Derfor er kokos favorittråvaren til Vibeke Thomassen
Kokken jobber på Michelin-restauranten Statholdergaarden. Hun trekker fram råvarens allsidighet.
– Kokos er en av mine favorittråvarer i januar. Jeg bruker nøtten både til konfekt, kaker og is, sier Vibeke Thomassen på Kokkelandslaget.
Du finner Thomassens kokos-oppskrifter nederst i saken.
– Den har en såpass spesiell og mild smak at alle kjenner den igjen. Jeg synes kokos er helt nydelig i kombinasjon med alt fra syrlige frukter til sjokolade.
Thomassen jobber til daglig som dessertkokk på Michelin-restauranten Statholdergaarden, og forteller at de ofte tyr til tropiske smaker på vinterhalvåret.
– Vi bruker kun de norske råvarene når de er på sitt beste, så nå på vinteren benytter vi oss ofte av tropiske råvarer som kokos, anans og pasjonsfrukt. Vi serverte blant annet en kokosdessert som fungerte veldig bra en gang: Vi syltet ananasskiver, og serverte dem med en frisk kokossorbet og melkesjokolademousse, forteller dessertkokken.
Artikkelen fortsetter under bildet.
På privaten liker hun å lage alt fra ganacher til middager med kokosnøtten.
– Hjemmelaget bountysjokolade smaker helt nydelig. Og så bruker jeg kokosmelk til asiatiske middagsretter, sier Thomassen.
Hun fortsetter:
– Det er det som er så bra med kokosnøtten: Du kan bruke både fersk kokos, tørket kokos og melken - og du kan bruke den til alt.
-----------------
Vibeke Thomassens kokosoppskrifter:
Kokosbunn
300 g temperert smør
300 g sukker
150 g ristet kokos
150 g mandelmel
4 stk egg
sjokoladebiter, etter ønske
Slik gjør du:
1. Pisk smør og sukker hvitt
2. Tilsett ett og ett egg, vend inn ristet kokos og mandelmel til slutt.
3. Stekes på 170 grader i cirka 10-15 minutter.
---------------
Kokosmousse
600 g puré eller kokosmelk (om du ønsker med eller uten kokosmasse)
600 g krem
24 g gelatin
260 g sukker
130 g eggehvite
90 g vann
Slik gjør du:
1. Legg gelatinen i bløt.
2. Pisk kremen. Kok vann og sukker til 121 grader mens du pisker eggehviten, og tilsett sukkerlaken da den er varm nok. Pisk til marengsen er kald. Smelt gelatinen, og bland den forsiktig med kokospuréen eller kokosmelken, og vend dette inn i marengsen. Vend tilslutt inn kremen, og ha i ønsket form, eller på ønsket bunn. Avkjøles i et par timer før servering.
Publisert: 09.01.2018 kl. 16:25
Lag deg en gratis konto