Til hovedinnhold

Oppretter nye matkultursentre for barn

SPRER MATKUNNSKAP: TV-kokk Andreas Viestad grunnla Geitmyra matkultursenter for barn for snart 7 år siden. Foto: Ringsaker kommune
SPRER MATKUNNSKAP: TV-kokk Andreas Viestad grunnla Geitmyra matkultursenter for barn for snart 7 år siden. Foto: Ringsaker kommune

Med rekordstor pengestøtte kan Geitmyra matkultursenter sørge for at flere barn utenfor Oslo kan lære om mat. 


– Vi ønsker å nå frem til så mange som mulig og da må vi tørre å være frekke og be om mye fordi vi vil gjøre mye. Så vi har bedt om mye og fått det, og det er en fantastisk tillitserklæring, sier Andreas Viestad, som grunnla Geitmyra matkultursenter på Sagene i 2011, til Godt.

Onsdag mottar nemlig Stiftelsen Geitmyra matkultursenter en kjempegave på 8,4 millioner kroner fra Sparebankstiftelsen DNB. Planen er å bruke midlene til å opprette nye matkultursentre i Ringsaker og Kristiansand i løpet av året.

I fjor vant matkultursenteret den nordiske matprisen Embla i kategorien «Årets mat til barn og unge». Da fortalte undervisningsansvarlig May Britt Stormoen til Godt at prisen var viktig for å gi ungene kunnskap og mulighet til å ta kloke og bærekraftige matvalg.

Forskjellige matkultursentre

I 2016 mottok Geitmyra matkultursenter 3,5 millioner kroner i gave fra Sparebankstiftelsen DNB for å bruke på besøksdrivhus i Geitmyra skolehager. Den gangen sa Viestad til Aftenposten at de ikke hadde kapasitet til å ta imot flere barn, men han håpet på å inspirere flere til å etablere lignende institusjoner i andre fylker.

Nå kan de utvide arbeidet enda bredere nasjonalt med en rekordgave fra samme sponsor.

– Tanken er at alle de tre matkultursentrene skal være veldig forskjellige samtidig som noe kommer til å være likt, som skoleundervisningen hvor vi har en del felles pensum. Men det er også viktig at vi dyrker særpreget til de nye matkultursentrene, forklarer Viestad.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SKOLEKJØKKEN: Tidligere er det blitt arrangert sommerskole for elever fra 5.–6. trinn fra forskjellige skoler i Oslo på Geitmyra. Foto: Helena Krekling
SKOLEKJØKKEN: Tidligere er det blitt arrangert sommerskole for elever fra 5.–6. trinn fra forskjellige skoler i Oslo på Geitmyra. Foto: Helena Krekling

De nye matkultursentrene som åpnes i Ringsaker og Kristiansand skal henholdsvis fokusere på innlandets matkultur og landbruk, og sjømat- og fiskerikultur.

– Vi mener at det er så utrolig mye av den norske matkulturen som er spennende og rik, men hvis vi ikke gjør noe aktivt for å verne om matkulturen så går den lett i glemmeboken. Sørlandet har en distinkt matkultur, men det er kjempetap hvis noen bare forbinder matkulturen med snadderloff, understreker han videre.

I hovedstaden har Geitmyra matkultursenter ikke kapasitet til å tilby matundervisning til alle Oslo-elevene, men på de nye sentrene vil det være mer kapasitet i at det er færre elever å forholde seg til totalt sett. Målet er at alle barn i Kristiansand og Ringsaker skal kunne være på matkultursentrene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SENTRALT: Matkultursenteret på Sagene midt i Oslo inneholder blant annet klasserom, undervisningskjøkken og skolehager med drivhus. Her fra oppstarten i 2011. Foto: Line Møller/VG
SENTRALT: Matkultursenteret på Sagene midt i Oslo inneholder blant annet klasserom, undervisningskjøkken og skolehager med drivhus. Her fra oppstarten i 2011. Foto: Line Møller/VG

Pengestøtte fra flere

Støtten fra Sparebankstiftelsen DNB er den største, men til sammen har de samlet inn nærmere 20 millioner kroner det siste året fra både private og offentlige aktører, står det i en pressemelding.

Ifølge Viestad har støtten kommet fra blant annet Cultiva, Sparebankstiftelsen Hedmark, Gjensidigestiftelsen, Kristiansand og Ringsaker kommune, samtidig som de har «kranglet til seg penger fra statsbudsjettet».

Bak pengeinnsamlingen står også frivillige ildsjeler, deriblant elever fra Grünerløkka skole.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?