Til hovedinnhold

Baketest med stevia

23. september 2013Aktuelt
FIN KAKE: Men eplekake med stevia falt ikke i smak da Godt testet det nye supersukkeret. Foto: Jon Krog Pedersen
FIN KAKE: Men eplekake med stevia falt ikke i smak da Godt testet det nye supersukkeret. Foto: Jon Krog Pedersen

Godt har testet sukkererstatningen stevia etter oppskrifter fra ny kokebok. Resultatet var nedslående.

I kokeboken «Søtt uten sukker» skriver forfatterne Kenn Hallstensen og Thorun Ranes at dosering av stevia i mat kan være en utfordring.

For mange kan også stevia smake av lakris eller gi en litt bitter ettersmak ved høye doser.

Andre mener det kan være vanskelig å kamuflere den spesielle søtsmaken i mat.

VGs matekspert valgte å bake «Eplekake» og «Brownies» fra kokeboken «Søtt uten sukker».

- Fordi de enkle ingrediensene i eplekaken ikke ville gi steviaen noen store smaker å gjemme seg bak. Brownien er en smaksbombe proppfull av sjokolade, så den er i motsatt ende av skalaen, sier han.

Her er Jon Krog Pedersens smaksdom:

EPLEKAKE

EPLEKAKE: Ikke nok smak til å skjule steviasmaken, mener Godt. Foto: Jon Krog Pedersen
EPLEKAKE: Ikke nok smak til å skjule steviasmaken, mener Godt. Foto: Jon Krog Pedersen

- I eplekakeoppskriften brukes det fire spiseskjeer av det mindre konsentrerte steviose-sukkeret, samt to spiseskjeer til å vende eplebåtene i.

Det er en temmelig upresis mengdeangivelse, for selv den milde varianten av stoffet er heftige saker. Jeg ante ugler i mosen og sørget for å bruke svært beskjedne spiseskjeer.

Deigen oppførte seg som normalt, og den ferdige kaken så fin ut. Men jeg er glad jeg ikke hadde invitert gjester den dagen. Du aner fred og ingen fare, stikker en bit i munnen, tygger én gang. Så kommer en bølge av kjemisk smak som blir sterkere og sterkere og blir hengende igjen lenge etter at kakebiten er svelget, sier Krog Pedersen.

BROWNIES:

BROWNIE: «Marginalt mindre forferdelig enn eplekaken», lyder dommen. Foto: Jon Krog Pedersen
BROWNIE: «Marginalt mindre forferdelig enn eplekaken», lyder dommen. Foto: Jon Krog Pedersen

- Brownies-oppskriften er bare marginalt mindre forferdelig. Jeg blir først veldig forventningsfull når jeg smaker på blandingen av smeltet sjokolade og smør med tre små (igjen rundet litt nedover) måleskjeer med det hyperpotente steviose-pulveret.

Det virker som fettet og sjokoladen (og sukkeret i sjokoladen) klarer å overdøve steviaen. Men så: en ny bølge lammer smaksløkene.

Resten av bakeøkten ble et pliktløp - jeg skulle jo ta bilder av kakene også. På bildene ser de riktig lekre ut, synes jeg. Men skinnet bedrar - jeg ville ikke gitt denne kaken til noen, om jeg så hadde Assad over på kaffe, sier Krog Pedersen.

Publisert: 23.09.2013 kl. 06:42
Oppdatert: 23.09.2013 kl. 07:32


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?