Affogato: Verdens enkleste dessert

YIN OG YANG: Affogato er mørk og lys, varm og kald, bitter og søt. Foto: Shutterstock
YIN OG YANG: Affogato er mørk og lys, varm og kald, bitter og søt. Foto: Shutterstock
Marthe Reienes

Affogato er italiensk balansekunst.

De mest minneverdige rettene fra det italienske kjøkkenet er ofte de enkleste. Solmodne tomater med jomfruolivenolje, bløt mozzarella og nyplukket basilikum. Nybakt brød med oliventapenade. Eller desserten som er så latterlig enkel at den har to ingredienser: Espresso og is.

Affogato betyr «druknet», og det er betegnende for hva det faktisk er: Vaniljeis med varm espresso over. Den ble populær på begynnelsen av 90-tallet og har holdt seg godt. Det er ikke bare enkelheten som sjarmerer med affogatoen. Kontrasten mellom det mørke og det lyse, det varme og det kalde, det bitre og det søte, og ikke minst at man løfter den vanligvis kjedelige vaniljeisen til nye høyder. Det er yin og yang i et glass.

Noen foretrekker den med pynt og strøssel, andre sverger til en helt enkel variant. Jamie Oliver bruker et sprøtt strøssel med pekannøtter og kaffebønner, han mener en rett trenger krønsj og tyggemotstand. Det viktigste, ifølge kjennerne, er at espressoen er sterk og god, og at du ikke faller for fristelsen til å erstatte den med tynn pulverkaffe.

Affogatoen kan også varieres på andre måter om du ikke er purist. Noen heller en shot med amaretto eller mørk rom over, andre vil gjerne ha en biscotti til. Men du kan ikke bruke lang tid på å bestemme deg, og det er kanskje her det vakre i enkelheten ligger. For at du skal rekke å spise den mens du fortsatt kan nyte varme og kulde i hver skje, så er det bare én serveringsmåte som fungerer: Scoop, hell, spis. Affogato perfetto!

Kilder: The Guardian, jamieoliver.om

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?