBor i AskerFavorittråvaren er norsk lam- Når jeg lager mat så liker jeg å lage nye retter
Blogger på www.dugurd.com om enkel mat som alle kan lageFoto: Lars Erik Lappen
Ukens matblogger Lars Erik Lappen (35)Er siviløkonomBor i AskerFavorittråvaren er norsk lam- Når jeg lager mat så liker jeg å lage nye retter Blogger på www.dugurd.com om enkel mat som alle kan lageFoto: Lars Erik Lappen
Foto: Foto: Lars Erik Lappen

- Rakfisk er den perfekte festmaten for det er ekstremt ukomplisert å forberede, sier ukens matblogger Lars Erik Lappen til Godt.no.

- Faktisk er det enklere enn taco vil jeg påstå. Jeg vil anbefale et utvalg av rakfisktapas kvelden før kvelden, og gjerne med et glass champagne til!

- Er det første gangen du lager rakfisk vil jeg anbefale å kjøpe vakuumerte ferdig filét. Bruk gjerne hansker om du er redd for lukten, men moderne fisk lukter ikke så stramt som ryktene vil ha det til. Tørk av fisken med litt kjøkkenpapir, skjær i passende biter og anrett med tilbehør, fortsetter Lars Erik.

- Rakfisk skal være smøremyk, altså skal du kunne smøre den utover lefsa, understreker han. Jeg har hatt stor suksess med lagret rakfisk selv til nybegynnere. Ha heller litt mindre rakfisk i lefsa, og litt mer rødbet og rømme.

- Det viktigste du må passe på er hygienen. Ikke la det ligge igjen rester eller embalasje på kjøkkenet, men gå ut med det før du legger deg. Alternativet er en stram lukt på kjøkkenet dagen etter, sier bloggeren.

Ingredienser for 4 personer

  • 1 filet rakfisk skåret i passende skiver
  • God lefse
  • Godt flatbrød
  • Kokt mandelpotet, pass på at du ikke overkoker dem
  • Philadelphia ost
  • Rødbeter
  • 0,5 purreløk skåret i tynne skiver
  • Seterrømme
  • 0,5 rødløk, finhakket
  • Godt smør

Slik gjør du

Ta fisken ut av pakningen og tørk den lett med kjøkkenpapir. Skjær fisken på tvers i passende biter, tykke skiver blir fort litt mektige.

Rakfisk i lefse

Smør et lag Philadelphiaost på en lefsebit, legg på biter med rakfisk, rødbet og purreløk. Rull tett sammen og skjær i biter.

Rakfisk på flatbrød

Ha litt rømme på en passende flatbrødbit, og anrett fisk, rødløk og purre på toppen.

Rakfisk på mandelpotet

Kok mandelpotet forsiktig på lav varme. Når de er ferdige lar du dem ligge i kaldt vann noen minutter før du skjærer noen av dem i skiver og bruker det som toast med rødløk, fisk, rømme og purreløk.

Legg alt sammen på et fat sammen med smør, rømme og litt mer tilbehør, og server med et glass champagne.

FINGERMAT: Skjær opp fisken og tilbehøret på forhånd og dander pent på lefse, flattbrød og potet før servering. Foto: Lars Erik Lappen
FINGERMAT: Skjær opp fisken og tilbehøret på forhånd og dander pent på lefse, flattbrød og potet før servering. Foto: Lars Erik Lappen

Følg Lars Erik på Instagram og Facebook, og del dine egne matbilder med #godtno så kommer du kanskje med på siden vår for matbilder vi digger.

Publisert: 28.11.2013 kl. 19:55
Oppdatert: 02.12.2013 kl. 11:11


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?