Vegansk matinspirasjon: Slik kutter du kjøttet i januar

6. januar 2020Aktuelt
KJØTTFRI: Matblogger Jane H. Johansen gir deg tipsene til hvordan du kan lage fristende veganske middager, som denne kålrotburgeren. Foto: Jane H. Johansen
KJØTTFRI: Matblogger Jane H. Johansen gir deg tipsene til hvordan du kan lage fristende veganske middager, som denne kålrotburgeren. Foto: Jane H. Johansen
AvMaren Rostad WilbergogMona Bristøl

Matblogger Jane Johansen har vært veganer i ti år, og vil friste flere til å kutte i kjøttforbruket. Her deler hun tre veganske middagsoppskrifter.

Kanskje ikke så overraskende; et av de viktigste mat-ordene i det kalenderen viser 2020 er «veganuary» - en sammenstilling av ordet «vegan» og «january» - som kommer med en utfordring om å å kutte alt kjøtt, fisk og melkeprodukter hver dag i årets første måned. Veganuary er ikke nytt av året, men i år har kampanjen fått mer oppmerksomhet enn noen sinne.

Ny start

Dokumentarer som «The Game Changers» og et generelt større fokus på bærekraft og miljø har ført til at mange idag er mer bevisst på hva de spiser. Uansett hva årsaken er til at du tenker det kunne være fint å endre litt på kostholdet, så synes matblogger Jane H. Johansen januar er en spesielt fin måned til å kutte ned på kjøttinntaket.

Johansen står bak bloggen Veganmisjonen, og er kjent for sine lekre, veganske matoppskrifter. Selv hadde hun vært vegetarianer i 15 år, før hun for ti år siden bestemte seg for å gå over til et vegansk kosthold, altså lenge før den grønne bølgen var i gang.

– Mange har som nyttårsforsett å spise litt sunnere, litt mer klimavennlig og dyrevennlig, og kanskje gå litt ned i vekt i tillegg etter en kaloripakket desember. Da er det å inkludere mer grønnsaker i kostholdet en strålende måte å gjøre det på. Ikke at veganmat er en slankekur, det trenger det ikke være. Men det er lettere å spise lett med plantebasert kost. Man kan også spare en del kroner på å spise plantebasert, noe som kan komme godt med nå i januar, sier hun til Godt.

– Ikke vanskelig

Ifølge Johansen er det ikke så vanskelig å spise mer plantebasert. Hun foreslår at man starter med en kjøttfri dag i uken, og tenker på grønnsaker som mer enn bare tilbehør.

–Det kan være uvant i begynnelsen, om man ikke er vant til å bruke så mye grønnsaker, belgfrukter og slikt, men vanskelig er det ikke. Som med alt nytt, trengs kanskje litt trening, sier hun.

– Bytt ut kjøttet med bønner eller linser. De funker ypperlig i mange retter og har mye god næring. For eksempel kan du bruke linser i tacoen istedenfor kjøttdeig, eller hva med en saftig bønneburger?

Hun oppfordrer også folk til å sjekke ut de veganske alternativene i butikken.
– Utvalget av plantebaserte kjøttalternativer øker, og man finner for eksempel vegansk farse, pølser, burgere og tofu i vanlige butikker. Dette gjør det enklere å velge kjøttfritt også i en travel hverdag.

Finn inspirasjon

I tillegg anbefaler hun alle å alltid ha hermetiserte bønner og linser i hus, da det gjør det hele mye enklere. En god, vegansk kokebok er også fint å ha. Selv henter hun også mye inspirasjon i sosiale medier:
– Bli med i en plantebasert inspirasjonsgruppe på Facebook, for eksempel «Hva slags veganmat spiser du i dag?» eller «Veggispreik». Eller følg noen flinke matbloggere på Instagram, tipser bloggeren.

– Jeg har mat på hjernen og blir inspirert av bare å se en brokkoli. Som regel går det mye i improvisasjon på kjøkkenet, og jeg er ikke redd for å teste noe nytt. Ellers er matbilder og mat jeg spiser ute ofte med på å skape en idé om en ny rett. For eksempel da jeg fikk servert en indisk linsesuppe på en restaurant i Tønsberg, memorerte smakene og gikk hjem og lagde min egen versjon.

– Ofte tar jeg utgangspunkt i en spesifikk grønnsak eller annen ingrediens og jobber konkret med å lage noe godt ut av den. Og ofte får jeg ønsker fra leserne om retter de ønsker å få veganisert, det er veldig spennende synes jeg.

Her finner du Veganmisjonens tre middagstips:

Publisert: 06.01.2020 kl. 15:27
Oppdatert: 06.01.2020 kl. 16:13


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?