2 av 3 setter melkekartongen feil i kjøleskapet

9. juli 2019Aktuelt
PLASSERING SPILLER INN: Mange av oss plasserer melken i døren på kjøleskapet, men er det lurt? Foto: Jørgen Braastad / VG
PLASSERING SPILLER INN: Mange av oss plasserer melken i døren på kjøleskapet, men er det lurt? Foto: Jørgen Braastad / VG
Maria Aarli-Grøndalen
Maria Aarli-Grøndalen

Hele 67 prosent av melkedrikkere oppbevarer melkekartongene i kjøleskapsdøren, ifølge en ny undersøkelse. Det forkorter holdbarheten i sommervarmen.

Hvor i kjøleskapet pleier du å oppbevare melken? To tredjedeler, altså 67 prosent av de spurte i en landsrepresentativ undersøkelse, svarte at de oppbevarer den i kjøleskapsdøren.

Undersøkelsen ble gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) i april 2019. Det ble gjort 1089 intervjuer, og de oppringte fikk flere svaralternativer å velge mellom.

TERESE GLEMMINGE ARNESEN. Foto: Opplysningskontoret for Meieriprodukter
TERESE GLEMMINGE ARNESEN. Foto: Opplysningskontoret for Meieriprodukter

– Nå som det er sommer og varmere vær er det smart å tenke litt ekstra på å holde melk og andre kjølevarer så kalde som mulig. Det beste stedet å oppbevare melk er nederst og innerst i kjøleskapet, der holder temperaturen seg lavest, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Melk.no til Godt.

Slik holder melken seg lengst

Melk bør oppbevares jevnt kaldt for å holde seg god så lenge som mulig, opplyser hun.

– Hver gang vi åpner kjøleskapet kommer det varmere luft inn, og temperaturen blir ustabil. Kjøleskapsdøren og de øverste hyllene er mest utsatt for svingningene i temperatur. Vil du at melken skal holde seg frisk og god, bør du derfor unngå å sette den der, sier Glemminge Arnesen.

Den beste temperaturen å oppbevare kjøleprodukter i er mellom null og fire grader, ifølge ernæringsrådgiveren.

– «Best før»-datoen er en garanti fra produsentene om at melken skal holde god kvalitet frem til denne datoen, om den er oppbevart riktig og uåpnet. Melken kan likevel i de fleste tilfeller også brukes etter denne datoen. Bruk da sansene dine for å avgjøre om melken fortsatt er god, tipser hun.

– Lukt, se og smak på melken. Er det ingenting unormalt kan den som regel fint brukes selv etter «best før»-datoen. Er du i tvil kan du bruke den i matlaging som vafler og rundstykker.

Tips til å bruke opp melkeskvettene

Melk og meieriprodukter er blant matvarene vi kaster mest av, sier matredder Mette Nygård Havre, leder i folkebevegelsen Spis opp maten.

– Mange har ekstra melkerester nå fordi de skal på ferie. Altfor mye blir helt rett i vasken. Men du kan fryse ned melken, den holder seg mange måneder i fryseren, sier Nygård Havre til Godt.

METTE NYGÅRD HAVRE. Foto: Spis opp maten
METTE NYGÅRD HAVRE. Foto: Spis opp maten

Selv har matredderen testet å fryse melkeprodukter fra nyttår til påske, for så å bruke dem i vaffelrøre.

– Det ble en luftig røre og supre vafler. Alle meierivarer kan fryses. De endrer noen ganger konsistens etter lang tid i fryseren. Men det merker man ikke noe til dersom man bruker dem til å bake med, hevder hun.

Melk heller Nygård Havre over i en boks før hun fryser den ned. Fløte fryser hun i kartongen den kommer i. Også kesam og rømme setter hun rett inn i fryseren i plastbegrene som hun kjøper disse meieriproduktene i.

– Melkeskvetter eller rester av yoghurt kan man også helle over i isbitbrett. Da får du frosne terninger til å ha i gryter, for eksempel. Den største utfordringen med å redde mat ved å fryse den, er vel for studenter som har små frysere, sier hun til Godt.

Høy matsikkerhet i Norge

Matredderen har et avslappet forhold til det hun kaller «datoskrekk».

– Ernæringseksperter jevnt over sier at matsikkerheten er høy i Norge. Det skal ekstremt mye til for at du blir dårlig i magen av å drikke melk som har gått over dato, sier hun.

Er du sensitiv på lukt og konsistent og vegrer deg for å bruke utgrått melk i bakst, kan du eventuelt gå over til å kjøpe laktosefrie melkeprodukter, tipser hun.

– Folk blir heldigvis stadig tøffere og jeg opplever at mange har lyst til å være matreddere fremfor å kaste meieriproduktene. De aller fleste lager vafler, lapper, boller og brød av det som ert utgått på dato. Det gjelder å bruke sansene og være kreativ, sier Nygård Havre.

Fakta om melk og holdbarhet

  • Melkens «best før»-dato settes til 13 dager etter at melken blir tappet på kartonger på meieriet.
  • Melk bør oppbevares ved 0–4 °C i en av hyllene lengst ned i kjøleskapet, hvor det er kaldest. Unngå å sette den i kjøleskapsdøren.
  • Sett melkekartongen inn i kjøleskapet raskt etter bruk. Ikke la den stå lenge ute i sommervarmen. Sollys kan påvirke smaken.
  • Pass på at melkekartongen er lukket. Ellers kan andre matvarer i kjøleskapet gi uønsket smak til melken.
  • Melk kan også fryses. Bruk den da i bakst eller lignende innen 6 måneder.
  • Melk som er pasteurisert ved høyere temperaturer (ultrapasteurisering/UHT) har en holdbarhet på opptil 6 måneder etter at den tappes på kartong. Denne kan også stå i romtemperatur inntil kartongen åpnes.

Kilde: Melk.no

Publisert: 09.07.2019 kl. 15:13
Oppdatert: 10.07.2019 kl. 11:51


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?