Slik velger du riktige egg til bakst, frokost og pynting

5. april 2017Aktuelt
HVORDAN...: ... velger du riktige egg? Og er egentlig innholdet i brune, grønne og hvite egg det samme? Foto: Shutterstock/Scanpix
HVORDAN...: ... velger du riktige egg? Og er egentlig innholdet i brune, grønne og hvite egg det samme? Foto: Shutterstock/Scanpix

Store, små, brune eller hvite? Hvilke egg du kjøper kommer an på hva du skal bruke dem til.

Vi nordmenn spiser mellom 190 og 200 egg hver i året, og i påsken dobler vi inntaket. Og det er kanskje ikke så rart. Egget er både enkelt og komplekst. Det kan brukes til salt og søtt, frokost, middag og dessert, som bindemiddel og hevemiddel.

Egg fås i forskjellige størrelser og forskjellige farger, så hvilket skal man velge til hva?

Artikkelen fortsetter etter bildet.

EGG I VARIASJON: Men inni er de like. Foto: Shutterstock/Scanpix
EGG I VARIASJON: Men inni er de like. Foto: Shutterstock/Scanpix

For å begynne med størrelsen: Eggene vi kjøper i butikken er delt inn i kategoriene små (45-53 g), medium (53-63 g), store (63-73 g) og ekstra store (73-83 g).

- De eggene som ikke passer inn i noen av disse kategoriene fordi de er for store eller for små, sendes til en fabrikk som lager eggprodukter, forklarer Marit Løvbrøtte, matrådgiver i Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Egg til baking

Når du skal bake, er det greit å vite at det som regel er medium og store egg som brukes i oppskriftene.

- Bakere, konditorer og kokker som lager mat i stort pleier ofte å veie eggene for å vite at forholdet mellom egg og de andre ingrediensene i oppskriften blir riktig. For oss som lager mat til en vanlig husholdning, så er det ofte ikke nødvendig. Det spiller som regel ikke så stor rolle om en bruker fire medium-egg eller fire large-egg, sier Løvbrøtte.

Unntaket, sier hun, er hvis man baker vannbakkels.

- Da er det lurt å spare litt på det siste egget, til man ser at det er riktig konsistens på vannbakkelsrøren. Det kan du sjekke på den måten at en teskje skal kunne holde seg stående i røren, uten å falle til siden, sier Løvbrøtte.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

PRESISJON: Vær nøye med eggmengden når du baker vannbakkels. Foto: Sara Johannessen/VG
PRESISJON: Vær nøye med eggmengden når du baker vannbakkels. Foto: Sara Johannessen/VG

Er du blant dem som dekorerer egg til påske, så vit at det er lurt å velge de aller minste eggene, fordi eggeskallet er litt tykkere, og de tåler dermed litt røffere behandling.

De aller største eggene er foretrukne på mange frokostbord, forklarer Løvbrøtte, enten som bløtkokte egg i glass eller hardkokte egg som skal skjæres i skiver og brukes til pålegg.

FARGERIKT: Det finnes egg i mange forskjellige farger, som disse grønne eggene på Kadewe i Berlin. Foto: Marthe Reienes/VG
FARGERIKT: Det finnes egg i mange forskjellige farger, som disse grønne eggene på Kadewe i Berlin. Foto: Marthe Reienes/VG

Hvite, brune og grønne egg

Mange foretrekker brune egg, ifølge Løvbrøtte, selv om de er vanskeligere å få tak i, da de fleste norske høner legger hvite egg.

- Men smaken og næringsinnholdet er helt like på hvite og brune egg, sier matrådgiveren.

Noen steder finnes også grønne og blå egg, lagt av spesielle høneraser.

- Det er nok noen småprodusenter som holder høner som legger grønne egg, men det er ikke noe man vanligvis finner i dagligvarebutikken. En rase som heter Silverudds blå legger store grønne egg. Hønene av Araucana-rasen kan også legge grønne og blå egg, sier Oda Christensen i Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Hva slags egg foretrekker du? Del gjerne gode oppskrifter i kommentarfeltet under!

Publisert: 05.04.2017 kl. 15:08
Oppdatert: 23.03.2018 kl. 09:07


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?