Dette kan du ta med på 17. mai-frokosten

FESTBORD: Bidra til 17. mai-frokosten eller lunsjen med enkle og smakfulle retter som hjemmelaget potetsalat eller tomatpai. Foto: Annica Været/Sara Johannessen/VG
FESTBORD: Bidra til 17. mai-frokosten eller lunsjen med enkle og smakfulle retter som hjemmelaget potetsalat eller tomatpai. Foto: Annica Været/Sara Johannessen/VG
Natalie Ngo Granum

Lurer du på hva du skal bidra med til årets festligste frokost? Her får du alle tipsene for å unngå stress når du er invitert til vennelag. 

Frokost eller lunsj, et fristende koldtbord er alltid populært når venner og familie skal samles for å feire nasjonaldagen. Det som er glimrende med koldtbord eller buffet er at gjestene kan forsyne seg med akkurat det de vil.

Til større sammenkomster som 17. mai-frokosten er det ofte vanlig å kjøre spleiselag der alle tar med seg litt hver.

Det er imidlertid ikke alltid like enkelt å vite hva en skal bidra med som er enkelt å frakte, metter mange og sist, men ikke minst, smaker godt.

Godt har derfor samlet noen tips som kan hjelpe deg på veien:

  • Hør med vertskapet om det er noe spesielt de ønsker at du skal bidra med for en mest mulig variert miks. Det er godt med spekeskinke, men det blir også fort et kjedelig koldtbord hvis alle gjestene tar med en pakke hver.
  • Tenk på hva du selv er glad i å lage – kanskje har du en spesialitet? Er du glad i å bake, så bak en kake. Eller har du en veldig god eggerøre-oppskrift, så er 17. mai en fin anledning å la flere smake på den.
  • Går du for hjemmelaget mat er det lurt å satse på en rett du har laget før. Har du imidlertid lyst til å teste ut en ny oppskrift, kan det være en fordel å prøvekjøre den i forkant og ikke kvelden 16. mai.
  • Husk å handle inn mat i god tid! Butikkhyllene blir fort tømt dagene før 17. mai. I år faller også andre pinsedag dagen før. De fleste ingredienser – bortsett fra frukt og grønnsaker – kan du kjøpe inn 3–5 dager før servering.
  • Uansett hvor gøy det er å lage mat, har du kanskje nok med å få på deg bunaden eller finstasen i morgentimene på selve dagen. Velg derfor retter som kan lages i forkant. For eksempel smaker potetsalat ofte best når den får stå litt, bakst som brød, focaccia og rundstykker kan bakes og fryses ned, pai smaker like godt kald og dressinger kan oppbevares i kjøleskapet i flere dager.
  • Har du dårlig tid eller rett og slett ikke glad i å kokkelere, er det ingenting i veien å bidra med ferdigretter fra butikken. Pålegg som spekemat og roastbiff kan enkelt anrettes fint på et fat sammen med frukt og grønnsaker. Eller sett sammen et deilig ostefat med forskjellige oster, nøtter og marmelader.
  • Drikke er også viktig til koldtbordet, men havner fort i glemmeboken. Juice, mineralvann og eplemost er enkelt å kjøpe og frakte med seg.
  • Til slutt: Ta med maten i plastbokser og fat du ikke er redd for å miste. Et enkelt tips er å kle en papplate med aluminiumsfolie og bruk det som kakefat.

Og her er noen enkle oppskrifter som passer til spleiselaget, slik at du kan la deg inspirere:

ENKELT: Her er det helt essensielt at du finner en god melon, og velg spekeskinke av god kvalitet. Foto: Jon Krog Pedersen
ENKELT: Her er det helt essensielt at du finner en god melon, og velg spekeskinke av god kvalitet. Foto: Jon Krog Pedersen
SAFTIG BAKST: Hjemmelaget brød som focaccia vil glede og imponere vertskapet. Denne varianten kan du lage med og uten topping. Foto: Sara Johannessen / VG
SAFTIG BAKST: Hjemmelaget brød som focaccia vil glede og imponere vertskapet. Denne varianten kan du lage med og uten topping. Foto: Sara Johannessen / VG
FRISK OG ENKEL: Enkel mørdeig, friske cherrytomater og godt med revet ost - denne paien fikser du på null komma niks. Foto: Sara Johannessen.
FRISK OG ENKEL: Enkel mørdeig, friske cherrytomater og godt med revet ost - denne paien fikser du på null komma niks. Foto: Sara Johannessen.
GODT TIL SPEKEMATEN: En kremet potetsalat hører hjemme på 17. mai-frokostbordet - denne er laget med rømme, vårløk og estragon.
GODT TIL SPEKEMATEN: En kremet potetsalat hører hjemme på 17. mai-frokostbordet - denne er laget med rømme, vårløk og estragon.
SYMFONI: Klassisk ostetallerken slår aldri feil. Velg deg noen gode oster og server dem med fiken og hasselnøtter. Foto: Opplysningskontoret for egg og kjøtt/Mari Svenningsen.
SYMFONI: Klassisk ostetallerken slår aldri feil. Velg deg noen gode oster og server dem med fiken og hasselnøtter. Foto: Opplysningskontoret for egg og kjøtt/Mari Svenningsen.
GRØNT: En knasende brokkolisalat med sprøstekt bacon både bidrar med farge og smak til koldtbordet. Foto: Meny
GRØNT: En knasende brokkolisalat med sprøstekt bacon både bidrar med farge og smak til koldtbordet. Foto: Meny
DET LILLE EKSTRA: Imponer med hjemmelaget dressing. Denne passer perfekt til pastasalater. Foto: Wenche Andersens bok «Mat og fest»/Synøve Dreyer
DET LILLE EKSTRA: Imponer med hjemmelaget dressing. Denne passer perfekt til pastasalater. Foto: Wenche Andersens bok «Mat og fest»/Synøve Dreyer

Har du gode tips til andre retter som er enkle å ta med til koldtbordet? Del gjerne i kommentarfeltet under!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?