Unngå å bli matforgiftet - her er fire huskeregler for iskrem-kjøp

UTE-IS: Sommer er tid for softis og hygge ute i solen. Foto: Frode Hansen/VG
UTE-IS: Sommer er tid for softis og hygge ute i solen. Foto: Frode Hansen/VG
Natalie Ngo Granum

Dårlig hygiene ved utsalgssteder for softis, yoghurtis og kuleis kan gi sommeriskremen en ubehagelig bismak.

Vi har alle en småis-favoritt fra kiosken, men det er noe eget med smaken av årets første softis. Den myke iskremen er imidlertid et høyrisikoprodukt fordi bakterier trives svært godt i melkeproduktet. Dårlige rutiner ved salg av softis kan derfor føre til sykdomsfremkallende bakterier; det vanligste er tarmbakterier som kan gi ubehagelig oppkast og diaré. Steder som selger softis er derfor ansvarlige for at isen er trygg ved å følge gode rutiner rundt renhold og hygiene.

– Det er svært viktig at virksomhetene følger nøye rutinene og vaskeinstruksene som ismaskin-leverandørene gir. Dersom disse rutinene blir fulgt, skal isen være trygg, sier Solveig Eriksrud i Mattilsynet.

Spesielt med de nye selvbetjeningsstedene som selger yoghurtis med forskjellig topping, øker sjansen for tilførsel av bakterier fordi det er flere enn kun de ansatte som rører utstyret.

De siste årene har Mattilsynet oppdaget dårlig hygiene ved utsalgssteder for softis.

Softis-maskinene på IKEA Furuset ble stengt på grunn av altfor høyt innhold av bakterier i softisen, i forbindelse med en test av softis-steder gjort av Aftenposten i 2011.

Tidligere sjekket Mattilsynet 48 utsalgssteder i Rogaland, hvor det hos 22 steder ble funnet tarmbakterier.

Kjøper du kuleis ute kan du også være utsatt for bakterier. Dette gjelder spesielt isboder og andre utsalgssteder som benytter seg av en beholder med vann der skjeen ofte blir dyppet i.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MYK GLEDE: La sommerens softis bli en hyggelig opplevelse. Foto: Krister Sørbø/VG
MYK GLEDE: La sommerens softis bli en hyggelig opplevelse. Foto: Krister Sørbø/VG

1. Det kan være lurt å kjøpe softis der det er stor omsetning på grunn av hyppig utskiftning av is-miks. En miks som står for lenge øker sjansen for bakterier.

2. Bruk øyne og se etter om det ser rent og ryddig ut på virksomheten. God håndhygiene og andre vitale deler som er i kontakt med ismassen er avgjørende for å sikre trygg softis.

3. Vær ekstra oppmerksom og forsiktig ved selvbetjening av isprodukter der flere enn de ansatte bruker maskiner eller forsyner seg av topping.

4. Pass på når du kjøper kuleis hvis utsalgsstedet har isskjeen i vannbeholder. Her er det viktig at de ansatte ikke får fingrene i vannet. I tillegg bør virksomheten bruke iskaldt vann i stedet for varmt samt skifte vannet ofte for å unngå bakterier.

ISKALD GLEDE: Kuleis med din favorittsmak er fantastisk godt, men pass på at isskjeene ikke er utsatt for bakterier. Foto: NTB Scanpix
ISKALD GLEDE: Kuleis med din favorittsmak er fantastisk godt, men pass på at isskjeene ikke er utsatt for bakterier. Foto: NTB Scanpix
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?