Ti regler du faktisk kan bryte på kjøkkenet
Du vet hva man sier: Regler er til for å brytes. Det gjelder selvsagt ikke for absolutt alt, men vi har funnet frem noen matregler du bare kan glemme.
For din egen, og eventuelle middagsgjesters skyld, bør du fortsatt bruke separate skjærefjøler til kylling, grønnsaker og fisk, og du bør også vaske hendene før du setter i gang med matlagingen.
Selv om det er mange regler du med fordel bør følge, er det en haug med regler som det er helt i orden at du bryter. Tenker du utenfor boksen kan du rett og slett bli en bedre kokk!
Inspirert av matsidene The Daily Meal og Delish har vi funnet frem noen matlagingsmyter du ikke trenger å bry deg om:
1. Ikke åpne ovnsdøren
Om du åpner ovnsdøren stadig vekk, vil temperaturen i ovnen bli lavere. Det er ikke nødvendigvis spesielt heldig, men som regel har det ingenting å si om du åpner døren en gang eller to. I noen tilfeller vil det dessuten være en fordel om du flytter litt på stekeformen, siden de fleste ovner ikke steker helt jevnt. Men er det en sufflé du lager, bør du uansett følge regelen! Kald luft vil få suffléen til å synke, og da må du starte helt på nytt.
2. Følg klokka
Oppskrifters koke- og steketid er som regel veiledende, men ikke absolutte. Er du en rookie på kjøkkenet, vil det nok kjennes tryggest å følge oppskriften til punkt og prikke, men det er ikke nødvendigvis oppskriften til suksess. Ta utgangspunkt i den foreslåtte tiden, men følg nøye med (og åpne ovnsdøra om det er nødvendig) når tiden nærmer seg.
3. Snu grillkjøtt bare én gang
Grilling er en kunst som de fleste kan lære seg å mestre. Noen tror at en helst skal steke kjøttet én gang på hver side, men dette er en regel du bare kan glemme. Snur du kjøttet jevnlig vil også temperaturen bli jevnere. For best mulig resultat anbefales det å bruke termometer.
4. Forbered alle ingredienser på forhånd
Noen foretrekker å ha alle ingrediensene helt klare på benken før matlagingen starter, mens andre synes det er greit å gjøre flere ting underveis i matlagingsprosessen. Hakker du klart og måler opp alle ingrediensene på forhånd, går alt i gryta i en fei, men mens noe koker og steker er det ofte plenty med tid til både måling og kutting. Alt i alt tar det oftest lenger tid å forberede alt på forhånd.
5. Vask kyllingen
Denne myten har forhåpentligvis mange fått med seg allerede, etter mye prat og skriverier om antibiotikaresistente bakterier på kylling. Grunnen til at du ikke skal vaske kyllingen er at dette bare sprer bakterier på hud, klær og arbeidsflater på kjøkkenet mer enn om du lar vær. Det virker med andre ord mot sin hensikt.
Mattilsynet fraråder imidlertid ikke folk å vaske kyllingen, i motsetning til engelske og amerikanske matmyndigheter, men de anbefaler å varmebehandle kjøttet godt slik at bakteriene drepes, og det er viktig å ha god håndhygiene og vaske kjøkkenredskapene riktig.
6. Tilsett salt underveis
I oppskrifter bes man ofte om å tilsette salt og pepper etter smak. Det er i og for seg en god regel, men problemet er at vår oppfatning av hvor salt noe smaker endres med temperatur. Når du tilsetter salt bør maten derfor holde samme temperatur som den du tenker å servere den i. Husk at for salt mat er mye vanskeligere å «rette opp» enn mat med for lite salt.
7. Ikke vask sopp
Det er viden kjent at sopp ikke skal skyldes og vaskes, fordi de raskt absorberer vann slik at de ikke blir brunet skikkelig i pannen. Likevel vil en kjapp skyll, eller en rask sveip med fuktig tørkepapir fjerne jord og skitt, uten at soppen blir ødelagt.
8. Bruk romtempererte egg
I mange bakeoppskrifter står det at du skal bruke romtempererte egg. Skal du lage et luftig sukkerbrød vil romtempererte egg kunne gi et bedre resultat, men i bakst som ikke er luftig, slik som cookies, er det snarere en fordel at eggene er kalde. Om du bruker en kraftig kjøkkenmaskin har det uansett ikke så mye å si om eggene er kalde eller romtempererte – poenget med romtempererte egg (og romtemperert smør) er at myke ingredienser blandes enklere. Blander du for hånd kan forskjellen derimot være større.
9. Sikt inn de tørre ingrediensene
Helt ærlig, hvem gjør vel dette likevel? I nær sagt alle bakeoppskrifter står det at du skal sikte inn de tørre ingrediensene, og med mindre du skal lage en svært luftig kake, så har det ingen verdens ting å si. Skal du lage sukkerbrød? Ja, sikt i vei! Er det en kjapp brownie eller en kompakt gulrotkake du skal lage? Dropp siktingen, så har du én ting mindre å vaske opp.
10. Følg oppskriften
Vi har vel alle noen gjennomprøvde og gode oppskrifter vi ikke vil rokke ved, og om du ikke er så dreven, er det trygt å holde seg til kokeboken (eller til Godt.no). Likevel er det lite som er mer tilfredsstillende enn når man prøver ut noe nytt, og resultatet viser seg å bli bedre enn sist gang du lagde nesten det samme. Eksperimenter med ulike krydder og bruk sansene, så skal du se at det blir enda morsommere å lage mat!
Kommer du på noen regler man godt kan bryte på kjøkkenet? Del de gjerne med oss i kommentarfeltet under.
Publisert: 01.02.2016 kl. 16:09
Oppdatert: 29.12.2016 kl. 16:18
Lag deg en gratis konto