Urten som er like god til middag og dessert
Den er hardfør, lukter friskt, og gir en ekstra piff både til skalldyrmåltidet og de friske, norske sommerbærene.
Jeanette Slagstads hage dufter av sommer og fest. En liten hageflekk dedikert peppermynte er festens hjerte. Den luktsterke, irrgrønne urten er mest kjent som smakstilsetning i den rombaserte drinken mojito, forteller kjøkkensjefen ved Mathuset Jacobs i Oslo. Men det er ikke drinkmiksing hun skal lære VG Helgs lesere.
- Også til hovedretter som fisk og skalldyr er peppermynte godt egnet. Prøv en myntepesto, det setter ekstra piff både på middag og dessert.
Peppermynte begynner å vokse i mai, og kan høstes hele sommeren. Den sprer ikke ved frø, men gjennom røttene.
- Om du dyrker den selv, er det derfor viktig å røske opp i røttene fra tid til annen så den ikke sprer seg for raskt, påpeker Slagstad.
Før hun deler oppskriftene på to av sine beste myntepestoer, kan det være greit å klare opp i begrepene. Når det står «en bunt», eventuelt «1 bt» i oppskriften, er det snakk om en potte, slik som du får kjøpt i butikken.
- Myntepesto med pistasjnøtter passer fint ved siden av desserter som jordbær eller bringebær, sier Slagstad.
Skal du lage myntepesto med pistasjnøtter, er det to ting som gjelder: For det første må du ta kjelen av platen når sukkerlaken begynner å koke, deretter sette den til avkjøling. For det andre, bland sammen peppermynten med pistasjnøttene i en blender eller morter, til slutt sper du sukkerlaken inn i blandingen, til du synes den er passe tykk.
Også til hovedretter som fisk og skalldyr er myntepesto godt egnet. Her brukes olivenolje i stedet for sukkerlake. Parmesan, mandler og peppermynte knuses sammen. Du sper i med olivenolje og smaker til med det revne skallet av en sitron og et par dråper sitronsaft.
- Når du prøver deg frem med peppermynte, så vær oppmerksom på at hjemmedyrket vare ofte er sterkere i smaken enn det du kjøper på butikken.
Juni er grillsesong for mange, men Slagstad anbefaler ikke å bruke peppermynte til de typiske grillrettene. Til dessertene etterpå, derimot, er urten godt egnet. Og vil du ikke lage pesto, er mynten også god når den anrettes på enkleste vis:
- Jeg bruker å drysse peppermynte over fruktsalaten når jeg lager det om sommeren.
Myntepesto med pistasjnøtter (til friske bær)
1 bunt mynte
1 pakke pistasjnøtter (ca. 70 gram)
Tykk sukkerlake:
3 dl vann
4 dl sukker
Limeskall og saften fra en lime
Knus mynten og nøttene sammen i en morter eller med en stavmikser. Tilsett sukkerlaken mens du rører om.
Myntepesto til skalldyr
50 g saltede mandler
1 bunt mynte
50 g parmesan
0,5 dl olivenolje
Skallet fra en halv sitron og et par dråper sitronsaft
Knus mandlene, mynten og parmesanen i en stavmikser eller morter. Tilsett olivenolje og smak til med sitron.