Til hovedinnhold

Nudelig næring

13. november 2012Aktuelt
Kast ut krydderposene som kommer med nudlene, og server dem heller med krydderpanert laks. (Foto: Trygve Indrelid)
Kast ut krydderposene som kommer med nudlene, og server dem heller med krydderpanert laks. (Foto: Trygve Indrelid)
AvYngve EkernogTrygve Indrelid

Det går strykende for mange studenter. Men noen har ikke forstått oppgaven: Å lage nudlene litt nudeligere.

Studielånene flakser som skadeskutte fugler mellom puber og kaffebarer, dømt til å dø lenge før semesterets husleier er kvittert ut.

Det er bare et spørsmål om tid når gult blir kult, før asiatiske nudler må sørge for at de akademiske begavelsene holder vekten og klarer å klore til seg vekttallene.

Nå arbeider butikkmedarbeidere ved alle landets høyskolesteder på spreng for å fylle opp hyllene med «kyllingsmak», med «biffsmak», med kunstig smak av hva det skal være, innkokt i små krydderposer med aromastoffer, antiklumpemidler, fargestoffer og stabilisatorer.

Man behøver ikke mastergrad i ernæringsfysiologi for å forstå at nudelpakkenes e-stoffer er uegnet som fødevare for folk som skal pugge. Så fasiten er denne gang meget enkel:

Krydderposene som medfølger de ellers ålreite nudlene skal kastes.

Kok nudlene heller opp med urtete, tilsett en tunfiskboks, vend inn litt peanøttsmør, dryss over revet gulrot, hell på suppeboller fra boks, legg på reker, slå et egg over, lag en salat, bland inn tubeost, friter nudlene og server med iskrem, bruk dem som fyll i ovnsbakt paprika eller sprøstek dem som pizzabunn.

Bare på den måten kan studenter vise at de har studiekompetanse.

Nudelkake med svinesatay

Sataysaus kan lages av peanøttsmør, tilsatt blant annet chili og hvitløk, men vi kjøper den ferdig på glass. Sausen passer like godt til kylling.

Nudelkaken passer til det meste, men ikke stek den for hardt; den skal være sprø utenpå og myk inni.

Foto: Trygve Indrelid
Foto: Trygve Indrelid

Nudelkaken serveres med svinesatay. (Foto: Trygve Indrelid)

1 pakke nudler

3 ss revet ost, gjerne parmesan

3 tynne skiver av svinefilet, eller nakkekotelett

litt marinade av asiatisk slag, på pose

2 ss sataysaus, på glass

2 ss varmt vann

2 ts søt soyasaus, gjerne kecap manis

Bland sammen satay, vann og soyasaus. La svinestrimlene ligge i marinaden et par timer. Tørk av, tre dem på små trespidd og stek dem raskt i litt olje, på nokså høy varme. Ha resten av marinaden i en liten kjele og kok opp.

Kast krydderposen og kok nudlene litt kortere enn anvisningen på pakken, ikke for myke. Skyll dem raskt i kaldt vann og la dem renne godt av. Bland osten (og gjerne noe annet du liker) forsiktig inn. Ha litt smaksnøytral olje, f.eks. peanøttolje, i en panne og stek nudlene som en kake, vend forsiktig og stek på den andre siden.

Legg grillspiddene på nudelkaken og hell varm marinade over.

Sesamnudler og chilireker

Sesamnudler er et måltid i seg selv, gjerne med chili blandet inn i selve nudlene og med en grillet grønnsak på.

Med foodprocessor kan det være vrient å lage en liten porsjon sesamsaus, men i morter går det bra.

Foto: Trygve Indrelid
Foto: Trygve Indrelid

Man kan spise sesamnudlene for seg selv, eller hive på noen chilireker på spyd. (Foto: Trygve Indrelid)

1 pakke nudler

1 dl sesamfrø

1 fedd hvitløk

litt salt

litt smaksnøytral olje

litt kaldt vann

reker

litt søt chilisaus, på flaske

Hell sesamfrøene i en tørr panne og stek dem på middels varme til de blir gylne, rør hele tiden. Ha dem i en morter eller mikser av noe slag. Knus dem grundig sammen med hakket hvitløk og en skvett olje. Rør det til slutt sammen til en passe tykk masse med salt og litt kaldt vann.

Kast krydderposen og kok nudlene etter anvisningen på pakken, ikke for myke. La nudlene kjølne litt og bruk fingrene til å blande sesamsausen grundig sammen med nudlene.

Tre rekene på små trespidd, pensle på litt chilisaus og stek dem lynraskt i en panne på høy varme. De kan godt være litt svidd, men stekes de for lenge på for svak varme, blir de seige. Etter stekingen pensles de med litt mer chilisaus.

Nudler med krydderpanert laks

Laksen blir best om den bare stekes på den ene siden, halvveis igjennom, slik at den er nokså rå på den andre siden.

Mange slags krydder kan brukes i paneringen, men den såkalte «Five Spice», som nå fås både her og der, gir et sterkt orientalsk pust.

1 pakke nudler

litt asiatisk saus, på pose, gjerne med soya og ingefær

et stykke laksefilet

1 ts «Five Spice»

litt mel

litt grønnsaker, f.eks. vårløk og sopp

Bland krydder og mel, press den ene siden av laksefileten ned i blandingen, snu fileten, sørg for at det er godt med krydder !på og la den ligge noen minutter.

Kast krydderposen og kok nudlene etter anvisningen! på pakken, ikke for myke. La dem renne av seg, men hold dem varme.

Stek grønnsakene raskt i litt smaksnøytral olje på høy varme. Ta dem ut og hold dem varme.

Ha eventuelt litt mer olje i pannen og stek laksen på kryddersiden. Den skal bli sprø, men bare halvt gjennomstekt, så pass på varmen.

Legg nudler og grønnsaker på tallerkenen, slå over sausen og legg laksen øverst med kryddersiden opp. Press gjerne litt lime over.

Foto: Trygve Indrelid
Foto: Trygve Indrelid

Five spice gir middagen et orientalsk pust. (Foto: Trygve Indrelid)

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:48


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?