Lise Finckenhagens lammelår med fløtegratinerte poteter og saus
Lag klassisk lammelår med hvitløk og rosmarin som gjør påskens festmiddag kriminelt god.
Påskens klassiske lammestek med hvitløk og rosmarin er like viktig for meg som påskesol og påskekrim er for mange andre. Her lar jeg låret (lammelåret altså) få litt ekstra stell og god tid til å utvikle både smak og saftighet.
Lammesteken har kost seg ved 120 grader, men det kan gjerne stekes på enda lavere varme også, helt ned til 60 grader. Det tar lengre tid selvsagt, men resultatet blir nydelig, og du kan fint benytte steketiden på 5-6 timer til andre påskeaktiviteter. Kjernetemperaturen er en annen diskusjon - hvor personlige preferanser spiller inn. Noen liker det ved 65 grader, men selv er jeg nede i 58 grader og lar kjøttet hvile seg opp en grad eller to, til det er saftig og rosa.
Sjekk også: Lag hjemmelagde påskeegg med kremfyll
Ovnsbakte rotgrønnsaker med sitron, honning og timian er suverent følge. Det samme er saftige fløtegratinerte mandelpoteter med hvitløk og ostelokk. Og glem for all del ikke sausen. En rødvinssaus smakt til med grov sennep og urter er ikke revolusjonerende - men klassisk og godt. La vinen få koke godt inn før du har i kraften slik at «råsmaken» forsvinner. God kraft gir god saus, og en god klype sukker balanserer syrligheten.
Sjekk ut oppskriftene på Lise Finckenhagens påskemåltid under:
Publisert: 27.03.2018 kl. 12:45
Oppdatert: 07.04.2022 kl. 11:34
Lag deg en gratis konto