En kake til de helt spesielle anledningene
Mmm, tenk deg den søte vaniljesmaken, den syrlige sitronsmaken og deilige mandler. Lag denne til helgen.
- For en smakskombinasjon, var den første kommentaren jeg fikk på denne kaken, sier ukens matblogger Nina Gholami til Godt.no.
- Den søte smaken fra vaniljekremen og den syrlige smaken av sitronkremen utfyller hverandre på en nydelig måte, og sammen med mandelbunnen ser den fantastisk ut og smaker himmelsk, sier Nina.
- Jeg pleier å lage denne kaken til spesielle anledninger, og den har blitt en stor hit blant store og små her hjemme. Jeg bakte den sist på morsdagen, og forbinder den med kjærlighet, forteller hun.
- Alt du trenger finner du i helt vanlige matbutikker så alle kan bake den. Her er det ingen eksotiske ingredienser, sier hun.
- Men ikke overdriv sitronkremen. Det skal bare være et tynt lag slik at den ikke dominerer over smaken av mandelbunnen og vaniljekremen. Det er også veldig viktig at mandelbunnen avkjøles i selve formen da den lett kan falle sammen om den fjernes fra formen mens den er varm, forklarer Nina.
Les bloggen til Nina her, og følg henne på Facebook også.
Ingredienser
Hjemmelaget vaniljekrem
- 5 dl kremfløte
- 25 g maisenna
- 4 eggeplommer
- 1 vaniljestang
- 120 g sukker
Mandelbunn
- 250 g mandler
- 190 g melis
- 5 eggehviter
Sitronkrem
- 5 eggeplommer
- 1 sitron
- 100 g romtemperert smør
- 1 dl sukker (kan reduseres)
Pynt
- Friske bringebær
- Revet sjokolade
Slik gjør du det
Nina bruker 3 timer på å lage denne hvis hun lager vaniljekremen fra bunnen av, 2 timer med ferdigkjøpt vaniljekrem.
Vaniljekrem
Kok opp kremfløten sammen med vaniljefrøene og selve vaniljestangen. Når kremfløten koker, tar du den av fra platen og fjerner vaniljestangen.
Rør sammen maisenna, eggeplommer og sukker i en egen bolle.
Hell den varme fløten i en tynn stråle over egg- og maisennablandingen mens du rører godt hele tiden med en håndvisp.
Deretter heller du blandingen over i en kjele og varmer mens du rører hele tiden. Det er viktig at kremen ikke koker, da vil den skille seg. Kremen vil omsider tykne under oppvarming, og da er det lurt å helle kremen over i en bolle og dekke med en plastfolie slik at den ikke får skorpe.
Mandelbunn
Kjør mandler i en stavmikser til de er helt finhakket. Pisk eggehvitene stive og sikt inn melis og mandler. Bland forsiktig sammen med en slikkepott, nå kommer eggehviten til å senke seg veldig ned, men det er helt ok, meningen er at mandlene og melisen skal være godt blandet med eggehviten.
Legg røren i en middels stor springform og stek på 200 grader i 20-30 min til den er gyllen på toppen. Kaken må avkjøles i formen, husk at mandelbunn kan falle sammen om du rører og pirker i den mens den er varm. La den avkjøle helt kald i selve formen.
Sitronkrem
Riv sitronskall fra halve sitronen og bland det med eggeplommene og 1 1/2 ss sitronsaft. Hvis du vil ha mer sitronsmak tar du i litt ekstra sitronskall og sitronsaft, smak deg frem. Pisk raskt sammen under oppvarming til massen tykner godt, men det er viktig å ikke la den koke. Når blandingen har tyknet, kan du ta den av fra platen og pisker inn romtemperert smør i små biter. Sett kremen til avkjøling.
Montering
Del mandelbunnen forsiktig i to og smør vaniljekremen utover på det nederste laget. Legg på den øverste delen og smør på et lag med sitronkrem. Sett i kjøleskapet til den er avkjølt, og strø revet sjokolade over og pynt med friske bringebær. Server.
Publisert: 12.03.2015 kl. 11:05
Lag deg en gratis konto