Slik velger du alkoholfritt som passer til julematen

18. desember 2020Aktuelt
JULEMIDDAG: Det er mange muligheter når du vil servere noe godt i glasset til julematen - også uten alkohol.
JULEMIDDAG: Det er mange muligheter når du vil servere noe godt i glasset til julematen - også uten alkohol.
Foto: Sara Johannessen Meek
AvMona Bristøl, Natalie Ngo GranumogHelle Øder Valebrokk

Få tips til fullgode alkoholfrie alternativer til ribba og pinnekjøttet.

Alkoholfri drikke har virkelig fått et oppsving de siste årene. I fjor skrev Godt om den nye trenden «NoLo», som på engelsk står for «no or low alcohol» – alkohol med ingen eller lav alkoholprosent på norsk. Mens bryggeriene opplevde større interesse for alkoholfritt øl allerede i 2018.

Og det ser ikke ut som alkoholfrie drinker blir mindre populært med det første.

– Vi har aldri solgt så mye alkoholfritt som i 2019. Det siste året solgte vi 110.000 liter mer alkoholfri drikke enn champagne, forteller Anne Enggrav, fagansvarlig mat- og drikke i Vinmonopolet.

Hun tror at god smak og bredere utvalg er noen av grunnene til at alkoholfri drikke har økt i popularitet.

– Tidligere var alkoholfritt noe man drakk når man av ulike grunner ikke kunne drikke alkohol, men i dag velger mange aktivt å drikke alkoholfritt både til en bedre middag og til fest.

Skjenkeforbudet flere steder i landet har også ført til at restaurantene har måtte tenke nytt i år. Vinpakkene har blitt erstattet med blant annet fruktjuicer som matcher maten like bra.

– Man ser topprestauranter som holder det gående med alkoholfrie alternativer. Det viser at det er et stort mangfold i denne kategorien. Det er lett å tenke at om man velger alkoholfritt at man har få valg, men det er ganske stor variasjon i utvalget, sier Enggrav til Godt.

Ikke nestbest

Det finnes mange grunner til å velge alkoholfrie alternativer til juleselskapet. I år er det ikke samme mulighet til å overnatte hos familie og venner som tidligere på grunn av coronarestriksjoner. For de som må kjøre hjem etter julemiddagen, er det da fint å få noe annet enn bare mineralvann eller brus i glasset.

Mens andre foretrekker å bytte ut et glass eller to med et alkoholfritt alternativ for å sikre en god morgen dagen derpå.

Enggrav mener at alkoholfritt ikke trenger å være «nestbest».

– Det er ikke nødvendig med alkohol for at det skal bli godt. Et alkoholfritt alternativ er et fullverdig og godt drikkealternativ til maten. Du trenger heller ikke å gå for kun alkoholfritt eller full alkohol til hele måltidet. Server for eksempel en alkoholfri aperitiff. Slik kan du balansere alkoholinntaket og ha mer kontroll.

Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til, oppfordrer også foreldre til å være ekstra bevisste på alkoholbruken sin - spesielt denne julen.

– Det vi tidligere drakk i juleselskaper, på restauranter og voksenfester, er nå i all hovedsak flyttet hjem til familien. Det kan bety en utrygg jul for mange barn. I år er det mange barn som kun er med sine nærmeste. Da må vi vite hvor grensen går for barna våre og når høytiden slutter å være hyggelig.

– For mange barn kan det oppleves ubehagelig at voksne drikker mye før vi voksne tror. Derfor er vi glade det finnes flere og flere gode alkoholfrie alternativer på markedet. Da blir det god smak og god stemning for alle.

GJØR  EN INNSATS: Alle fortjener noe godt i glasset,  både med og uten alkohol. Te kan være et godt alternativ til vin,  mener bartender Anne Maurseth.
GJØR EN INNSATS: Alle fortjener noe godt i glasset, både med og uten alkohol. Te kan være et godt alternativ til vin, mener bartender Anne Maurseth.
Foto: Johanna Siring

Enklere å servere alkoholfritt

Bartender Anne Maurseth mener man også gjerne kan gjøre en ekstra innsats for dem som velger alkoholfritt.

– Julen er høytid for mye alkohol. Man inviterer gjester som både drikker og ikke drikker. Alle fortjener å få noe godt i glasset, og da må man strekke seg litt lenger enn Mozell-flasken eller eplemost for at gjestene skal ha en fin opplevelse.

Hun driver baren Andre til høyre på Youngstorget i Oslo, og har tidligere vært med på å fronte kampanjen «The Saviour» for å fremme alkoholfri drikke.

– De siste årene har det vært en stor forandring i folks drikkemønster. Folk drikker mindre, men bedre. Det synes jeg er positivt, sier Maurseth.

Bartenderen er enig i at det nå etter hvert har blitt mange gode alkoholfrie produkter å finne både på Vinmonopolet og i nettbutikker - som gjør det enklere å servere en god alkoholfri drink til gjestene.

– Jeg er opptatt av å lage drinker med voksne smaker og ikke tutti frutti-drinker à la danskebåten når man skal servere drikke uten alkohol. Det å diske opp med en bra, hjemmelaget iste er i seg selv flere hakk opp for hjemmebartenderen. Da har du kommet langt. Jeg drikker gjerne alkoholfritt som har et lavt sukkerinnhold og gjerne med litt bitterhet. Te har naturlige tanniner som gjør den til et godt alternativ til vin.

Lurer du på hva du kan servere i glasset til ribba og pinnekjøttet? Her får du tips til alkoholfrie drinker til julematen:

Aperitiff: Til aperitiff vil det smake utmerket med en frisk og ikke for søt musserende alkoholfri vin.

Du kan også prøve å lage en «gløggsecco» med 1 del eplegløgg og 3 deler alkoholfri prosecco-lignende vin, for eksempel Nosecco.

Ribbe: Ribbe, medisterkaker og julepølse er fete retter som passer godt med noe friskt. Derfor kan et godt alkoholfritt alternativ være en frisk og fyldig eplemost. Et godt alkoholfritt juleøl blir heller ikke feil.

Pinnekjøtt: Pinnekjøtt er salt og fett. Det serveres vanligvis i kombinasjon med kokte poteter og sødmefull kålrabistappe. Gode alkoholfrie alternativer til pinnekjøttet er smaksrike drikker som eplemost med aroniabær eller en eplemost med en god dæsj ingefærøl i. Eller et alkoholfritt øl, som for eksempel Nøgne Ø Julefri.

Torsk: Torsk i julen kombineres gjerne med kokte poteter, gulrøtter og smørsaus. Til denne festretten bør du prøve en limonade gjerne blandet ut med litt mineralvann. Det er både friskt og leskende.

Et alkoholfritt hveteøl har litt aroma av sitrus og urt som passer til maten.

Lutefisk: Til den tradisjonelle lutefisken er det godt med alkoholfritt øl. Narrholmen Nix&Nada er et alkoholfritt øl i amerikansk pale ale stil. Humlesorten Mosaic gir en aroma av frukt og furunål som passer perfekt til en av julens festmiddager.

Rakfisk: Vellagret rakfisk har en markant nesten osteaktig smak, og det du drikker til bør smake like mye. Mildere rakfisk trenger ikke like intense drikker.

Prøv Mikkeller Drink in the Snow Xmas Ale, som er et mellombrunt juleøl med aromaer av hvetebakst, appelsinskall og koriander.

Snapsen kan erstattes med ingefær- og gulrotshot som du lager selv med juicemaskin.

En alkoholfri musserende vin er en god og rensende kontrast til den glatte fisken. For eksempel Richard Julin Blanc de Blanc.

Kalkun: Kalkun i seg selv er magert og mildt på smak. Det er tilbehøret som i stor grad påvirker drikkevalget. Er det svisker og epler i tilbehøret kan man velge mye det samme som til ribbe. En fyldig eplemost blir som et sursøtt tilbehør. En alkoholfri pilsner er et leskende alternativ, eller hva med like deler mineralvann og tranebærjuice?

Nøttestek: Vegetarianernes festmiddag har dype og rike smaker av nøtter og varme krydder. Til det er det kan det være godt med et mørkt og krydret juleøl eller et godt ingefærøl. Blir det for søtt kan du blande det ut med litt mineralvann.

Kaffe og kaker: Julens søtsaker blir ekstra gode med deilig drikke til. Prøv Dessert Deluxe til småkaker, nøtter eller multekrem. Det er en søt drikk som er laget på eplesorten Aroma fra Skåne syd i Sverige.

Avecen kan byttes ut med iskaffe. Det lages enkelt ved å fryse ned rester fra morgenkaffen i isbitformer. Når isbitene er klare, fyller du på med din favorittmelk. Med en kule is på toppen, litt pisket krem eller revet mørk sjokolade får du en festlig og alkoholfri avslutning på måltidet.

Kilder: Anne Enggrav, fagansvarlig mat- og drikke i Vinmonopolet, og Av-og-til.

Publisert: 18.12.2020 kl. 14:18
Oppdatert: 22.12.2020 kl. 09:37


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?