Har laget espressomaskin for astronauter
Det er ikke lenger krise å være «lost in space»: Nå finnes nemlig en espressomaskin som tåler de ekstreme forholdene i verdensrommet.
Kaffeprodusenten Lavazza har slått seg sammen med selskapet Argotec og Italian Space Agency (ISA) slik at også astronauter skal få nyte en kopp rykende varm espresso.
- «En kopp espresso er det jeg savner mest når jeg er ombord den internasjonale romstasjonen (the International Space Station)». Vi har ofte hørt denne kommentaren fra italienske astronauter [...], og nå går deres espresso-ønske i oppfyllelse, står det i et presseskriv fra Lavazza.
Maskinen skal hete ISSpresso, og spiller dermed på navnet til den internasjonale romstasjonen (ISS) hvor den skal installeres. Ifølge Lavazzas visepresident, Giuseppe Lavazza, har selskapet ønsket å sende espresso til verdensrommet i flere år.
Artikkelen fortsetter under bildet.
- Jeg unner virkelig astronautene der oppe god kaffe, for de har en utrolig utfordrende arbeidsplass, sier forskningssjef ved Norsk Romsenter, Terje Wahl, til Godt.
De fleste astronautene ved den internasjonale romstasjonen er der seks måneder i strekk, og de får ferske matforsyninger cirka én gang i måneden. Wahlforteller at maten er et viktig trivselsmoment i et ellers ensformig miljø.
- Maten minner dem om hvordan det er hjemme, og astronautene får ønske seg hver sin favoritting - deriblant kaffe, sier forskningssjefen.
Forøvrig er den italienske astronauten Samatha Cristoforetti på romstasjonen.
- Så det passer perfekt med den italienske espressoen, sier Wahl.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Den nye espressomaskinen er utviklet av en gruppe ingeniører fra Argotec, og skal fungere selv under mikrogravitasjon, altså nær vektløshet, ifølge Norsk Romsenter. Det tok over et år å utvikle maskinen.
En prototype av maskinen testes nå i et laboratorie, for å passe på at den er helt trygg å ta med seg til den internasjonale romstasjonen. Det er nemlig flere utfordringer ved å lage mat og drikke i verdensrommet. Vektløshet og manglende tyngdekraft gjør det svært vanskelig å lage mat, og veldig mye av maten er frysetørret og blir tilsatt vann på romstasjonen.
Selv om vi kanskje forbinder kaffe med frokost, blir det vanskelig for astronautene på romstasjonen: Romstasjonen går nemlig i 14 ganger rundt Jorden i døgnet - og dermed står solen opp like mange ganger.
Hva hadde du ønsket deg hvis du jobbet på romstasjonen?