Sjekk den nye desserttrenden: sprøe og seige gigamarengs
Digre, sprø og søte marengs er den nye desserten i byen. Ta frem sukker og eggehvite - her er suksessoppskriften på kjempemarengs.
Det er en ny søtsak på dessertfatet – og den skal være større enn vanlig. Glem cupcakes, makroner og cookies et lite øyeblikk; den nye desserten er enorme marengs.
I Norge er marengs mest kjent som søte, harde og små pikekyss, men ved å lage dem fem eller seks ganger så store får du en lekker dessert med sprø og seig konsistens. Det beste med marengs er at alt du trenger er sukker og eggehvite, som sammen danner en luftig, hvit fløyelsmyk masse, for å skape søt magi.
Sjekk grunnoppskrift på kjempemarengs nederst i saken!
Ifølge Daily Mail skal marengstrenden ha startet hos den kjente kokken Yotam Ottolenghi i London. I dag selger han rundt 60 stykker kjempemarengs i flere smaker hver dag, og dobbelt så mange i helgene.
Det var blant annet hos Ottolenghis kaféer at matblogger og kokebokforfatter Monica Csango oppdaget de store marengsene.
– På kaféene i Islington og Notting Hill har de marengsene på store glassfat i vinduene, og det er umulig å gå forbi uten å kjøpe en, forteller hun.
Sprøtt og seigt
Csango er for tiden aktuell med kokeboken «Til å spise opp» som byr på forførende mat og er proppfulle av enkle, gode og glamorøse oppskrifter, som gjør enhver hverdag til en fest.
Nå deler hun sin beste oppskrift på store, lekre marengs med Godt. De passer perfekt som dessert hvilken som helst dag i uken eller bare når du er fysen på noe søtt til kaffen. Du kan dessuten variere med ulike smaker og farger.
– Gigamarengsen skal være sprø utenpå og seige på innsiden. Ellers er det bare å leke seg frem med forskjellige smaker ved å tilsette vaniljestang, kanel eller kakao i deigen. Eller prøv frysetørket bærpulver for ekstra farge og smak, tipser Csango.
Smak av sjokolade
Bitterheten fra kakao balanserer det sukkersøte i marengsen og gir det beste fra begge verdener. For å tilsette kakao eller annet pulver i marengsen krever det imidlertid et par forhåndsregler for best resultat. Matblogger Siri har funnet den perfekte oppskriften på sjokolademarmorerte marengs som glir rett inn på dessertbordet når du trenger noe lettvint, lekkert og godt. Oppskriften finner du her!
Mini-pavlova
De enorme marengsene i seg selv er kanskje en ny trend, men pavlova som er basert på marengsbunn er en uslåelig klassisker.
Elsker du kaffe i og ikke bare til desserten, da bør du sjekke ut denne oppskriften. Matblogger Lene har disket opp ferdige porsjonstykker med cappucino-pavlova, som kan enten nytes med krem på toppen eller bare som en kjempemarengs med smak av cappucino.
Monica Csangos grunnoppskrift på kjempemarengs
Det skal ikke mye til for å lage lekre marengs, men før du setter i gang er det imidlertid et par ting du må passe på.
– Alt utstyret du bruker må være helt rent. Det må IKKE være rester av fett i bakebollen eller på redskapene du bruker. Et godt tips er å bruke sitronsyre for å stabilisere marengsmassen, slik at den blir fast og «fluffy», forklarer Monica Csango.
Dette trenger du:
Ca. 6 stykker
8 eggehviter
2 dl sukker
1 ts vaniljesukker
1 ts sitronsaft
Slik gjør du:
Marengs gjør også sitronterten komplett, bare sjekk ut oppskriften til Lise Finckenhagen her.
Vis oss din hjemmelaget marengs på Instagram og merk bildet med #godtno, så plukker vi deg til forsiden.
Publisert: 12.10.2013 kl. 12:13
Oppdatert: 24.10.2013 kl. 14:14
Lag deg en gratis konto