Fra slappe pølser til mestergrill: Få norgesmesterens beste råd til parkgrillingen
Det fine været frister mange til å ta middagen utendørs. Med enkle grep kan spontangrillingen gå fra tragisk til magisk.
Sol, varme og parkliv hører sammen, og mat må man ha.
Mange tyr til engangsgrill og grillpølser som svis til kull før de dynkes med ketchup og sennep. Men grilling i park kan være så mye mer, om vi skal tro trippel norgesmester i grilling Jan Ivar Nykvist.
- Den største feilen folk gjør er at de er for utålmodige og slenger maten på grillen før den er klar, og at de planlegger for dårlig, sier han.
- Mulighetene for å grille i park er kjempestore, men det krever at man forbereder seg litt. Mye kan gjøres klart på kjøkkenet før man drar ut eller kvelden i forveien.
Men selv om man tar grill-beslutningen rett etter jobb samme dag, har han mange gode triks og grep.
Tid til tilbehør
Dette beviste han da VG utfordret ham til å lage tre enkle retter til grillen i parken. Med ferdigkokte poteter og couscous ble tilbehøret til kylling og pølser litt mer spennende enn det som kanskje er vanlig.
- Det tar ikke noe lengre tid dersom man forbereder seg litt. Pølsene må stekes uansett og da kan man bruke litt tid på tilbehøret, sier Nykvist, som valgte en enkel potetsalat til sine pølser.
- Velg gode pølser med mye kjøtt. Går man for de billigste pølsene, synes jeg man kan bruke litt mer tid på tilbehøret.
Mannen som i fjor deltok i TV-programmet «Norges grillmester» og nylig ga ut grillboken «Glød» tilbød sin ekspertise til grillende og solslikkende i parken på St. Hanshaugen i Oslo.
Øyvind Rønning og Krister Vangen hadde forsøkt seg på kyllingbryst på engangsgrill. De var ikke helt overbevist om at de hadde lyktes.
- Vi fikk litt hetta, ble litt stressa. Magen var for sulten, så det gikk litt fort, sier Rønning og ler.
Kokkens råd til neste gang var klart.
- Fordel kullet på en side av grillen og vent med å legge på kjøttet til kullet er hvitt. På en engangsgrill kommer kjøttet veldig nært kullet og det blir veldig varmt, så om man har fordelt kullet kan man flytte kyllingen over til indirekte varme og la den bli ferdig der. Alternativt kan man dele kyllingen på langs, så tar det ikke så lang tid å få det ferdig, forklarer han.
- Bruk kull
Mestergrilleren anbefaler også å investere i en liten kullgrill, heller enn å kjøpe engangsgrill hver gang man skal i parken.
- Både for miljøet og økonomien er det bedre. Også får du avstand mellom kullet og maten, og det er også bra, sier Nykvist.
Også er det to ting som en trippel norgesmester i grilling ikke liker: Tennvæske og gafler.
- Vi som elsker grillmat bruker ikke tennvæske for da unngår man at det setter smak på maten.
Om gafler sier han følgende:
- Det er bedre å bruke en klype til å snu maten. Bruker du gaffel stikker du hull på kjøttet og da renner all kjøttsaften ut, og det blir tørrere kjøtt, sier Nykvist.
NORGESMESTER NYKVISTS 5 BESTE RÅD FOR GRILLING:
1. Ha kull på bare en side av grillen for å få et område med direkte varme og et med indirekte varme.
2. Velg gode råvarer. Da er det enklere å lykkes med grillingen.
3. Tenk hygiene også i parken
4. Snu kjøttet med grillklype og ikke gaffel. Bruker du gaffel stikker du hull på kjøttet og da renner all kjøttsaften ut.
5. Ha tålmodighet. Vent til kullet er hvitt før du legger på maten, og vent til den er ordentlig ferdig før du tar den av.
Som trippel norgesmester vet Jan Ivar Nykvist det meste man trenger å vite om grill. Dette er det viktigste tilbehøret, ifølge ham:
- Salt, pepper, en god olje og sitron!
- Sitronen hever alle typer retter, og disse ingrediensene løfter en hver grillopplevelse, sier han.
Se flere grilltips i videoen:
Med litt forberedelser kan grillmåltidet tas til nye høyder, mener Jan Ivar Nykvist. Her har han komponert tre smakfulle retter.
Laks i folie
Pr. porsjon:
180 gram laks uten skinn og ben
3 asparges
1 spiseskje godt
meierismør
2 spiseskjeer grov-
hakket fennikel
salt og pepper
sitron
Pakk ingrediensene inn i aluminiumsfolie og legg på grillen på indirekte varme i 8-10 minutter.
Server.
Kylling og couscous
Pr. porsjon
200 gram kyllingbryst,
gjerne med skinn.
0,5 dl couscous
0,5 dl vann
¼ eple
¼ finhakket rødløk
1 vårløk i ringer
1 teskje sitronsaft
salt og pepper
Kyllingen gnis inn med en smaksnøytral raps- eller solsikkeolje og salt og pepper.
Legges så på direkte varme til den har fått et fint grillmønster.
Flytt kyllingen over til indirekte varme og grill til kjernetemperaturen er 60 grader, eller omtrent 12-15 minutter. Kok opp vann og ha i couscous. La det koke i fem minutter.
Bland inn resten av grønnsakene. (Couscousen koker du før du drar i parken.) Server.
Pølser og potetsalat
Pr. porsjon
2-3 pølser
4-6 små poteter
1 boks lettørkede tomater i krydderolje
Snitt pølsene på skrå.
Grill dem på direkte varme til de er gjennomvarme.
Før du drar i parken koker du poteter. Dekk dem med vann og ha i 50 gram salt per dl vann. Kok i ca 15 minutter.
Hell av vannet og damp potetene tørre.
Hell over tomatene og krydderoljen. Server.
Publisert: 25.05.2014 kl. 07:24
Oppdatert: 01.06.2016 kl. 14:15
Lag deg en gratis konto