Slik skal du vaske kjøkkenutstyret ditt
Dropp å vaske kniver og kjeler i oppvaskmaskinen. Da holder de seg i god stand mye lenger.
Når vi kjøper kjøkkenutstyr, særlig hvis vi legger litt penger i det, ønsker vi å beholde det i god stand så lenge som mulig. Det gjør vi hvis vi tar godt vare på det.
Når det gjelder rengjøring av kjøkkenutstyr er det lett å bare hive alt i oppvaskmaskinen og kjøre en vask. Det er ikke nødvendigvis den beste måten å vaske opp på - både fordi det er noe materiale som ikke tåler å bli stående i vann så lenge, eller fordi bevegelsene i maskinen kan skade utstyret.
Det betyr ikke at det trenger å ta så lang tid å vaske opp, allikevel. Tar du det med en gang, er det meste gjort på under et par minutter.
Følg disse rådene for hvordan du bør vaske kjøkkenutstyret:
Skjærebrett i tre
Tre skal helst ikke legges i vann, eller være under vann lenge, da man åpner porene i treverket og det utvider seg og kan bli misformet. I tillegg kan det føre til at treet råtner, om det blir stående fuktig over lengre tid.
Tørk bare av sjærebrettet med en fuktig klut med litt såpe. Tørk så over med kluten uten såpe, og tørk skjærebrettet godt etterpå Dersom det har blitt svært skittent eller misfarget, kan du bruke grovt salt til å rense skjærebrettet. Gni det med grovt salt, skjær en sitron i to og bruk skjæreflaten på sitronen til å «skure» skjærebrettet.
Det kan også være lurt å sette skjærebrettet inn med en nøytral matolje hver annen måned, da fyller du porene i treet og sørger for at det er en sterk overflate i treverket.
Kniver
Vi har alle hørt at vi ikke skal legge kjøkkenknivene våre i oppvaskmaskinen, men hvorfor skal vi egentlig ikke det?
Det er ikke sånn at kniven blir ødelagt av en runde i oppvaskmaskinen, men hvis man stadig kjører knivene i maskinen vil vaske- og glansemidlene slite på stålet i kniven, og det kan danne seg rust. I tillegg er det mye bevegelse under en runde i oppvaskmaskinen, og knivbladene blir liggende og gnisse mot plastikken i maskinen eller annet utstyr og kan skade seg.
Wüsthof er en av verdens største kjøkkenknivprodusenter og anbefaler på sine hjemmesider at man vasker knivene sine i varmt vann rett etter bruk, med litt såpe - og tørker dem godt etterpå.
Kjeler
Rustfrie stålkjeler vasker du i varmt vann og såpe. De tåler også å stå i vann, så dersom du har vanskelige flekker i kjelen kan det være lurt å ha i kokende vann og så la den stå en stund før du begynner å vaske.
Det er ikke lurt å bruke stålull i kjelene dine, det lager riper. Hvis du har veldig sta matrester i kjelen, eller brennmerker, kan bakepulver være løsningen. Ha godt med bakepulver i bunnen av kjelen, gni det godt inn med en oppvasksvamp. Ha over litt vann, omtrent en centimeter og la kjelen stå en times tid. Det tar de aller fleste flekker.
Jernpanner
Jernpanner skal helst vaskes rett etter at de er brukt, gjerne mens de fortsatt er varme. Bruk en oppvaskbørste eller en myk svamp og vask den under rennede vann. Unngå å bruke såpe. Sitter det fast ting i pannen kan du skrubbe av dette med en blanding av salt og vann, eventuelt ha kokende vann i pannen sammen med litt salt. Tørk pannen med en gang, med kjøkkenhåndkle eller -papir. Du kan også gjerne gni inn pannen med litt olje etter at du har vasket den, det hjelper til å forhindre at det danner seg rust i pannen.
Treredskaper
Tresleivene dine kan du ha i årevis hvis du tar godt vare på dem. Akkurat som med skjærebrett i tre, skal ikke tresleiver legges i vann eller kjøres i oppvaskmaskinen hvor de blir stående fuktig lenge. De skal vaskes raskt, i såpe og vann - og så tørkes med en gang. En gang i året bør du sette dem inn med olje, la dem ligge i fem minutter og så tørk godt av dem med et rent kjøkkenhåndkle.
Publisert: 18.08.2015 kl. 15:58
Oppdatert: 31.08.2015 kl. 09:20
Lag deg en gratis konto