VGs dom på høstens kokebøker: Saus og pizza til topps

3. oktober 2014Aktuelt
SAUSEKARER: Fra kokkene på Kulinarisk Akademi kommer en av høstens to kokebøker med saus som tema. Fra v. Alexandre Bremer, Espen Vesterdal Larsen, Alexander Østli Berg og Jostein Medhus. Foto: Frode Hansen/VG/Faksimiler
SAUSEKARER: Fra kokkene på Kulinarisk Akademi kommer en av høstens to kokebøker med saus som tema. Fra v. Alexandre Bremer, Espen Vesterdal Larsen, Alexander Østli Berg og Jostein Medhus. Foto: Frode Hansen/VG/Faksimiler

Kokebøker om saus og kraft, hverdagsmat og italiensk pizza falt aller best ut i VGs test av høstens nye kokebøker.

Det er fullt mulig å laste ned kokebøker digitalt. Allikevel vil vi ha kokebøker vi kan bla i, drømme oss bort i og få inspirasjon fra.

VG har kastet terning på 15 av høstens kokebokutgivelser, og vurdert de ut ifra nytteverdi, kreativitet, brukervennlighet og inspirasjon.

Flere frister med søte delikatesser, rundreiser i pizzaens verden, og rask og sunn hverdagsmat. Men også høyt premierte kokker strør denne høsten om seg med kunnskap og oppskrifter i to helt forskjellige bøker om hvordan lage saus fra bunnen.

Bak flere av bøkene finner vi kjente navn eller bloggere.

I jakten på en sunnere hverdag har stadig flere nordmenn kastet ut ferdigmaten til fordel for naturlige råvarer. Det kom nylig frem i en fersk undersøkelse i VG.

Mat fra bunnen er også en trend som går igjen i flere av høstens kokebøker.

Vel bekomme!

Foto: Faksimile/Skeie Metro Forlag
Foto: Faksimile/Skeie Metro Forlag

Sausboka – Geir Skeie, mine beste sauser

Forfatter: Geir Skeie

Forlag: Skeie Metro Forlag

Pris: Kr 299,-

Hva slags mat: Alt du trenger å vite om sauser.

Passer for: De som vil lære å lage saus fra grunnen av, men også de som vil lage saus som en verdensmester.

VGs dom: Han ble verdensmester i Bocuse d’Or i 2009 og vant «Kokkenes Kamp» i 2013. Nå deler Geir Skeie sine oppskrifter på sauser du kjenner, men også alle de sausene du drømmer om. Sausboken med spiralrygg vil garantert tåle kokkelering i mange år, og fremstår som en sausenes ABC du bare MÅ ha! Kapitler med forskjellige farger og symboler guider deg raskt til sauser basert på hovedråvarene. Du lærer de viktigste grunnteknikkene, og lærer å lage kraft fra bunnen av. Vanskelighetsgraden illustreres med ulikt antall kokkeluer. At Skeies gode venn og hele Norges matmor Ingrid Espelid Hovig titter frem mellom permene, setter bare en ekstra spiss på boken.

Terningkast: 6

Av Nina Andersen

Foto: Faksimile/Cappelen Damm
Foto: Faksimile/Cappelen Damm

«Hverdagsmat som virkelig smaker»

Forfatter: The Flying Culinary Circus

Forlag: Cappelen Damm

Pris: 399,-

Hva slags mat: Rask og sunn hverdagsmat.

Passer for: Personer som ønsker å lage variert og smakfull mat, men som sliter med å få tiden til å gå opp i en hektisk hverdag.

VGs dom: Denne kokeboken kan være en livredder for folk i tidsklemmen som sliter med å få tid til å lage variert og sunn mat i hverdagen. Boken er delt inn etter hvor lang tid det tar å lage rettene (Over 30 minutter, 20–30 minutter og under 20 minutter), i tillegg til at de gir konkrete råd for effektiv matlaging, og tips for i hvilken rekkefølge du bør gjøre hva på kjøkkenet. Boken har innbydende bilder av rettene og fremgangsmåten er pedagogisk forklart med et eget «tidstermometer». Nyttig og inspirerende!

Terningkast: 6

Av Nanna Johannessen

Foto: Faksimile/Gursli Berg forlag
Foto: Faksimile/Gursli Berg forlag

Saus & Kraft

Forfatter: Kulinarisk Akademi

Forlag: Gursli Berg

Pris: 399,-

Hva slags mat: All verdens sauser.

Passer for: Alle som vil lære å lage saus fra grunnen av.

VGs dom: En god saus kan løfte retten og råvarene mot himmelen. I sausboken fra Kulinarisk Akademi, har noen av Norges beste kokker samlet mer enn 130 oppskrifter på alle typer sauser, kraftbaser og klassiske retter, i tillegg til råd og tips. Sausklassikerne som vi alle har et forhold til, er samlet i et eget kapittel aller først. Dessertsauser mangler heller ikke! Her er det ekte sauseglede fra første til siste side, med lettfattelige oppskrifter på fyldige béchamelsauser, aromatisk tomatsauser eller vaniljesaus til eplepaien. Solid og gjennomarbeidet fra første til siste side. Men hvorfor reklamere for ferdiglaget kraft i en så gjennomarbeidet bok?

Terningkast: 6

Av Nina Andersen

Foto: Faksimile/Kagge forlag
Foto: Faksimile/Kagge forlag

«Verdens beste pizza – En reise i tykt og tynt»

Forfatter: Craig Whitson, Tore Gjesteland, Mats Widén og Kenneth Hansen

Forlag: Kagge Forlag

Pris: 499,-

Passer for: Pizzaentusiaster

VGs dom: Nam, nam, nam! Alle som er glad i pizza vil elske denne boken. Her har forfatterne begitt seg ut på en rundreise i pizzaens verden. Her deler de inspirerende møter med, og historier og råd fra noen av verdens beste pizzabakere – og gir i samme slengen gode restauranttips for Italia – eller USA-reisen. Oppskriftene er enkelt forklart steg-for-steg, og bildene av de ulike pizzaene gjør at vi får vann i munnen. Alle som er glad i pizza, pizzaens historie og spennende smaker vil ha glede av denne boken.

Terningkast: 6

Av Nanna Johannessen

Foto: Faksimile/Cappelen Damm
Foto: Faksimile/Cappelen Damm

«Det søte liv – Kristines favoritter»

Forfatter: Kristine Ilstad

Forlag: Cappelen Damm

Pris: 379,-

Hva slags mat: Søte fristelser i absolutt alle varianter.

Passer for: Kakemonser og andre søtnoser – en bok som tar det søte seriøst.

VGs dom: Kakene på forsiden ser en smule stramme ut i formen, men når du åpner boken bugner det av saftige og fyldige kaker i et overveldende antall og fasonger, heldigvis delt opp i praktiske kapitler. Forfatteren forteller personlige anekdoter og erfaringer, og har åpenbart et dypt og inderlig forhold til det søte liv. Pluss for lite dikkedarer og staffasje, bare masse godt fyll. Dette er boken du kan åpne igjen og igjen og stadig bli fristet på nytt.

Terningkast: 5

Av Hege Lyngved Odinsen

Foto: Faksimile/Gyldendal
Foto: Faksimile/Gyldendal

«Mat på bordet fra morgen til kveld»

Forfatter: Ina-Janine Johnsen

Forlag: Gyldendal

Pris: 379,-

Hva slags mat: Enkle og kjappe hverdagsoppskrifter

Passer for: Familier og andre med som vil at matlaging skal være ukomplisert og enkelt.

VGs dom: Det er tydelig at denne kokeboken er skrevet av en blogger som er vant til å dele og formidle: Her er flust av lekre bilder, kreative oppskrifter og smarte tips og råd. Boken er delt inn etter måltidsrytme (formiddagsmat, ettermiddagsmat, kvelds osv.), og samlebilder av oppskriftene før hver enkelt del i boken, gjør det lett å velge hva man har mest lyst på. Oppskriftene er relativt enkle, og du trenger ikke fancy utstyr. Mye kan dessuten fryses ned eller stå fremme en stund – i tråd med behovene til en travel familie. Et lite minus for at boken ikke inneholder så mange fiskeforslag – men stort pluss for kreative yoghurter, annerledes supper og ikke minst varierte og sunnere pizzaer. Denne boken er hverdagsinspirasjon!

Terningkast: 5

Av Karoline Flåm

Foto: Faksimile/Cappelen Damm
Foto: Faksimile/Cappelen Damm

«Min italienske bestemors kjøkken»

Forfatter: Mariangela Di Fiore

Forlag: Cappelen Damm

Pris: 349,-

Hva slags mat: Italiensk! Nærmere bestemt napolitansk.

Passer for: Alle med pasjon for pizza, pasta og Italia.

VGs dom: Dette er en nostalgisk og nesten rørende kokebok. Di Fiore byr rikt på sin personlige historie og sine barndoms minner fra et fargerikt Napoli. Som leser kan du nesten kjenne sjø- og råvarelukten springe ut av oppskriftene. Her finner du både kjente klassikere, men også en rekke spennende retter som trolig er ukjente for de fleste av oss. Hva med krabbepasta, skjærsildsegg eller «horepasta»? Innholdsfortegnelsen kunne vært langt mer brukervennlig (supper, desserter, salater osv. i stedet for «en dag på stranden», «nonnens avskjedsmeny» og lignende). Men her er masse inspirasjon og gode retter for italienskvennlige, norske kjøkken.

Terningkast: 5

Av Karoline Flåm

Foto: Faksimile/Kagge forlag
Foto: Faksimile/Kagge forlag

«Latterlig enkelt, latterlig godt. Favorittoppskrifter og husholdningstips»

Forlag: Kagge Forlag

Pris: 399,-

Hva slags mat: Hverdagsmat og helgemat, i hovedsak middagsretter og desserter.

Passer for: Deg som vil ha tips og inspirasjon til noe nytt og smakfullt på middagsbordet.

VGs dom: Hærland åpner boken med pomelosalat og andebryst, og slår an tonen for en matbok med mange overraskelser og eksotiske ingredienser. Spennende smaker kommer blant annet fra chili, ingefær, hvitløk og koriander, trøffelolje og gode råvarer, og Hærland løfter flere klassikere til nøye høyder ved å fornye dem. Hva med fiskegrateng med parmesan eller banankake med pasjonsfruktkrem? Boken har humor og snert, samt tips til håndtering av små og større utfordringer på kjøkkenet. En inspirerende og glad matbok!

Terningkast: 5

Av Hege Lyngved Odinsen

Foto: Faksimile/Kagge forlag
Foto: Faksimile/Kagge forlag

«Kokken Trym – en kokebok for barn»

Forfatter: Trym Johnsen Sibeko

Forlag: Kagge Forlag

Pris: 299,-

Hva slags mat: Småretter, middager og desserter, samt noen sauser.

Passer for: Kokeboken er laget for barn, men passer også fint for voksne som trenger et puff i å lage mat fra bunnen.

VGs dom: Boken starter med basiskunnskaper på kjøkkenet før den går over på enklere retter som omelett og asparges med spekeskinke. Lenger ut i boken blir det både filetering og hjemmelagede fiskepinner, samt karamellpudding til dessert. Den 10 år gamle forfatteren Trym trøster på veien med at det ikke er farlig å gjøre feil, prøv deg frem og du vil klare det. Lettfattelig skrevet og forholdsvis enkle retter som nok vil bli satt pris på av matinteresserte barn. Hva med BLÅ kyllingnuggets?

Terningkast: 5

Av Hege Lyngved Odinsen

Foto: Faksimile/Kagge forlag
Foto: Faksimile/Kagge forlag

«Øl & mat – hånd i hånd»

Forfatter: Thomas Horne, Colin Eick og Eivind Stoud Platou

Forlag: Kagge

Pris: 399,-

Hva slags mat: De vanligste øltypene kommer med serveringsforslag på både søte og salte oppskrifter som passer til.

Passer for: Alle som foretrekker øl i stedet for vin til maten og vil mestre kunsten å kombinere øl og mat.

VGs dom: Den store øl-revolusjonen de siste årene har gjort at stadig flere interesserer seg for øl og hjemmebrygging. Trioen bak boken ga i fjor ut en om ølbrygging, men viser med siste bok at øl går også hånd i hånd med mat på lik linje som vin. Men hvordan vet du hvilken type som er godt til hva? Her gir boken deg svar på dette og litt til. Du finner et øl til enhver anledning, og til hver av de 27 øltypene som er listet opp følger en god oppskrift, enten det er lammeskank, taco eller ostekake. I tillegg til matforslag, følger nyttig kunnskap om typer, egenskaper, regler og servering med på kjøpet. En glimrende gave til alle som liker øl og mat!

Terningkast: 5

Av Natalie Ngo

Foto: Faksimile/Font forlag
Foto: Faksimile/Font forlag

«Norge rundt med Bent Stiansen»

Forfatter: Bent Stiansen

Forlag: Font

Pris: 399,-

Hva slags mat: Norske råvarer, steder og kokker er utgangspunktet for alle oppskriftene i boken, som byr på alt fra tradisjonsretter til thailandsk mat.

Passer for: Matinteresserte som vil lære mer om de kjente og ukjente råvarene som finnes over hele landet.

VGs dom: Mesterkokk Bent Stiansens bokutgivelse i forbindelse med 20-årsjubileet av Statholdergaarden er en grundig, kulinarisk reise gjennom Norge. Den er nesten like mye en reisedagbok som en kokebok, hvor han har reist på kryss og tvers av landet og besøkt tidligere lærlinger. Sammen har de laget mat og besøkt lokale råvareprodusenter. Resultatet er en kokebok med både enkle og avanserte oppskrifter knyttet til spennende reportasjer fra norske matperler, samt krydret med Stiansens personlige historier. Boken gir deg ikke bare et innblikk i lokal matkultur, men inspirerer også til å bruke mer av det vårt langstrakte land har å by på.

Terningkast: 5

Av Natalie Ngo

Foto: Faksimile/Kagge forlag
Foto: Faksimile/Kagge forlag

«Grøt»

Forfatter: Vibeke Klemetsen

Forlag: Kagge Forlag

Pris: 299,-

Hva slags mat: Ulike typer grøt

Passer for: Personer som er over gjennomsnittet glad i grøt, eller for deg som ønsker å bytte ut den vanlige havregrøten med noe litt mer fantasifullt.

VGs dom: Hvem hadde trodd at det fantes så mange ulike typer grøt? Masterchef-vinner Vibeke Klemetsen deler her sine og andres oppskrifter på grøt til både frokost, middag og dessert – i tillegg til utenlandske grøtoppskrifter. En kokebok om bare grøt kan fort bli ensformig, men her lykkes Klemetsen i å gjøre leseren nysgjerrig og fristet. Pluss for grøtrest-oppskrifter (men vi skulle ønske det var flere enn fire) og tips til alternativt tilbehør.

Terningkast: 4

Av Nanna Johannessen

Foto: Faksimile/Cappelen Damm
Foto: Faksimile/Cappelen Damm

«Lakris»

Forfatter: Elisabeth Johansson

Forlag: Cappelen Damm

Pris: 299,-

Hva slags mat: Kreative oppskrifter med lakris i alt fra kaker og middager til desserter og drikker.

Passer for: Lakriselskere som vil utforske bruken av den søte roten i mat, og samtidig få nye matopplevelser.

VGs dom: Mange forbinder lakris med godteri, og har sjeldent tenkt tanken å tilsette den særegne smaken i pasta eller sjokoladekake. Med 60 forskjellige oppskrifter krydret med lakris, overbeviser den svenske forfatteren at roten er nokså anvendelig. Rettene er på ingen måte fremmede, men tilsatt lakris for en ny vri. Bortsett fra lakrisrot eller -granulat, finner du ingrediensene hos din lokale matbutikk. Oppskriftene er enkle å følge og lekre bilder frister til å eksperimentere med lakris i matlagingen, men skal du prøve flere oppskrifter fra boken må du være spesielt interessert. Boken fungerer imidlertid som et oppslagsverk med alt du trenger å vite om lakris.

Terningkast: 4

Av Natalie Ngo

Foto: Faksimile/Gursli Berg forlag
Foto: Faksimile/Gursli Berg forlag

«Tapas fra Italia» (Orig.tittel: Cicchetti)

Forfatter: Wildsmith & Sforza

Forlag: Gursli Berg

Pris: 349,-

Hva slags mat: Fingermat og småretter fra hele Italia

Passer for: Matfrelste italiaelskere som vil lære å lage småretter for å dele.

VGs dom: Venezia er unik for sine cicchetti. I resten av Italia kalles smårettene som serveres sammen med et glass vin eller en drink, for spuntini, piccoli, cibi eller stuzzichini. Kokeboken er en gastronomisk reise på mer enn 250 sider, krydret med fristende oppskrifter, historier og bilder av både matretter og landskap. At tittelen lokker med tapas fra Italia er bare pinlig. Når det er sagt vil mange av rettene garantert by på nye bekjentskaper for flere av oss, selv om dette er en bok som forblir på det jevne.

Terningkast: 3

Av Nina Andersen

Foto: Faksimile/Cappelen Damm
Foto: Faksimile/Cappelen Damm

«Molekylær gastronomi for alle»

Forfatter: Jozef Youssef

Forlag: Cappelen Damm

Pris: 349,-

Hva slags mat: Avanserte oppskrifter med høy-avanserte teknikker

VGs dom: Matnerder, viderekomne kokker og folk som vil imponere.

VGs dom: Dette er en teknikk- og fagbok mer enn en tradisjonell kokebok med oppskrifter. Her får du innføring i avansert matvitenskap og blir kjent med «in-begreper» som sous-vide, sfærifikasjon og fermentering – for å nevne noe. Boken vier også mest plass til ulike teknikker, mens tilhørende oppskrifter er relativt få. Flere oppskrifter ville gitt mer inspirasjon og lyst til å prøve seg. Den er teknisk skrevet og krever visse forkunnskaper – et eget «utstyrs-ikonogram» sier sitt om hvor listen ligger. For spesielt interesserte kan nok denne boken tilby noe, men den blir neppe en vinner i de fleste kjøkken.

Terningkast: 3

Av Karoline Flåm

Publisert: 03.10.2014 kl. 15:22
Oppdatert: 03.10.2014 kl. 16:00


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?