Juledrikken som får nordmenns blod til å bruse

IKKE BARE JUBELBRUS: Julebrusen vekker mye engasjement og sterke følelser i førjulstiden. Hvilken farge er best?
IKKE BARE JUBELBRUS: Julebrusen vekker mye engasjement og sterke følelser i førjulstiden. Hvilken farge er best?
Foto: Trond Solberg/VG
Mona Bristøl

Den dukker opp i butikkhyllene hvert år til samme tid, og splitter landet nesten i to. Nå er det femti år siden julebrusen fikk sitt navn.

I begynnelsen av oktober hvert år, dukker julebrusen opp i butikkene, og skaper førjulsglede – men også harme. Skal julemaset starte allerede nå, tenker mange. Tradisjonen tro lanseres julebrusen i butikk ti uker før jul, i uke 42 hvert eneste år.

Men, noen kan altså finne på å tyvstarte, som Rema 1000 gjorde i år.

Det var hos Hansa bryggerier i Bergen at de selv hevder den første julebrusen ble til. Den pensjonerte bryggeriansatte Owe Walle forteller til Bergens Tidende at det var etter inspirasjon fra bryggeriets Eventyrbrus, som kun ble solgt ved juletider hvert år, at man kom på å lage en egen julebrus, som «hadde helt ny resept og nytt fargestoff».

Den aller første julebrusen fra et Oslo-bryggeri kom derimot mye senere, i 1984. Ringnes kjøpte opp Nora Industrier og fikk samtidig med seg en julebrus-tradisjoner som man tidligere ikke hadde hatt. Fargen var også her rød med en anelse oransje, og skal ha smakt av tuttifrutti, ifølge denne Aftenposten-artikkelen.

Siden har begge bryggeriene både vokst og samtidig utvidet julebrus-porteføljen. Ringnes står idag bak både Hamar og Lillehammer julebrus, trønderfavoritten Dahls julebrus og Ringnes julebrus. Mens Hansa bryggerier produserer sørlandets CB Julebrus, den gylne Borg julebrus og selvsagt Hansa julebrus.

De siste årene har det kommet en lang rekke utfordrer på julebrusmarkedet.

– Det har vært en økning i antall merker og ulike varianter som selges i norske dagligvarebutikker de siste ti årene, kan Gunnar Portvik, kommunikasjonsansvarlig i Nielsen Norge, bekrefte til Godt.

De får tall fra alle norske dagligvarebutikker, og har derfor stålkontroll på nordmenns kjøpevaner. Tallene viser også at vi drikker julebrus som aldri før. Fra slutten av november 2019 til slutten av november 2020 er det solgt totalt 18,8 millioner liter julebrus.

Nordmenns appetitt på julebrus synes å være økende. Antall liter solgte julebrus øker mer enn 20 prosent fra 2009 til 2019, mens total brus-omsetning går marginalt ned, sier Portvik.

Dette er de mest solgte julebrusene i Norge, siste 52 uker:

  1. Hamar og Lillehammer julebrus
  2. Dahls julebrus
  3. Hansa julebrus
  4. Grans julebrus
  5. Oskar Sylte julebrus
  6. Berentsen Julebrus
  7. CB Julebrus
  8. Aass Julebrus
  9. Mack Julebrus
  10. Ringnes Julebrus

Kilde: Nielsen Norge

TOPP TRE: Hamar og Lillehammer, Dahl og Hansa.
TOPP TRE: Hamar og Lillehammer, Dahl og Hansa.

En sak som setter store følelser i sving i førjulstiden er selvsagt fargen på julebrusen. Skal den være rød eller skal den være gyllen, noen steder brun? Det er kanskje smaken som teller, men selvsagt spiller også lokalpatriotisme inn.

På Sørlandet, i nordlige deler av Østlandet og Innlandet, i Trondheim og i deler av Nord-Norge, er julebrusen tradisjonelt enten lysebrun eller mørkbrun og kan minne om champagnebrus.

Mens den i Oslo og i de sørlige delene av Østlandet samt på Vestlandet, i Møre og Romsdal og i deler av Nord-Norge stort sett er rød. Og flere steder har den en smak av bringebær.

At mange har sin lokale julebrus som favoritt understrekes også av de tildels store geografiske forskjellene i hvor ulike julebrusmerker selger mest, ifølge Nielsen Norge. I Nord-Norge er det Mack som er det mestselgende julebrusmerke, i Midt-Norge er det Dahls, i Vest-Norge er det Hansa, og på Østlandet er det Hamar.

En uhøytidelig undersøkelse blant Godts følgere på Instagram illustrerer hvor splittet folk er i valget av fargen på brusen. Lenge var det helt jevnt, men det ble til slutt en knepen seier til rød julebrus, som fikk 53 prosent av stemmene.

Selv internt i vår lille redaksjon blir vi ikke enige om fargen; sørlendingen vil ha CB’s mørkebrune variant. Oslo-borgeren er litt splittet; hun liker best Hamar og Lillehammer sin som er lysebrun, men mener egentlig at julebrusen skal være rød.

Sogndølen er oppvokst med rød Lerum, som er den eneste som gjelder i hjembygda, så hun tør nesten ikke si høyt at det nå er det Hamar og Lillehammer som også er favoritten hennes.

Hva er din favoritt? Diskuter gjerne i kommentarfeltet nederst i saken!

HELT I SØR: Julius er lokalpatriot og heller ivrig nedpå en flaske med julebrus fra Christiansands Bryggeri.
HELT I SØR: Julius er lokalpatriot og heller ivrig nedpå en flaske med julebrus fra Christiansands Bryggeri.
Foto: Nicolai Prebensen/VG

Det finnes trolig like mange fangruppe-sider på Facebook, som det finnes lokale julebrusvarianter. Og tusenvis «møtes» for å diskutere sin favoritt.

Da Hamar og Lillehammer julebrus, som er en lysebrun klassiker, for kort tid siden sjekket stemningen for en rød variant med bringebær og julekrydder på sine Facebook-sider, var svaret fra over 1300 fans relativt enstemmig; «Nei, la den være som den er!»

Avisenens smakstester av julebrusen har blitt fast spaltestoff i førjulstiden.

Dagens Næringsliv har i år testet 45 ulike typer. Rekordmange, ifølge avisen selv. VG + har valg ut 33 merker og har latt barn alene få bestemme hvilken som er best. Dagbladet har valgt å kun teste de med sukker, og lander på 20 totalt.

Også i testene er det tydelig at smaken er som baken.

I DN er det Egge gård julebrus med smak av eple og bringebær som stikker av med topplasseringen i år, mens den i VG-testen ender denne på jumboplass.

Og. i Trøndelag ble sinnene satt i kok og det ble sak i Adressa etter at den lokale favoritten Dahls fikk terningkast én i DN.

– Det må ha vært noen i Oslo som ikke vet hvordan trønderbrus skal smake som anmeldte denne. Det kan nok hende man ubevisst favoriserer den de selv har vokst opp med, sier Nicolai Bruusgaard, kommunikasjonsrådgiver i Ringnes til Adressa.

Den ellers største snakkisene i årets førjulstid har derimot vært julebrussaften til Fun Light.

De lanserte i oktober i år en splitter ny saft med smak av julebrus som mange av oss ikke engang rakk og smake på – etter kun kort tid på markedet var nemlig lageret tomt.

– For dem som har fått tak i julebrussaft, spar til jul, for det kommer dessverre ikke mer før til neste år, uttalte Elisabeth Aandstad Ekheim, kommunikasjonssjef i Orkla til Godt.

Hilde Myhre, kvinnen bak den populære saften forteller selv til Trønder-Avisa at hun faktisk klekket ut ideen en sommer for flere år siden, og at Orkla har hatt saften klar i tre år, før de nå pushet den ut på markedet.

Men frykt ikke, om du vil ha saft med julesmak – eller hjemmelaget julebrus i år, finner du oppskriften på hvordan du lager den selv her:

Planlegg årets julemiddag:

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?