Verdens beste oster går rett i søpla etter oste-VM

4. november 2018Aktuelt
MYE MÅ KASTES:  EU-regelverket gjør at mange av verdens beste oster må hives etter denne ukas oste-VM i Bergen.
MYE MÅ KASTES: EU-regelverket gjør at mange av verdens beste oster må hives etter denne ukas oste-VM i Bergen.
Foto: Marit Hommedal NTB scanpix
NTB
NTB

Etter at 3.400 oster fredag konkurrerte om å bli verdens beste i Bergen, går nå mellom 2 og 3 tonn ost rett i søpla etter at mesterskapet er ferdig.

Det er arrangøren av Oste-VM som bekrefter at mye ost må kastes etter konkurransen i Grieghallen i helgen.

– Det oppleves for mange som litt spesielt. Det er en del av EU sitt regelverk som vi må forholde oss til. Det er trist og dumt å se at så mye ost blir kastet bort, sier arrangør Bernt Bucher-Johannessen til TV 2.

Han forklarer at problemet oppstår med måten konkurransen gjennomføres på, samt at flere av deltakerne har levert for store mengder ost. Ettersom dommerne i ostekonkurransen ikke skal vite noe på forhånd og ostene skal framstilles anonymt må den skjæres opp og plasseres ut på mange bord.

Norsk til topps

I alt 3472 oster deltok under årets VM og det var den norske Fanaost fra Bergen som vant den gjeveste prisen. Nå som festen er over, er det fremdeles mye ost igjen, men all utenlandsk ost som ble vist fram i Bergen blir nå tatt hånd om av avfallshåndteringen i byen. Den vil i stedet bli omdannet til fjernvarme for Bergens husholdninger.

– Det er strenge regler for matvarer som inneholder animalske produkter, altså det som kommer fra dyr. Hvis osten kommer utenfor EU har de ikke lov til å selge den videre på grunn av regler innad i EU. De som er fra EU, trenger de ikke å kaste, sier avdelingssjef Aslaug Sandvin i Mattilsynet til TV 2.

Ikke alle kastes

I alt 175 norske oster deltok også under konkurransen. Disse ostene blir derimot ikke kastet, men delt ut som smaksprøver eller gitt til Kirkens Bymisjon.

Fast ost er en av matvarene du kan bruke etter at den er utgått på dato.

Publisert: 04.11.2018 kl. 09:39


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?