Vis meg din taco, Kia Vejrup

2. oktober 2020Aktuelt
TV-DEBUT: Kia Vejrup (26) er med i «MasterChef » på TV Norge denne høsten.
TV-DEBUT: Kia Vejrup (26) er med i «MasterChef » på TV Norge denne høsten.
Foto: Privat
Åsa H. Aaberge
Åsa H. Aaberge
Journalist

Kan taco med larve og melorm friste? Ifølge «MasterChef»-aktuelle Kia Vejrup (26) spiller insekter en viktig rolle i den ultimate fredagstacoen.

I denne spalten snakker vi med matglade kjendiser og kokker om hele Norges fredagsfavoritt, og får dem til å avsløre hvordan deres taco ser ut! Først ut var Youtuber Agnete Husebye. Denne uken snakker vi med Kia Vejrup.

I høst har 26-åringen sin TV-debut på «MasterChef» hvor hun i første episode imponerte dommerne med å servere værballer.

– Jeg liker å putte folk ut av komfortsonen sin med mat. Når vi blir utfordret får vi også anledning til å vokse. Jeg vil utfordre det vi tenker på som «vanlig mat», sier Vejrup, som bruker alt fra innvoller til ugress når hun kokkelerer.

– Hvorfor ville du være med på «MasterChef»?

– Jeg er veldig opptatt av mat som kultur, industri, ressurs og byggestein i menneskeheten. Jeg mener måten vi spiser på har mye rom for forbedring. Jeg ville bruke «Masterchef» som et organ for å ta opp problematikk som oppleves i matindustrien, sier Vejrup og fortsetter:

– Mat er min kampsak i livet, og jeg tror et bedre forhold til mat vil føre til en bedre verden. Mange trenger mer opplysning om hvordan maten lages og hvordan man kan forbedre matvanene sine. Det vil jeg bidra med!

Matentusiasten, som studerer til å bli øko-agronom på Sogn Jord og hagebrukskule i Aurland, serverer også en taco litt utenom det vanlige.

LARVE-TACOS: Kia Vejrup drysser larver over tacoen.
LARVE-TACOS: Kia Vejrup drysser larver over tacoen.
Foto: Privat

– La oss starte tacospørsmålene: Tortilla eller skjell?

– Maistortilla.

– Kjøttdeig eller vegetar?

– Melorm, takk! Ellers foretrekker jeg taco med fisk eller innvoller.

– Du spiser insekt, får de plass i tacoen?

– Insekt er ikke uvanlig i taco i Mexico! Gresshopper og sirisser gjør seg godt i taco. Fra «Final Table» (TV-program journ.anm.) vant Mexico-runden med siriss-taco.

– Men hvor får du larver og insekter fra?

– Jeg driver min egen bedrift, som heter Larvegodt. Gjennom den selger jeg larveposer med ulik smak. Jeg holder faktisk på å utvikle en ny kolleksjon nå med en taco-larvepose! Larvene mine er dyrket hos Larveriet på Voss og er ansett som en bærekraftig proteinkilde. Målet mitt er å få produkter inn i butikker, men det er en lang prosess.

– Hjemmelaget eller ferdig salsa?

– Hjemmelaget! Helst har jeg også dyrket eller sanket ingrediensene selv.

– Ferdigrevet ost eller rive ost selv?

– Rive selv. Ferdigrevet ost er no’ tull!

– Bruke 45 kroner på avokado selv om den ene sannsynligvis er brun inni, eller ikke?

– Jeg bruker bare avokado som jeg har funnet i søppelet. De blir ofte kastet når de er grønne, og da er det bare å modne dem hjemme. Ellers smaker faktisk larven fra biedroner veldig likt avokado, så med disse kunne jeg laget en «larvamole».

DYRKER SELV: Vejrup foretrekker å dyrke eller sanke ingrediensene selv.
DYRKER SELV: Vejrup foretrekker å dyrke eller sanke ingrediensene selv.
Foto: Privat

– Posekrydder eller hjemmelaget krydder?

– Hjemmelaget krydder med tørkede frø og masse ferske urter.

– Nachos on the side eller ikke?

– Nacho på siden, gjerne med smeltet ost og jalapeño på.

– Lettrømme eller seterrømme?

– Økologisk rømme fra Rørosmeieriet.

– Hva drikker du til taco?

– God norsk sider fra Hardanger.

– Hva med litt mango, da?

– Mango trenger vi ikke, prøv heller discovery-eple eller norske jordbær!

– Hvilken ingrediens klarer du deg ikke uten i taco?

– Larver og syltet rødløk.

– Hva er den perfekte tacos-underholdningen?

– Godt selskap med spennende diskusjoner er den beste underholdningen.

– Hvem spiser du helst tacoen sammen med?

– Jeg liker et godt utvalg folk med ulike preferanser og meninger. Da kan det komme nye spennende kombinasjoner!

– Beskriv din ULTIMATE taco?

– Hjerte av storfe og melormer med tacokrydder blir proteinet i min taco. Tilbehøret er jordbærsalsa, Rørosrømme, agurk i små biter, fermentert chilisaus, syltet rødløk, syltet jalapeño, fersk koriander og gammelost (ja, gammelost faktisk!) i hjemmelaget maistortilla.

Publisert: 02.10.2020 kl. 09:26
Oppdatert: 09.10.2020 kl. 14:07


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?