Til hovedinnhold

Såpe eller ikke såpe? Derfor misliker noen koriander

27. juni 2018Aktuelt
SMAKSRIK: Koriander oppleves forskjellig, avhengig av gener og vaner mener forskning. Foto: Magnar Kirknes/VG
SMAKSRIK: Koriander oppleves forskjellig, avhengig av gener og vaner mener forskning. Foto: Magnar Kirknes/VG
Malene Emilie Rustad
Malene Emilie Rustad

Koriander er elsket og hatet, og noen mener urten smaker som såpe. Grunnen til at noen ikke kan fordra planten, kan skyldes genetiske grunner. 

Den velkjente urteplanten koriander blir hyppig brukt som smakstilsetning i en rekke sørøstasiatiske og latinamerikanske retter. Både bladene og frøene kan benyttes som krydder. Smaken er særegen og rik og lukten har et parfymert, sitrusaktig preg.

Men det er ikke alle som liker smaken av koriander. I 2012 utførte den amerikanske biotekbedriften 23andme en omfattende studie for å finne ut hvorfor enkelte opplevde smaken som vond. Studien er omtalt av forskning.no.

Studien ble basert på 30.000 forsøkspersoner, hvor deltagerne ble spurt om de likte koriander, og om de synes planten luktet såpe eller ikke. Personer som ikke liker koriander, synes ofte at urten lukter såpe, skriver forskning.no videre.

Gener og såpe

Ved å ta blodprøve av forsøkspersonene som ikke likte urten, fant de en sammenheng mellom gener og luktesans. Det viste seg å være endring i et gen som kan gjøre at lukten av koriander oppfattes som et aromastoff som finnes i mange såper.

Cornell University i New York har også gjennomført en studie på over 14.000 personer. De kom fram til at genet «OR6A2» er reseptoren som kan føre til at noen lukter eller kjenner en såpeaktig smak når de spiser koriander, skriver Fox News.

Kan endres

En studie utført av forskerne Bat-El Menadeva, Bodil Hele Allesen Holm og Michael Bom Frøst, viser at det også kan skyldes vaner. Først skriver at jo oftere vi opplever en smak, konsistens eller lukt, jo bedre liker vi maten. I sin studie mener de at vaner betyr mer enn det genetiske, og at man kan venne seg til smaken, skriver forskning.no.

Dette er for øvrig ikke første gang vi har skrevet om forunderlige ting rundt mat. I fjor skrev vi om hvorfor det tyter noe hvitt ut av laksefileten hvis den kokes eller stekes lenge nok.

– Hvis du ser på et stykke laks, kan du se at fileten er delt i røde og hvite muskelsekvenser. Det hvite er mest fett og litt bindevev. Hvis du varmer fisken begynner bindevevsstrukturen som holder på fettet og proteinet å smelte, og da frigjøres fettet og proteinet i form av denne hvite substansen, fortalte seniorforsker Turid Mørkøre i NOFIMA da.

Hvis du elsker koriander (eller hater det, synes det smaker såpe, men vil prøve å like det) kan du prøve noen av disse oppskriftene:

Publisert: 27.06.2018 kl. 10:15
Oppdatert: 27.06.2018 kl. 11:03


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?