Smaken av min jul: Victoria Dam

9. desember 2022Aktuelt
JULESTEMNING: Søte «trær» av rosmarin pynter opp krydderkaken til kokebokforfatteren.
JULESTEMNING: Søte «trær» av rosmarin pynter opp krydderkaken til kokebokforfatteren.
Foto: Simen Skari/Jul i Hagebyen
Åsa H. Aaberge
Åsa H. Aaberge
Journalist

En helt spesiell kake må bakes før kokebokforfatter Victoria Dam ringer julen inn.

Duften av granbar og røkelse, nystekte kaker og mammas bakst, en varm, krydret drikk. Smakene vi forbinder med jul er personlig.

I denne artikkelserien har vi snakket med fem matglade personer om hva som smaker jul for dem, minner, tradisjoner – og vi har fått deres beste juleoppskrift. Vi har tidligere snakket med fotograf Marte Marie Forsberg og toppkokk Jimmy Øien. Denne uken snakker vi med Victoria Dam.

Innholdsskaper og fersk julebok-forfatter, Victoria Dam bor i Oslo med mann og to barn, hvor hun skaper nye juletradisjoner som hun blander med de hun har med seg fra oppveksten i India og Sverige.

VARM STEMNING: Levende lys og deilig mat og drikke.
VARM STEMNING: Levende lys og deilig mat og drikke.
Foto: Simen Skari/Jul i Hagebyen

– Hvilke smaker og dufter er jul for deg?

– Jeg vokste opp i India, og noen julaftener reiste vi hjem til Sverige, for å besøke min mormor og morfar. Å komme inn i kjøkkenet, der mormor bakte de beste rullekakene og sukkerkringlene og den saftigste krydderkaken, er noe jeg forbinder med jul.

– Hva er dine beste minner rundt jul og mat?

– Jeg fikk alltid være med mormor og hjelpe henne å bake. Alle de fine samtalene, de små knepene hun lærte meg og selvfølgelig all deigen som jeg fikk smake på, er fine minner jeg tar med meg.

– Hvilke tradisjoner rundt mat i julen har du startet selv, og hva vil du videreføre til dine barn?

– For meg begynner julen tidlig, gjennom hele året tar jeg med meg inspirasjon inn til julen, da jeg for eksempel dyrker grønnkål, rosenkål, som er fine å høste og spise til julematen, men også bær som kan høstes og syltes og saftes og gi bort som spiselige julegaver.

JULEKOS: Victoria Dam med døtrene.
JULEKOS: Victoria Dam med døtrene.
Foto: Astrid Waller

– Jentene mine er ofte med meg ute i hagen og i kjøkkenet, jeg håper at de skal ha med seg at gaver ikke trenger å være materielle ting, men noe som du kan lage selv. Jeg synes at det er de fineste gavene. Jeg føler egentlig aldri noen stress med jul, og kanskje er det for at vi hatt litt jul hjemme og kost oss hver dag i desember, frem til selve julen.

– Hvorfor har du valgt denne oppskriften? Hva betyr den for deg?

– En av de smakene, som ofte minner meg om mormor, er hennes krydderkake. Det er den beste kaken jeg vet om og som jeg aldri blir lei av å spise.

Foto: Simen Skari/Jul i Hagebyen

– Jeg lager den hjemme flere ganger i julen og den forsvinner alltid like fort. Mormor serverte den med halve fersken og pisket kremfløte, men jeg lager den med en glasur som jeg pynter små grener av rosmarin.

Slik lager du Victoria Dams krydderkake

Pst! Vil du lese mer om julemat, pynt og interiør? Kom i julestemning med VGs store julemagasin, som er i salg i dagligvarebutikker og i vår nettbutikk nå.

Publisert: 09.12.2022 kl. 13:19
Oppdatert: 13.12.2022 kl. 13:42


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?