Dette er de vanligste asiatiske krydderne

SMAK AV ASIA: Det er ikke så vanskelig å lage autentisk asiatisk mat hjemme, det gjelder bare å fylle opp krydderskapet med de aller viktigste krydderene. Foto: NTB Scanpix.
SMAK AV ASIA: Det er ikke så vanskelig å lage autentisk asiatisk mat hjemme, det gjelder bare å fylle opp krydderskapet med de aller viktigste krydderene. Foto: NTB Scanpix.
Pia Cecilie Vabro

Skal du lage asiatisk mat er det noen krydre som er helt essensielle å ha i skapet. Du får tak i dem i velassorterte matvareforretninger og spesialbutikker for asiatisk mat.

Har du lest oppskriften til en indisk curry, en thaisuppe eller en kinesisk gryterett, og lurt på hva flere av ingrediensene på listen er? Selv om det har blitt mye mer vanlig å lage asiatisk mat hjemme på norske kjøkken er det fortsatt noen ingredienser vi kanskje ikke er helt vant med, og som vi lurer på hva egentlig er - og ikke minst hvor vi får kjøpt det.

Stadig flere matbutikker tar inn typisk asiatiske krydder og sauser i hyllene sine, ellers finnes det spesialbutikker for asiatisk mat i de aller fleste større byer. Noen av krydderblandingene kan du faktisk lage selv, med ingredienser det kanskje kan være lettere å få tak i.

Foto: NTB Scanpix.
Foto: NTB Scanpix.

Hva er det: Femkrydder er et krydder som hovedsakelig brukes i kinesisk og indisk matlaging. Krydderet består vanligvis av minst fem forskjellige krydre, vanligvis stjerneanis, fennikelfrø, sichuanpepper, kanel og nellik. Det finnes noen variasjoner, blant annet bruker de appelsinskall istedenfor nellik i Sør-Kina.

Hva brukes det til: Bruk femkrydder til kjøtt, det er godt både til svinekjøtt, oksekjøtt, and og kylling. Aller best blir det om krydderet får litt tid sammen med kjøttet, så bruk det i en marinad - sammen med soyasaus, riseddik, sukker og mirin.

Lag det hjemme: Bland sammen 3 ss kanelm, frøene fra 6 stjerneanis, 1,5 ts fennikelfrø, 1,5 ts szechuanpepper og 0,75 ts malt nellik i en blender eller morter og mos til et fint pulver. Krydderet holder seg i en lufttett boks i opptil to måneder.

Foto: NTB Scanpix.
Foto: NTB Scanpix.

Hva er det: Garam masala er hindi og betyr «sterk krydderblanding». Det finnes mange varianter av krydderblandingen, men en typisk garam masala består i hvert fall av sort og hvit pepper, kanel, nellik, muskatnøtt, laurbærblader, spisskummen og kardemomme. Garam masala kan også blandes med kokosmelk eller vann for å bli mer som en saus.

Hva brukes det i: Du kan bruke garam masala i vegetarretter, og også til både kjøtt og fisk. Det er en vanlig ingrediens i indiske curry-retter (prøv denne opppskriften på ekte indisk Rogan Josh) og pakistanske ris-retter (pilaf).

Foto: NTB Scanpix.
Foto: NTB Scanpix.

Hva er det: Kaffirlime er en litt knudrete variant av lime. Det vokser mye av den i Sørøst-Asia, og det er også her de bruker bladene fra kaffirlime-treet mye i matlaging. Både friske og tørkede kaffirlimeblader kan brukes.

Hva brukes det: Kaffirlimebladene er svært vanlig i thailandsk og laotisk mat, de brukes gjerne sammen med kokosmelk i supper og gryter, som i en tom ka gai (kyllingsuppe med kokosmelk). Også i Indonesia og Kambodsja brukes kaffirlimebladene mye, særlig når man skal varme snegler og fisk og andre råvarer som lukter mye - kaffirlimebladene avgir en aromatisk lukt som dekker over den intense lukten fra maten.

Foto: NTB Scanpix.
Foto: NTB Scanpix.

Hva er det: De aller fleste av oss kjenner safran som verdens dyreste krydder. Safran er tørkede arr fra en krokusblomst. Arrene må håndplukkes og renses, og til en kilo safran må man plukke arrene fra minst 70.000 blomster. Safranen ser oransje ut når den er tørket, men gir maten en ganske knallgul farge - derfor har man ofte forsøkt å narre folk til å tro at det er safran i matretter ved å tilsette det knallgule, mye billigere krydderet gurkemeie som ikke smaker det samme.

Hva brukes det i: Safran brukes mye i iranske og indiske matretter, særlig som tilsetning til risretter som biryani. Også i europeisk matlaging bruker vi safran; blant annet i fransk bouillabaisse, spansk paella og den typiske risottoen fra Milano - risotto alla milanese.

Foto: NTB Scanpix.
Foto: NTB Scanpix.

Hva er det: Stjerneanis er frøhuset og frøene fra et lite tre som vokser i Vietnam og Kina. Det vokser også et lignende tre i Japan - men japansk stjerneanis er giftig, så når vi snakker om stjerneanis i matlaging dreier det seg om den kinesiske varianten.

Hva brukes det i: Det kinesiske kjøkkenet bruker mye stjerneanis, det inngår blant annet i det mye brukte femkrydderet; også i noen indonesiske retter vil du finne ingrediensen på listen. Og så er det en av de mest prominente smakene i den vietnamesiske nudelsuppen phở.

Foto: NTB Scanpix.
Foto: NTB Scanpix.

Hva er det: Gurkemeie er den malte roten fra gurkemeie-planten. Den både ligner litt på og lukter litt som ingefær.

Hva brukes det i: Krydderet brukes i de fleste Sørøst-Asiatiske kjøkken; i Thailand brukes det i gul curry, i Indonesia i rendang og i Vietnam er det vanlig i mange supper. Gurkemeie er en viktig del av krydderblandingen karri, som er basen for de fleste indiske curryer. Man bruker også gurkemeie i mer vestlige kondimenter, som worchestershiresaus og sennep.

Foto: NTB Scanpix.
Foto: NTB Scanpix.

Hva er det: Sichuanpepper er egentlig ikke en type pepper, men frøhuset og frøene fra minst to forskjellige sitrusplanter. Krydderet kommer både i hel og malt form, og kalles noen ganger for kinesisk koriander.

Hva brukes det i: Sichuanpepper er en viktig del av femkrydderet, og skal være godt i kombinasjon med sterkere krydder og chili. Navnet forteller oss at det er svært vanlig i kinesisk mat fra Sichuan-provinsen hvor det ofte brukes i gryter eller såkalte «hot pots». Det brukes også i nepalsk og tibetansk matlaging, særlig i nudelretter og dumplings.

Kilder: Wikipedia, Opplysningskontoret for frukt og grønt, BBC Food.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?