Til hovedinnhold

Gravide bør spise mye fisk

13. november 2012Aktuelt
Ny studie slår fast at fisk er viktig for både mor og barn. (Foto: Microstock)
Ny studie slår fast at fisk er viktig for både mor og barn. (Foto: Microstock)
AvLinda Johnsen ØrstavikogMicrostock

En ny norsk studie viser nemlig at fisk er meget gunstig for barnets fødselsvekt.

Kvinner som spiser fisk til middag og som pålegg flere ganger i uken, har lavere risiko for få barn med lav fødselsvekt sammenlignet med kvinner som sjelden eller aldri spiser fisk.

Særlig mager fisk hadde en positiv påvirkning på barnets vekt.

Fisk øker barnets vekt

Studien omfatter 62 099 kvinner, og er en del av Den norske mor og barn undersøkelsen ved Folkehelseinstituttet.

Studien viser en liten økning i barnas fødselsvekt for hvert gram fisk og sjømat mødrene spiste.

Sammenlignet med kvinner som sjelden eller aldri spiste fisk, økte fødselsvekten med omtrent 10 gram pr. ukentlig måltid inntil to-tre måltider i uken.

Studien fant samtidig ingen økt risiko for å få barn med høy fødselsvekt, altså en fødselsvekt over 4500 gram, selv om mor har et høyt inntak av fisk.

Betydning for barnets helse

Lav fødselsvekt kan ha betydning for barnets helse.

Ofte er lav vekt, mellom 1500- 2500 gram, forbundet med økt risiko for sykdommer som diabetes og hjerte- karsykdommer senere i livet.

Flere studier viser også sammenheng mellom lav fødselsvekt og fødselsvekt i forhold til svangerskapsalder og barnets kognitive funksjon, det vil si egenskaper som har med læreevne og hukommelse å gjøre.

Spis fisk annenhver dag

Helsedirektoratet gir gravide råd om at fisk bør inngå som en viktig del av et variert kosthold under graviditeten.

Gravide anbefales å spise fisk to-tre ganger i uken, variere mellom mager og fet fisk, og å bruke fisk både som pålegg og middag.

Fisk er spesielt viktig for gravide fordi den er rik på omega 3 fettsyrer, D-vitamin, selen og jod. Disse næringsstoffene finnes i mye mindre mengde i andre matvarer.

En tidligere studie fra Folkehelseinstituttet viste at kvinner som tok tilskudd av vitamin- D tilsvarende mengden i en barneskje med tran, hadde lavere risiko før å utvikle svangerskapsforgiftning.

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:51


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?