Derfor er kokos favorittråvaren til Vibeke Thomassen

9. januar 2018Aktuelt
KOKKELANDSLAGET: Vibeke Thomassen jobber på Statholdergaarden i Oslo og er en del av Kokkelandslaget. Foto: Fredrik Ringe/Sara Johannessen/VG
KOKKELANDSLAGET: Vibeke Thomassen jobber på Statholdergaarden i Oslo og er en del av Kokkelandslaget. Foto: Fredrik Ringe/Sara Johannessen/VG

Kokken jobber på Michelin-restauranten Statholdergaarden. Hun trekker fram råvarens allsidighet.

– Kokos er en av mine favorittråvarer i januar. Jeg bruker nøtten både til konfekt, kaker og is, sier Vibeke Thomassen på Kokkelandslaget.

Du finner Thomassens kokos-oppskrifter nederst i saken.

– Den har en såpass spesiell og mild smak at alle kjenner den igjen. Jeg synes kokos er helt nydelig i kombinasjon med alt fra syrlige frukter til sjokolade.

Thomassen jobber til daglig som dessertkokk på Michelin-restauranten Statholdergaarden, og forteller at de ofte tyr til tropiske smaker på vinterhalvåret.

– Vi bruker kun de norske råvarene når de er på sitt beste, så nå på vinteren benytter vi oss ofte av tropiske råvarer som kokos, anans og pasjonsfrukt. Vi serverte blant annet en kokosdessert som fungerte veldig bra en gang: Vi syltet ananasskiver, og serverte dem med en frisk kokossorbet og melkesjokolademousse, forteller dessertkokken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TROPISK: Kokosnøtten kan brukes på mange måter - både fersk, tørket og som kokosmelk. Foto: Shutterstock
TROPISK: Kokosnøtten kan brukes på mange måter - både fersk, tørket og som kokosmelk. Foto: Shutterstock

På privaten liker hun å lage alt fra ganacher til middager med kokosnøtten.

– Hjemmelaget bountysjokolade smaker helt nydelig. Og så bruker jeg kokosmelk til asiatiske middagsretter, sier Thomassen.

Hun fortsetter:

– Det er det som er så bra med kokosnøtten: Du kan bruke både fersk kokos, tørket kokos og melken - og du kan bruke den til alt.

-----------------

Vibeke Thomassens kokosoppskrifter:

Kokosbunn

300 g temperert smør

300 g sukker

150 g ristet kokos

150 g mandelmel

4 stk egg

sjokoladebiter, etter ønske

Slik gjør du:

1. Pisk smør og sukker hvitt

2. Tilsett ett og ett egg, vend inn ristet kokos og mandelmel til slutt.

3. Stekes på 170 grader i cirka 10-15 minutter.

---------------

Kokosmousse

600 g puré eller kokosmelk (om du ønsker med eller uten kokosmasse)

600 g krem

24 g gelatin

260 g sukker

130 g eggehvite

90 g vann

Slik gjør du:

1. Legg gelatinen i bløt.

2. Pisk kremen. Kok vann og sukker til 121 grader mens du pisker eggehviten, og tilsett sukkerlaken da den er varm nok. Pisk til marengsen er kald. Smelt gelatinen, og bland den forsiktig med kokospuréen eller kokosmelken, og vend dette inn i marengsen. Vend tilslutt inn kremen, og ha i ønsket form, eller på ønsket bunn. Avkjøles i et par timer før servering.

Publisert: 09.01.2018 kl. 16:25


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?