Nekter å servere glutenfritt uten legeattest

7. september 2016Aktuelt
MED GLUTEN: Kunden som ble nektet glutenfrie pannekaker endte opp med å spise vanlige pannekaker. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
MED GLUTEN: Kunden som ble nektet glutenfrie pannekaker endte opp med å spise vanlige pannekaker. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Med mindre du kan bevise at du har cøliaki, kan du glemme å spise glutenfri mat på denne kafeen.

Glutenallergi er ikke akkurat ny kost i media. Og de seneste årene har det vært stadig mer fokus på glutenfrie alternativer både i oppskrifter og butikkhyllene. En kafé i Dublin, Irland er nå lei av kunder som har kastet seg på den glutenfrie trenden uten videre, og legger ikke lenger skjul på hva de mener.

The White Moose Café fikk nemlig nok da en kunde spurte om de serverte glutenfrie pannekaker uten å ha kjennskap til sykdommen. Eieren svarte med et innlegg på kafeens Facebook-side hvor det står at de fra nå av krever legeattest på cøliaki hvis kunden skal bestille glutenfri mat.

Innlegget har i skrivende stund fått over 36.000 likes og blitt delt over 7000 ganger. Saken har blitt omtalt av flere internasjonale medier som Eater, Mashable og The Guardian, samt snakket om på radio og TV verden rundt. I Norge ble saken først omtalt av P4.

Artikkelen fortsetter under.

Blandede reaksjoner

Facebook-innlegget falt imidlertid ikke i like god jord hos alle. Noen kommenterte under innlegget og mente at det var ufølsomt overfor de som hadde legitime medisinske grunner til å kutte ut gluten fra kosten, mens andre mente innlegget måtte være en spøk. Kafeen fulgte opp med et nytt innlegg om at de var dønn seriøse med det som kan tolkes som en sarkastisk undertone.

Det er ikke første gang den irske kafeen vekker oppsikt i media. Tidligere har Paul Stenson, eieren av The White Moose Café, blant annet vært i disputt med veganere og nektet dem inngang med mindre de kom med en forvarsel.

Glutenfritt uten grunn

Gluten er et protein som finnes i våre vanligste kornslag som hvete, rug og bygg. I Norge spiser flere hundre tusen glutenfritt uten medisinsk grunn. En undersøkelse gjort av SIFO i 2013 viste at cirka 850.000 nordmenn kjøpte glutenfrie produkter.

Cøliaki er en lidelse som kommer som følge av en genetisk betinget immunreaksjon mot gluten. Du kan imidlertid ha såkalt glutenintoleranse uten å ha cøliaki. Ifølge Norsk Cøliakiforening antas det at 7-8 prosent av befolkningen i Norge ikke tåler gluten. Alle disse har en form for glutenintoleranse.

Glutenintoleranse er en fellesbetegnelse på fire ulike typer av intoleranse mot gluten; cøliaki, hveteallergi, den sjeldne dermatitis herpetiformis, og den mer vanlige ikke-cøliakisk glutensensitivitet.

På utkikk etter glutenfritt? Her er noen av våre oppskrifter - uten krav om legeattest:

Publisert: 07.09.2016 kl. 15:47
Oppdatert: 08.09.2016 kl. 09:28


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?