Cecilie Skogs beste turmat-tips
Snø og minusgrader skjerper både appetitt og turglede. Eventyrer Cecilie Skog deler sine beste mattips til turen og det er særlig én ting hun mener man bør huske på.
Har du tenkt på hvorfor maten smaker så mye bedre ute enn inne? Det har eventyrer, polfarer og forfatter Cecilie Skog.
– Det har jeg tenkt mye på! Når man er sliten og har gått langt, da smaker det selvfølgelig kjempegodt med mat. Men jeg tror at uavhengig av hvor langt du går eller hvor sliten du er – så smaker mat bedre på tur. Og grunnen til det, tror jeg, er tilstedeværelsen og forventningen, sier hun.
Sjekk også: Seks fastelavnsboller du ikke bør gå glipp av
– Tenk på julemiddagen, som smaker mye bedre på julaften enn om du spiste akkurat det samme en hvilken som helst annen dag i desember. Vi har så mange forstyrrelser hjemme i hverdagen, vi skal kjappe oss og slenge sammen noe mat til familien, som vi så kaster i oss, mens vi har en halv rumpeball nedpå kjøkkenstolen og samtidig sjekker mobilen. Høres det kjent ut? spør Cecilie.
– Når du er på tur har du en helt annen tilstedeværelse. Vi setter oss ned sammen og er til stede i øyeblikket, og da smaker maten også bedre, sier hun med et smil.
– Men hva er perfekt turmat?
– Du kan for eksempel lage fredagstacoen på bålet i stedet for hjemme på kjøkkenet, foreslår hun.
– Høres det litt ambisiøst og krevende ut?
– Slett ikke. Krever bare at du gjør kuttejobben hjemme før du drar og pakker ned grønnsakene i lette bokser. Kjøttet kan stekes på bålet, eller om du vil gjøre det enda mer lettvint, kan du steke ferdig kjøttet og pakke det i aluminiumsfolie, slik at du enkelt kan varme det på bålglørne. Også tacolefsene kan enkelt varmes litt på bålet om de er pakket i folie, sier Cecilie og dermed er det duket for taco i skogen.
Husk at det mellom 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i Norge, men om vinteren er det lov å kose seg ved den levende ilden.
Pizza på pinne
– Eller hva med pinnepizza?
Nå bobler Cecilie over av gode forslag.
– La alle spikke sine egne pinner. Pizzadeigen kan du ha laget hjemme på forhånd, eller kjøp ferdig. Surr på pinne og stikk inn litt pepperoni før du steker. Til slutt drysser du litt ost over slik at den får smeltet akkurat passe, pass på at den ikke brenner seg, og vips – har du pizza på pinne.
Hun trekker pusten.
– Eller du kan lage en søt versjon med samme deigen. Ha på litt kanel og perlesukker og pinnepizzaen blir den deiligste kanelbolle. Eller press inn sjokoladebiter og marshmallows i deigen før den holdes over bålflammene. Det er sååå godt!
– Faktisk, om du bare strør på litt havsalt på pinnepizzaen blir det litt som en herlig pretzel.
Det viktigste trikset
– Så du tenker at nesten all mat kan være turmat?
– Kanskje ikke all mat, men veldig mye. Det viktigste du må huske og tenke på er å gjøre mest mulig ferdig før du drar, en real prepp. Og jeg vil si det er et poeng som er særlig viktig når du har med barn på tur. På den måten slipper du at de blir alt for utålmodige og sultne før det blir mat.
Et annet turmattips Cecilie gjerne deler er at du enkelt kan wokke på tur. Ta kuttejobben hjemme slik at alle grønnsakene er klare og lagt i bokser eller poser før du drar. Ha en ferdig woksaus med, som du enten kan lage selv eller kan kjøpe ferdig på butikken.
– Og nudler - i wok eller som egen rett med saus. Alle elsker nudler! legger Cecilie til.
– Det høres så enkelt ut når du forklarer det, men kan du skjønne at noen blir helt svette bare ved tanken?
– Vel, ingen er kjempeflinke på tur før man har øvd seg litt. Det gjelder for alle, jeg var ikke superflink på mine første turer. Og når du drar på tur med barn, er det som sagt lurt å forberede seg og være litt i forkant med planleggingen, tipser hun.
Lave skuldre
Det er som nevnt ikke få turer Cecilie Skog har under beltet, fra markaturer med ungene til større ekspedisjoner. Du har kanskje også sett henne i TV-serien «Tjukken og Lillemor» der hun sammen med Truls Svendsen krysset Grønland på ski?
I vinter ga Cecilie ut en ny bok «Kom, bli med ut!» til inspirasjon for både store og små som har lyst til å være mer ute i naturen. Her er poenget å vekke nysgjerrighet og turglede, men beholde lave skuldre.
– Du trenger ikke få ungene med til Sydpolen eller kokkelere økologiske havregrynspannekaker på spesialbål i pissregn for å være et skikkelig friluftsmenneske. Naturen skal ikke være en prestasjonsarena og boken håper jeg gir praktiske tips og inspirasjon til å overkomme dørstokkmila, forklarer Cecilie.
Les også: Det beste jeg vet med Cecilie Skog
I turdronningens egen sekk er det alltid opptenningsved, øks, fyrstikker og spikkekniver til alle turdeltagerne, store som små.
– Spikking er en fin aktivitet som holder barna konsentrerte i en periode hvor du kan få fyr på bålet, forklarer Cecilie, men prøv å holde oppakningen til et minimum, slik at du ikke blir felt av egen tunge sekk.
Smør, ikke olje
Cecilie mener at det på mange måter er enklere å lage mat på tur om vinteren enn om sommeren.
– Om sommer må man ofte kjøle ned maten, eller ha mat som ikke er så varmesensitiv. For fersk mat kan fort bli sur og dårlig. Det slipper du helt å tenke på om vinteren, sier eventyreren.
Men noen ting kan være mer komplisert om vinteren.
– En av tingene som kan være et bra tips når du skal lage mat ute om vinteren, er at du bruker smør i stedet for olje. Oljen stivner og blir vanskelig å bruke, mens smøret, som har mer fett i seg, er enklere å bruke i den kalde årstiden, sier Cecilie.
Hun forteller at også tubeost kan være problematisk om vinteren. Ellers i året er det en vinner, men frossen tubeost er umulig å få ut av tuben. Bånnfrossen sjokolade gir heller ikke optimal turglede, og frossen Snickers kan du nesten knekke tennene på.
– Ta heller med nøtter og tørket frukt om vinteren, foreslår tureksperten.
Slik lager du Cecilies kanelboller på pinne
Du kan godt lage deigen hjemme før du drar på tur.
- 4 dl hvetemel litt salt
- 1 ss sukker
- 1 ss bakepulver 5 ss olje
- 1,5 dl vann
Bland det tørre sammen, tilsett olje og vann og rør sammen. Putt deigen i en boks og ta den med i sekken.
Når bålet er klart, kan du snurre pinnebrødet rundt en pinne eller en pølse og steke det over bålet.
Ta gjerne litt mer sukker i deigen, og strø litt kanel på, eller putt sjokoladebiter inni deigen. Da blir det deilige pinnebrød eller kanelboller på pinne!
Oppskrift fra boken «Kom, bli med ut!»
Publisert: 18.02.2022 kl. 11:07
Oppdatert: 09.03.2022 kl. 09:31
Lag deg en gratis konto