Til hovedinnhold

Denne maskinen lager «øl-slush»

FROSSENT: Ikke akkurat fro-yo. Maskinen lager et lokk av iskaldt frossent skum på ølet. Foto: Kirin Ichiban
FROSSENT: Ikke akkurat fro-yo. Maskinen lager et lokk av iskaldt frossent skum på ølet. Foto: Kirin Ichiban

En japansk ølprodusent har funnet en teknologi som lager frossent skum på ølet. Dette skal holde ølet kaldt i en halvtime.


Det kan være vanskelig å holde ølet duggfriskt i 30 varmegrader og stekende sol.

Det har den japanske ølprodusenten Kirin Ichiban gjort noe med. Nå kan du nemlig kjøpe en maskin som lager frossent øl-skum som flyter på toppen av ølet, skriver nettstedet Thrillist.

Ifølge et presseskriv Godt har fått tilsendt av Kirin bruker de en ny «Frozen Stirring Technology», der luft blandes inn i ølet mens det hele kjøles ned. Deretter blir det rørt slik at det blir omdannet til fint frossent skum.

TA SELV: Tidligere fantes maskinen bare på restauranter og puber. Nå kan hvem som helst kjøpe fro-beer-maskinen. Foto: Kirin Ichiban
TA SELV: Tidligere fantes maskinen bare på restauranter og puber. Nå kan hvem som helst kjøpe fro-beer-maskinen. Foto: Kirin Ichiban

Den frosne øltoppingen skal holde minus fem grader, og holder på den måten ølet avkjølt i en halvtime når det flyter på toppen. I presseskrivet beskrives skummet som «små iskrystaller med en myk tekstur».

Ifølge nettsiden Japan Trend Shop er det frosne øl-skummet en del av en ny trend i Japan der man skal drikke «kalde» eller «superkalde» drikker.

Maskinen ble opprinnelig sluppet i 2012, og var da bare tilgjengelig på restauranter og puber i Japan, samt Dodgers Stadium i Los Angeles, USA. Det frosne ølet ble såpass populært at Kirin nå altså har gjort maskinen tilgjengelig for ølfans på hjemmebane.

I dag selges det frosne skummet i over 2000 restauranter og pub-er i Japan, i tillegg til enkelte steder i England, Frankrike og Tyskland i Europa.

Skeptisk

EKSPERT: Ølsommelier Amund Polden Arnesen har bakgrunn fra The Beer Academy i London og Norsk Vinfagskole i Norge, hvor han har siden i fjor utdannet over 80 ølkelnere. Foto: Tommy Andresen
EKSPERT: Ølsommelier Amund Polden Arnesen har bakgrunn fra The Beer Academy i London og Norsk Vinfagskole i Norge, hvor han har siden i fjor utdannet over 80 ølkelnere. Foto: Tommy Andresen

Ølsommelier Amund Polden Arnesen er skeptisk til det frosne øl-skummet.

- Jeg tenker at dette rett og slett er en gimmick-aktig måte å servere øl på, på lik linje med frosne øltårn. Når øl blir såpass kaldt dempes både smaken og aromaene. Desto kaldere ølet er, desto mindre smaker det, så dette er nok ikke noe for dem som er ute etter den gode smaken på ølet, sier Polden.

Som et alternativ tipser sommelieren øltørste om å heller kjøle ned glasset for å holde øltemperaturen lav i solsteken.

- Hvis man skylder glasset i kaldt vann før man heller i ølet, holder drikken seg kald lengre. Bare pass på å fjerne alt vannet først. I tillegg kan man for eksempel bestille mindre glass og flasker på uteservering. Da rekker man å drikke det opp før det blir ufresht, tipser Polden.

Den optimale øltemperaturen er forøvrig ikke nær frysepunktet, selv om dette nok føles forfriskende i sommersolen.

- Lyse øl med ganske lav alkoholprosent bør ligge på syv til åtte grader, altså kjøleskapstemperatur. Desto høyere alkoholprosent og mørkere farge ølet har, som stout og brown ale, desto høyere bør temperaturen være. Så disse bør ligge på rundt ti til tolv grader. Da får du mer ut av smaksbredder, forteller ølsommerllier Polden.

Hva tenker du om frossent øl-skum? Noe for deg? Kommenter gjerne i feltet under.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?