Frykter at samiske mattradisjoner blir borte
I dag feires samenes nasjonaldag med tradisjonsmat, kofte og konserter. Matformidler Maret Ravnda Buljo kan fortelle om en rik, men skjult, matverden.
6. februar er samenes nasjonaldag – også omtalt som samefolkets dag. Dagen markeres til minne om det første samiske landsmøtet, som var første gang samene samlet seg for å arbeide for felles samiske saker over nasjonalgrensene.
Dagen blir feiret med tradisjonell mat og godt selskap. Reingjeter Maret Ravdna Buljo fra Kautokeino jobber med å formidle samiske mattradisjoner. Hun forteller at feiringen av samenes nasjonaldag har utviklet seg den siste tiden.
– Det er veldig mange fantastiske arrangementer rundt omkring i hele Sápmi (samenes tradisjonelle område, som strekker seg fra Kola-halvøya til Engerdal og Idre, ifølge Sametinget, journ. anm.). Det er konserter og alt. Vi går ikke i tog, men vi pynter oss, møtes og spiser god mat, forteller matformidleren til Godt.
Rein og blodmat
Mat er en stor del av feiringen, og det går mye i tradisjonell samisk mat.
– Vi som driver bedrift med kjøttsalg merker en stor pågang like før 6.februar. Folk skal ha reinkjøtt, forteller Ravdna Buljo.
Bidos er den vanligste og mest kjente retten samene spiser på nasjonaldagen. Flere retter lages også, men det er stort sett rein det går i.
– Men også blodmat, buljong, reinkok og gáhkko (samisk klappekake journ.anm.) Den er veldig gjenkjennelig for mange, forteller Ravdna Buljo.
En skjult matkultur
Ravdna Buljo forteller at det er en stor del av samisk mat og mattradisjoner som er vanskelig å formidle, fordi det ikke er tilrettelagt for kommersiell produksjon av samisk mat.
– For å kunne opprettholde den matkulturen vi har, må vi gjøre det i heimen, sier hun.
Hun forteller at det er mye skam som fortsatt henger igjen angående de samiske mattradisjonene.
– Vi har en veldig rik samisk matverden, med masse smaker og kunnskap. Men det er enda veldig skjult.
Matformidleren forklarer det med at mye av tradisjonene er blitt borte på grunn av sterk fornorskning, men også at folk ser ned på seg selv og egen matkultur, at tiden har endret seg og at man får ikke tak i de samme matvarene som før.
– Alt dette er med å gjøre det vanskelig å holde i gang samiske mattradisjoner, sier Ravdna Buljo.
Sjekk ut oppskriftene:
Publisert: 05.02.2019 kl. 14:54
Oppdatert: 07.03.2019 kl. 15:31
Lag deg en gratis konto