NHO-middagen 2018: Norske råvarer står på menyen

9. januar 2018Aktuelt
ÅRLIGE GJESTER: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ankommer årets NHO-årsmiddag i Oslo Spektrum. Foto: Hallgeir Vågenes/VG
ÅRLIGE GJESTER: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ankommer årets NHO-årsmiddag i Oslo Spektrum. Foto: Hallgeir Vågenes/VG

Kronprinsparet og Norges næringselite skal blant annet spise komler og lammetunge.

Tirsdag samles Norges næringslivtopper på NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum. Etter konferansen skal en rekke personer på den store NHO-middagen, hvor blant annet kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit er gjester, ifølge Slottets offisielle program.

Dette er ikke første gang paret dukker opp: TV2s kongehusekspert Kjell Arne Totland uttalte til MinMote i fjor at paret har vært faste gjester på NHOs årsmøte og middag de siste årene.

Du finner menyen kronprinsparet skal spise lenger ned i saken.

Faglig leder Gunnar Hvarnes. Foto: Eirik Nilssen
Faglig leder Gunnar Hvarnes. Foto: Eirik Nilssen

Bocuse d'Or-rådgiver Gunnar Hvarnes er kulinarisk rådgiver under NHO-middagen. Når Godt snakker med kokken få timer før det braker løs, er han spent på om gjestene synes maten er bra nok og om det er nok mat. Men ekstra nervøs for at kronprinsparet skal spise maten er han derimot ikke.

– Jeg har vært så heldig at jeg har fått lage mat til kronprinsparet ved et par tidligere anledninger. Det er stas at de skal, og det sier litt om hvor viktig denne middagen er.

«Årets kokk»-vinner og Norges neste Bocuse d’Or-kandidat, Christian André Pettersen, står også på kjøkkenet når maten tilberedes. Sammen med kokkene og lærlingene i cateringselskapet Kreativ Catering tilbereder de maten som skal serveres til 480 gjester.

Hvarnes kan fortelle at menyen, som serveres som flere buffeter, går under filosofien som de kaller «mat som forteller». Tema for årets NHO-konferanse er nemlig «Verdien av arbeid», og meny og råvarer skal speile gode ting som skjer i norsk matproduksjon.

– Alle råvarene er nøye plukket ut, har en god historie og er selvfølgelig norske. Vi har finkjemmet Norge for å finne mange klassiske ingredienser, og noen ingredienser som er mindre brukt – alt fra den typiske norske laksen til fantastiske råreker som er mer eksklusive og ikke så lett å få tak i, sier kokken til Godt.

Komler står også på menyen, men det er imidlertid ikke de tradisjonelle raspeballene vi kjenner til som gjestene får smake på under middagen.

– Vi ville lage en vri på noe folk kjenner godt til. Dette er en slags forfinet versjon: Små komler på størrelsen av en nøtt som er laget på gode mandelpoteter, masse smør og lammebacon, forklarer Hvarnes.

Dette står på menyen under NHO-middagen:

Bakt Sterlingkveite med «Ocean Forest» Sukkertare

Artikkelen fortsetter under bildet.

KVEITE: Bakt sterlingkveite med sukkertare. Foto: Eirik Nilssen/Impuls
KVEITE: Bakt sterlingkveite med sukkertare. Foto: Eirik Nilssen/Impuls

Kaldkokt Lyngenfjord Råreke med syrlig frukt og grønt

Spekelaks «Lerøy Aurora» med nye reddiksorter fra Rygge

Kremmerhus med krem av Tørrfisk fra Lofoten og sikrogn

Artikkelen fortsetter under bildet.

ROGN: Kremmerhus med tørrfisk og sikrogn. Foto: Eirik Nilssen/Impuls
ROGN: Kremmerhus med tørrfisk og sikrogn. Foto: Eirik Nilssen/Impuls

Syltet skogsopp på surdeigsbrød

Gravet Finnmarksrein med einerøkt Chevre fra Haukeli og soppflatbrød

Bakt Lerstangkylling med urtemajones og salsa av Juanitatomat fra Finnøy

Artikkelen fortsetter under bildet.

KYLLING: Bakt Lerstangkylling og juanitatomat. Foto: Eirik Nilsen/Impuls
KYLLING: Bakt Lerstangkylling og juanitatomat. Foto: Eirik Nilsen/Impuls

Regnbuegulrøtter fra Stange med tindved, råhonning og einebær

Langtidsbakt lår av Norsk Gårdsand fra Re med Søtpotet fra Nøtterøy

Svele med kaldrøkt ørret fra Fossen, Nýr og gravet eggeplomme

Helbakt Sellerirot med Stangselleriolje og Tine Rømmekolle

Byggkornskomler med salt lammetunge og -bacon med Hokkaidogresskar fra Frosta

Artikkelen fortsetter under bildet.

KOMLER: Byggkornskomler med salt lammetunge og bacon med Hokkaidogresskar fra Frosta. Foto: Eirik Nilssen/Impuls
KOMLER: Byggkornskomler med salt lammetunge og bacon med Hokkaidogresskar fra Frosta. Foto: Eirik Nilssen/Impuls

Hjemmelaget Surdeigsbrød

Pisket Kviteseidsmør

Jarlsberg Special Reserve - minst 5 år

Norvegia Special Reserve - minst 5 år

Fløterand med tindved, koriander og marengs

Publisert: 09.01.2018 kl. 16:24
Oppdatert: 11.01.2018 kl. 11:50


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?