Matguide til Oslo: Luksusfrokost, «hull i veggen»-salatbar og helgrillet pattegris

5. juli 2016Aktuelt
OSLOMAT: God kaffe i flere varianter eller spennende gatemat? Oslo har litt av hvert å by på for de som er matglade. Foto: Kyrre Lien / Trond Solberg/VG
OSLOMAT: God kaffe i flere varianter eller spennende gatemat? Oslo har litt av hvert å by på for de som er matglade. Foto: Kyrre Lien / Trond Solberg/VG
Line Blokhus
Line Blokhus

Oslo har litt av hvert å by på til matglade hovedstadsturister. For at du skal slippe å gå deg bort i matjungelen, har vi plukket ut de beste spisetipsene hvis du har to dager i Tigerstaden.

Om du ikke vet hvor du skal spise i Oslo er det lett å ramle innom typiske turistfeller eller vende tilbake til steder du har besøkt før. Her er vår guide til minneverdige mat- og drikkeopplevelser i hovedstaden.

Guiden er laget basert på anmeldelser i VG, OsloBy og DN, på aktuelle matblogger og reiseguider.

Frokost

The Thief

The Thief. Foto: Krister Sørbø.
The Thief. Foto: Krister Sørbø.

Ytterst på Tjuvholmen finner vi hovedstadens mest trendy hotell. Om du ikke tilbringer natten her kan du likevel ta turen innom for en luksuriøs hotellfrokost til en grei pris. Her er selv leverposteien hjemmelaget, juicen er ferskpresset og brødene kommer rykende ferske fra Kolonihagen. Det kan være lurt å booke frokosten på forhånd, så man er sikker på at man får plass.

Maten: Bedre hotellfrokost enn du er vant til, og du kan forvente at det aller meste er både kortreist og hjemmelaget.
Stemningen: Du sitter side om side med businessfolk og turister som slett ikke reiser på budsjett. Selv om restauranten kan være travel, er stemningen rolig og avslappet. Du kan selv velge hvor i restauranten du vil sitte – enten du vil gjemme deg bort i høye lenestoler eller sitte en plass hvor du kan observere de andre gjestene.
Verdt å vite: Frokosten på The Thief har vunnet sølv i frokost-NM.
$$: 295 NOK

Adresse: Landgangen 1, 0252 Oslo
Tlf: 24 00 40 00
Web: http://www.thethief.com

Kolonihagen Frogner

Kolonihagen. Foto: Frode Hansen.
Kolonihagen. Foto: Frode Hansen.

Til en sen frokost eller brunsj er den økologiske restauranten Kolonihagen verdt et besøk. På søndager serveres buffet i tillegg til lunsjmenyen, og bakgården er et trivelig sted å drikke dagens første kaffekopp.

Maten: Her får du kortreist mat som er laget fra bunnen av. Menyen settes sammen ut fra råvaretilgangen og endres derfor ofte.
Stemningen: Den frodige bakgården er trivelig og lun. Har du ikke lagt planer for dagen vil du helt sikkert bli sittende lenger enn du hadde tenkt.
Verdt å vite: Kolonihagen har også åpnet avdelinger på Grünerløkka, på Lilleborg og i Tønsberg.
$$: Lunsjretter fra NOK 126 til NOK 199.

Adresse: Frognerveien 33, 0263 Oslo
Tlf: 99 31 68 10
Web: http://www.kolonihagen.no

Lunsj

Kvadrat Salat

I et lite hull i veggen finner du Oslos kanskje aller beste salatbar. Denne plassen må du nesten vite om for å finne, men du vil aldri glemme den.

Maten: Salatbaren er delikat og maten er alltid nylig tilberedt. Er du ekstra sulten kan du slenge med en bit med foccacia og en ferskpresset juice.
Stemningen: Kvadrat Salat har ingen sitteplasser i lokalet, så ta med deg salaten til parken ved Akershus Festning eller slå deg ned på en benk i sentrum.
Verdt å vite: Utvalget er faktisk vegetarisk, men du vil ikke lengte etter tørr salatkylling når du setter sammen din salat her.
$$: Pris per hekto er NOK 16.

Adresse: Prinsens gate 18, 0152 Oslo
Tlf: 47 63 79 01

Sentralen

Sentralen. Foto: Mattis Sandblad/VG.
Sentralen. Foto: Mattis Sandblad/VG.

Den gamle sparebanken i Kvadraturen har blitt forvandlet til kulturhuset Sentralen, og restaurantkonseptet er støpt av noen av Oslos beste kokker. Når superkokkene Even Ramsvik, Stian Floer, Anders Braathen og Tom Victor Gausdal går sammen om å lage kokkekunst er det ikke rart at resultatet blir smakfullt. Ta turen for å nyte en full middagsmeny, eller for en uformell og velkomponert lunsj.

Maten: Er du glad i mat vil du trives her. Rettene er tydelig preget av mesterkokkenes fortid i andre restauranter. Du blir oppfordret til å dele og til lunsj kan du bestille mindre porsjoner for å få rom til flere ulike smaker.

Stemningen: Et måltid på Sentralen er ment å være sosialt, folkelig og uformelt, uten at det skal gå utover kvaliteten på maten. Det gjør det heller ikke.
Verdt å vite: I tredje etasje på Sentralen finner du Gullbaren. Den er bare åpen ved spesielle anledninger.
$$: Lunsjretter fra NOK 160 til NOK 190.

Adresse: Øvre Slottsgate 3, 0154 Oslo
Tlf: 22 47 25 00
Web: http://www.sentralen.no

Middag

Happolati

Happolati. Foto: Frode Hansen.
Happolati. Foto: Frode Hansen.

I lokalene til den tidligere Michelin-restauranten Ylajali, har den kreative og lekne restauranten Happolati åpnet dørene. Anmelderne har trillet høye terninger og prisene er slett ikke avskrekkende.

Maten: Kreative og smakfulle retter inspirert av Asia, med nordisk vri. Presentasjonen er minst like imponerende som smakene. Retten som i menyen heter «Vaktel og blod» er restaurantens lekne tolkning av crispy duck. Her er anden byttet ut med vaktel, og tynne rispannekaker er erstattet med mørke blodpannekaker.
Stemningen: Interiøret i tre og papirlampene i taket gir restauranten et stilrent og moderne uttrykk, samtidig som detaljer fra den gamle bygården er bevart. Men det betyr ikke at det er stivt hos Happolati. Kokkene serverer rettene profesjonelt og samtidig uhøytidelig, og selv om maten er førsteklasses trenger du ikke bekymre deg for dresskoden. Her er det maten som står i høysetet.
Verdt å vite: En kan også stikke innom bare for en enkelt rett (les: desserten) eller en spennende sake-drink i baren.
$$: Fem retter til NOK 475, ni retter til NOK 650.

Adresse: St. Olavs plass 2, 0165 Oslo
Tlf: 47 97 80 87
Web: http://www.happolati.no

Pjoltergeist

Pjoltergeist. Foto: Trond Solberg.
Pjoltergeist. Foto: Trond Solberg.

I en gammel MC-bar på Fredensborg ligger trivelige Pjoltergeist. Selv om stedet utvilsomt ser brunt ut, er maten førsteklasses. En artig detalj er at alt av retter blir servert på Mummitroll-servise.

Maten: Du vil få servert asiatiskinspirerte og lekne retter. Går du for full pakke, eller «zuper pakki» som de kaller det, er det bare å forberede seg på et måltid med mange spennende smaker, men du kan også stikke innom for en utradisjonell liten snack. For eksempel et par steambuns eller friterte blekksprutboller.
Stemningen: Det er litt mørkt, hjemmekoselig og avslappet, og personalet er hjelpsomme og imøtekommende.
Verdt å vite: Når kjøkkensjefen på trestjernersrestauranten Maaemo går ut og spiser er det utelukkende hit han går.
$$: Småretter fra NOK 50 til NOK 190, 8 retter «Zuper pakki» til NOK 750.

Adresse: Rosteds gate 15B, 0178 Oslo
Tlf: 40 23 77 88

Kaffe

Fuglen

Fuglen. Foto: Berit Roald/Scanpix.
Fuglen. Foto: Berit Roald/Scanpix.

Fuglen er en sjarmerende kaffebar på dagtid og en klassisk cocktailbar om kvelden. Kafeen ligger kanskje ikke i en gate du tilfeldigvis går forbi, men kaffekoppen du får servert er verdt spaserturen.

Maten/kaffen: Helt siden 1963 har du kunnet kjøpe kvalitetskaffe i Fuglen sine lokaler. Du får servert alle mulige espressodrikker, eller du kan ta med deg kaffe i løsvekt. Er du litt sulten kan du bestille fersk gjærbakst i baren eller en hjemmelaget nøttemiks.
Stemningen: Interiøret på Fuglen er i typisk 50- og 60-tallsstil. Slå deg ned i en dyp skinnstol eller sett deg ved barstolene i vinduet. Selv om lokalene er fulle er stemningen rolig og behagelig.
Verdt å vite: Fuglen er også en brukthandel. Både møbler, bilder og nips er til salgs.
$$: Stor kopp ca NOK 30.

Adresse: Universitetsgata 2 , 0164 Oslo
Tlf: 22 20 08 80
Web: http://www.fuglen.no

Java Espressobar

Du kan selvsagt stikke innom en hvilken som helst kaffebar for en kopp kaffe, men vil du ha skikkelig god kaffe er Java en kaffebar du bør bite deg merke i. Ta med deg kaffekoppen i St. Hanshaugen-parken, eller nyt en liten kanne i Javas trivelige lokaler.

Maten/kaffen: Her håndbrygges kaffe med stor presisjon og du kan velge blant et enkelt utvalg av bakst og sandwicher om du også vil ha noe å bite i.
Stemningen: Enkelt og stilig lokale hvor du kan lese avisen i fred, men det er ikke her du setter deg ned for å jobbe.
Verdt å vite: Kaffeveteranen Tim Wendelboe skal angivelig ha startet sin karriere her.
$$: NOK 44-64 for en liten kanne med håndbygget kaffe, prisen avhenger av hvilken type kaffe du velger.

Adresse: Ullevålsveien 47, 0171 Oslo
Tlf: 22 46 08 00
Web: http://www.javaoslo.no

Opplevelse

Softis på Gutta på haugen

Softis fra Gutta på Haugen. Foto: Godt.no
Softis fra Gutta på Haugen. Foto: Godt.no

De siste årene har Gutta på Haugen servert softis med utradisjonelt strøssel i sin butikk på St. Hanshaugen, og i år har gutta åpnet en egen softisbar like i nærheten av butikken. Nytt for året er at en også får mulighet til å velge økologisk softis.

NB! Softisbaren er stengt for sesongen.

Maten: Du kan velge en enkel softis helt uten strøssel, med sjokoladetrekk eller en spennende variant med for eksempel bacon og olivenolje eller fryst blåmuggost. Utvalget vil variere fra uke til uke, men vil helt sikkert være både smakfullt og spennende!

Verdt å vite: Gutta på Haugen er først og fremst en spesialbutikk for mat, og de har også en avdeling på Mathallen.
$$: Økologisk softis til rundt NOK 50-60, avhengig av strøssel.

Adresse: Ullevålsveien 45, 0171 Oslo
Tlf: 22 60 85 12
Web: http://www.gutta.no

Mathallen

Mathallen. Foto: Trond Solberg.
Mathallen. Foto: Trond Solberg.

Selv ikke osloborgere blir lei av å ta turen innom Mathallen, så du kan trygt finne veien hit selv om du har besøkt Mathallen tidligere. Her får du tak i råvarer du ikke finner alle andre steder – og du får selvsagt døyvet sulten om det skulle være nødvendig. Hver lørdag i sommer vil det også være en samling av foodtrucks i området like ved Mathallen. Sjekk ut hvor i Oslo-foodtrucksene er på Foodtrucks.no.

Verdt å vite: Det arrangeres pubquiz på Smelteverket i kjelleren på Mathallen hver onsdag klokken 18.00.

$$: Her kan du velge å bare titte, kjøpe en spennende ost, ta en kaffe eller du kan spandere på deg en helaften på restaurant, så prisen kan variere stort.

Adresse: Vulkan 5, 0178 Oslo
Tlf: 40 00 12 09
Web: http://www.mathallenoslo.no

Drink

Torggata Botaniske

Vil du teste ut Oslos uteliv er Torggata i sentrum et godt sted å starte. Nye butikker, restauranter og utesteder har på kort tid gjort Torggata til Oslos hippeste gate. På cocktailbaren Torggata Botaniske er du omringet av grønne planter og i den klassiske marmorbaren serveres spennende drinker med botaniske elementer.

Drikken: Du vil kanskje kjenne igjen noen av drinknavnene på menyen, men vær forberedt på at alle drinkene serveres med en twist.
Stemningen: Liten og koselig bar. Men vær tidlig ute, det kan nemlig være vanskelig å få sitteplass.
Verdt å vite: Urtene som brukes i drinkene er dyrket frem i barens herbarium.
Regningen: Ca NOK 130.

Adresse: Torggata 17B, 0183 Oslo

Utepils

Crowbar

Crowbar. Foto: Helge Mikalsen.
Crowbar. Foto: Helge Mikalsen.

På Crowbar kan du sette av en helaften til å drikke deg gjennom barens egenbryggede øl på tapp, spille litt pingpong mellom slagene og avslutte kvelden med en hjemmelaget grillet kebab i bryggeriets andre etasje. Men du kan også bare gå innom for en øl i bakgården eller slå deg ned på utebenkene og observere livet i Torggata. Valget er selvsagt ditt!

Ølen/maten: Crowbar har et av Oslos bredeste utvalg av spesialøl på tapp, så her finner du øl for enhver gane. I tillegg er den «hemmelige» kebabsjappa kjent for å levere en av Torggatas aller beste kebaber. Vær bare forberedt på at Crowbar-kebaben så vidt er i slekt med gatekjøkkenkebaben!

Stemningen: Avslappet stemning og ofte et ganske ungt klientell.
Verdt å vite: Er dere en stor gjeng kan dere forhåndsbestille en helgrillet pattegris tilberedt på barens rotisserie.
$$: Ca NOK 90 for en øl, ca NOK 90 for en kebab og NOK 3000 for helgrillet pattegris.

Adresse: Torggata 32, 0183 Oslo
Tlf: 21 38 67 57

Publisert: 05.07.2016 kl. 16:21
Oppdatert: 17.02.2017 kl. 09:28


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?