Nå forsvinner Dumle på pinne

SMAKEN AV BARNDOMMEN: Det er mange minner knyttet til det klassiske godteriet fra denne Dumle-posen. Nå forsvinner den snart, for godt.
SMAKEN AV BARNDOMMEN: Det er mange minner knyttet til det klassiske godteriet fra denne Dumle-posen. Nå forsvinner den snart, for godt.
Mona Bristøl

En epoke er over når den seige karamellen på pinne nå forsvinner.

Helt siden 1960 har Dumle-pinnene blitt tygget og slikket på, og trolig også tatt et uvisst antall tannfyllinger. Men nå er det altså slutt. I mars 2021 tar produsent Fazer den ut av produksjon ettersom den nåværende produksjonslinjen har blitt for gammel.

I en pressemelding skriver Fazer at det har blitt vanskelig å vedlikeholde og reparere utstyret som lager den de siste årene.

– Vi har prøvd å finne en løsning for å fortsette produksjonen på en effektiv og bærekraftig måte, men dessverre er det ikke lenger mulig, sier Stein Andersen, Country Manager i Fazer Norge i en pressemelding.

– Håndverket så vel som oppskriften er like unikt som selve slikkepinnen og derfor vanskelig å erstatte med dagens moderne teknologi, sier han.

Andersen opplyser at selskapet jobber med en løsning for å kunne produsere en ny versjon av den klassiske Dumle-pinnen, en gang i fremtiden.

Del med oss i kommentarfeltet: Kommer du til å savne Dumles slikkepinne?

Dumle kommer, som så mye annet godt, fra søta bror. Selskapet Mazetti produserte i 1945 den første flate lollipopen som i 1960 fikk navnet Dumle. Finske Fazer kjøpte Mazetti i 1975.

Men det var først med introduksjonen av Dumle-karamellen på 80-tallet, som ikke henger like heftig fast i tennene, at karamellene i rød og blått fikk sitt store gjennombrudd. Siden har Dumle blitt laget i et utall varianter, også som is. I dag selges karamellene i over 30 markeder over hele verden.

Men, vi er rett og slett litt usikre på om vi kommer til å savne den. Kombinasjonen av seig og hard karamell dekket med et tynt lag melkesjokolade. I flere tiår det faste innslaget i fiskedammer, barnebursdager og alle tenkelig festlige anledninger. Minnene er mange.

– De er gode, men veldig klinete. Det var om å gjøre og dra så det ble laaaange tråder, og da ble det enda mer klin. Også ender man alltid opp med å spise litt av papirpinnen, sier MinMote-kollega Elise Alexandra Gulbrandsen.

Undertegnede husker at den stort sett alltid sittende i fast i håret på minst én før barneselskapet var over.

– Jeg visste ikke at den fortsatt var i salg, er Godt-kollega Åsa Aaberges første reaksjon.

Hun husker at hun pleide å spise av sjokoladen først sånn at det var mulig å suge på karamellen til den ble myk.

For veldig mange er det først og fremst en beskjed om at en viktig smak av barndom nå forsvinner.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?