2 av 3 setter melkekartongen feil i kjøleskapet
Hele 67 prosent av melkedrikkere oppbevarer melkekartongene i kjøleskapsdøren, ifølge en ny undersøkelse. Det forkorter holdbarheten i sommervarmen.
Hvor i kjøleskapet pleier du å oppbevare melken? To tredjedeler, altså 67 prosent av de spurte i en landsrepresentativ undersøkelse, svarte at de oppbevarer den i kjøleskapsdøren.
Undersøkelsen ble gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) i april 2019. Det ble gjort 1089 intervjuer, og de oppringte fikk flere svaralternativer å velge mellom.
– Nå som det er sommer og varmere vær er det smart å tenke litt ekstra på å holde melk og andre kjølevarer så kalde som mulig. Det beste stedet å oppbevare melk er nederst og innerst i kjøleskapet, der holder temperaturen seg lavest, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Melk.no til Godt.
Slik holder melken seg lengst
Melk bør oppbevares jevnt kaldt for å holde seg god så lenge som mulig, opplyser hun.
– Hver gang vi åpner kjøleskapet kommer det varmere luft inn, og temperaturen blir ustabil. Kjøleskapsdøren og de øverste hyllene er mest utsatt for svingningene i temperatur. Vil du at melken skal holde seg frisk og god, bør du derfor unngå å sette den der, sier Glemminge Arnesen.
Den beste temperaturen å oppbevare kjøleprodukter i er mellom null og fire grader, ifølge ernæringsrådgiveren.
– «Best før»-datoen er en garanti fra produsentene om at melken skal holde god kvalitet frem til denne datoen, om den er oppbevart riktig og uåpnet. Melken kan likevel i de fleste tilfeller også brukes etter denne datoen. Bruk da sansene dine for å avgjøre om melken fortsatt er god, tipser hun.
– Lukt, se og smak på melken. Er det ingenting unormalt kan den som regel fint brukes selv etter «best før»-datoen. Er du i tvil kan du bruke den i matlaging som vafler og rundstykker.
Tips til å bruke opp melkeskvettene
Melk og meieriprodukter er blant matvarene vi kaster mest av, sier matredder Mette Nygård Havre, leder i folkebevegelsen Spis opp maten.
– Mange har ekstra melkerester nå fordi de skal på ferie. Altfor mye blir helt rett i vasken. Men du kan fryse ned melken, den holder seg mange måneder i fryseren, sier Nygård Havre til Godt.
Selv har matredderen testet å fryse melkeprodukter fra nyttår til påske, for så å bruke dem i vaffelrøre.
– Det ble en luftig røre og supre vafler. Alle meierivarer kan fryses. De endrer noen ganger konsistens etter lang tid i fryseren. Men det merker man ikke noe til dersom man bruker dem til å bake med, hevder hun.
Melk heller Nygård Havre over i en boks før hun fryser den ned. Fløte fryser hun i kartongen den kommer i. Også kesam og rømme setter hun rett inn i fryseren i plastbegrene som hun kjøper disse meieriproduktene i.
– Melkeskvetter eller rester av yoghurt kan man også helle over i isbitbrett. Da får du frosne terninger til å ha i gryter, for eksempel. Den største utfordringen med å redde mat ved å fryse den, er vel for studenter som har små frysere, sier hun til Godt.
Høy matsikkerhet i Norge
Matredderen har et avslappet forhold til det hun kaller «datoskrekk».
– Ernæringseksperter jevnt over sier at matsikkerheten er høy i Norge. Det skal ekstremt mye til for at du blir dårlig i magen av å drikke melk som har gått over dato, sier hun.
Er du sensitiv på lukt og konsistent og vegrer deg for å bruke utgrått melk i bakst, kan du eventuelt gå over til å kjøpe laktosefrie melkeprodukter, tipser hun.
– Folk blir heldigvis stadig tøffere og jeg opplever at mange har lyst til å være matreddere fremfor å kaste meieriproduktene. De aller fleste lager vafler, lapper, boller og brød av det som ert utgått på dato. Det gjelder å bruke sansene og være kreativ, sier Nygård Havre.
Fakta om melk og holdbarhet
- Melkens «best før»-dato settes til 13 dager etter at melken blir tappet på kartonger på meieriet.
- Melk bør oppbevares ved 0–4 °C i en av hyllene lengst ned i kjøleskapet, hvor det er kaldest. Unngå å sette den i kjøleskapsdøren.
- Sett melkekartongen inn i kjøleskapet raskt etter bruk. Ikke la den stå lenge ute i sommervarmen. Sollys kan påvirke smaken.
- Pass på at melkekartongen er lukket. Ellers kan andre matvarer i kjøleskapet gi uønsket smak til melken.
- Melk kan også fryses. Bruk den da i bakst eller lignende innen 6 måneder.
- Melk som er pasteurisert ved høyere temperaturer (ultrapasteurisering/UHT) har en holdbarhet på opptil 6 måneder etter at den tappes på kartong. Denne kan også stå i romtemperatur inntil kartongen åpnes.
Kilde: Melk.no
Publisert: 09.07.2019 kl. 15:13
Oppdatert: 10.07.2019 kl. 11:51
Lag deg en gratis konto